LONDRA. Poveștile a patru cupluri româno-britanice, într-un documentar de Matei Parascan

Documentarul How We Live, realizat de tânărul regizor Matei Parascan special pentru ICR Londra, explorează dinamica a patru cupluri britanico-române care au acceptat să fie filmate în intimitatea caselor lor, și va fi difuzat joi, 25 februarie 2021, la ora 19.00 (ora UK), pe pagina de Facebook a reprezentanței ICR din Marea Britanie. Evenimentul marchează Ziua Îndrăgostiților în calendarul popular românesc, Dragobetele, sărbătorit în România la 24 februarie.

Cuplurile își împărtășesc poveștile de iubire unice, rememorând momentele esențiale ale relației lor, cât și modul în care diferențele inerente și apropierea culturală deopotrivă s-au manifestat în relațiile lor. O poveste emoționantă a unei relații longevive ai cărei protagoniști s-au întâlnit în trenul pe ruta Petroșani-București în 1973, revăzându-se în 2013, o poveste de dragoste atipică începută în anii studenției și momente pline de tandrețe și onestitate din viața celor patru cupluri aduc perspective personale și, în același timp, universalizabile despre iubire.

Documentarul meu surprinde partea autentică a iubirii. Punându-mi întrebarea despre modul în care aceste cupluri mixte trăiesc și iubesc, am ajuns la o serie de adevăruri valabile pentru orice relație romantică. Plecând de la emoții universale: tandrețe, fragilitate, reziliență, patos și pasiune, ajungem la aspecte mai puțin personale precum destinul, întâmplarea, viața imigrantului și modul în care, dincolo de marea politică a lumii, există povești de iubire ale unor oameni atât de diferiți. Am început acest proiect căutând răspunsuri la întrebări pragmatice și acum mi-am dat seama că, în realitate, știam deja răspunsul, dar pur și simplu nu îl vedeam. Răspunsul la toate întrebările mele a fost dragostea. A fost întotdeauna dragostea”, a explicat regizorul.

Matei Parascan este un regizor și artist român, în prezent masterand la Central Saint Martins, Universitatea de Arte din Londra. Portofoliul său regizoral include filmele Golani (2017), Our Daughter (Meie Tütar), P! SSEYE și Kill O ’Clock (2018).