LONDRA. Leona Crasi și Preston Yeo, recital în seria românească de la St James’s Church

Seria muzicală românească organizată de reprezentanța ICR Londra pentru a promova interpreți și compozitori români valoroși, în colaborare cu St. James Church Piccadilly, continuă vineri, 30 octombrie, cu un recital susținut de Preston Yeo (vioară) și Leona Crasi (pian), în cadrul programului de toamnă al cunoscutei biserici.

Programul va include „Sonata pentru vioară în Do minor Op.23” de Ludwig van Beethoven și „Impressions d’enfance” de George Enescu. Violonistul britanic Preston Yeo a început studiul viorii la vârsta de patru ani, iar la șapte ani a fost acceptat la școala de muzică Purcell cu bursă întreagă. A urmat cursurile universitare la clasa profesorului Remus Azoiței și în prezent este masterand la aceeași universitate, sub îndrumarea lui Joshua Fisher. Yeo a colaborat cu nume prestigioase ale artei violonistice internaționale, precum James Ehnes, Lawrence Powell și Alina Ibragimova. Tânărul violonist a avut numeroase apariții în săli de spectacol renumite, precum Wimgore Hall, Royal Albert Hall, Queen Elizabeth Hall și Barbican Hall, având o activitate camerală și orchestrală bogată, colaborând cu London Symphony Orchestra, Czech Philharmonic și Young Musician’s Symphony Orchestra. Câștigător a diverse concursuri, a fost premiant la Marlow Music Festival, North London Festival, Three Rivers Young Musician of the Year și Purcell School Concerto Competition.

Leona Crasi a început studiul pianului la vârsta de trei ani în România, continuându-și studiile la Școala de Muzică din Cluj, pentru ca apoi să se stabilească în Statele Unite ale Americii, unde a studiat la Alabama School of Fine Arts, sub îndrumarea lui Ronald Shinn. De-a lungul timpului, a participat la cursuri de măestrie cu profesori ai unor universități prestigioase, precum Academia Franz Liszt, Juilliard School of Music, Cleveland Institute of Music și Royal Conservatory of Music. Crasi a fost laureată a numeroase concursuri de specialitate, printre performanțele ei se numără Premiul III la Concursul Intenrațional‚ Lalla Meryem’ din Maroc (2019), Premiul I la Festivalul de Muzică Ungară al Institutului Balassi din România (2017), Premiul Special la Festivalul de Muzică și Artă de la Worthing, Marea Britanie, (2016). Printre activitățile concertistice recente se numără apariții în cadrul: Festivalului Internațional de Muzică de la Bozsok, Institutului Cultural Ungar din Londra, Festivalului Aurora din Stockholm și o colaborare cu Filarmonica de stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea. În prezent Leona Crasi este masterandă la Royal Academy of Music, sub îndrumarea lui Colin Stone.

Prin intermediul concertului de la St James's Church, Piccadilly, ICR Londra continuă colaborarea cu scene importante ale muzicii clasice din Londra.

Cele trei concerte anuale derulate la St James's Church, Piccadilly sunt importante pentru susţinerea tinerelor talente, dar şi a muzicienilor consacraţi români sau străini, care promovează compoziții româneşti.

Pe scena de la St James’s Church sunt prezentate în fiecare luni, miercuri şi vineri recitaluri de prânz gratuite, dar şi concerte de seară, în special muzică clasică. Biserica a fost terminată în anul 1684 şi de atunci deserveşte o importantă comunitate din zona centrală a oraşului.