„Locuri unde voi fi”- expoziția ceramistei Cristina Bolborea la Valencia

 Locuri unde voi fi- expozitia ceramistei Cristina Bolborea la Valencia  Locuri unde voi fi- expozitia ceramistei Cristina Bolborea la Valencia  Locuri unde voi fi- expozitia ceramistei Cristina Bolborea la Valencia  Locuri unde voi fi- expozitia ceramistei Cristina Bolborea la Valencia  Locuri unde voi fi- expozitia ceramistei Cristina Bolborea la Valencia  Locuri unde voi fi- expozitia ceramistei Cristina Bolborea la Valencia  Locuri unde voi fi- expozitia ceramistei Cristina Bolborea la Valencia  Locuri unde voi fi- expozitia ceramistei Cristina Bolborea la Valencia

Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Ceramică și Arte Decorative „GonzálezMartí” din Valencia organizează la sediul muzeului expoziția ceramistei Cristina Bolborea. Vernisajul va avea loc în data de 16 iunie, la ora 19.00, iar lucrările vor fi expuse până în data de 18 septembrie.

Piesele Cristinei Bolborea vor fi inserate în țesutul expozițional al muzeului, intrând astfel în dialog cu colecția permanentă.

Cele peste o sută de lucrări de ceramică, sticlă și metal sunt grupate în jurul a zece teme de inspirație printre care se regăsesc „Covoarele maeștrilor”, „Lagoa de Albufeira”, „Ochiul furtunii”, „Siena” sau „Tihnă”.

Cristina Bolborea a debutat cu o expoziție individuală în 1995 la galeria Art House din București, de la această dată participând în numeroase expoziții colective și realizând alte zece expoziții individuale în România și străinătate. Creația sa a fost distinsă cu premii la Bienala de Ceramică de la Cluj-Napoca (2013) și la Salonul Național de Ceramică de la Constanța (2011). Doctor în Arte Plastice și Decorative al Universității Naționale de Arte din București, Cristina Bolborea continuă cariera academică în calitate de profesor și cercetător la această universitate. De asemenea, artista este curator pentru expoziții de artă decorativă contemporană la Galeriile Orizont, Galateea (București) și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești (Mogoșoaia). Pe parcursul anului 2015, ceramista a expus în numeroase muzee din Portugalia: Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, Museu Machado de Castro din Coimbra, Museu Grão Vasco, Museu Almeida Moreira și Casa da Ribeira din Viseu, iar în perioada 6 noiembrie - 6 decembrie artista a fost invitată să expună la Bienala de Ceramică de la Aveiro.

Prin piesele selecţionate pentru această expoziţie, Cristina Bolborea sugerează bogăţiile orientale, puse în evidenţă pin intermediul unui limbaj plastic senzual. Bogăţii care sugerează descoperirea unor colţuri ascunse şi întunecate ale unei pieţe persane, fără a se ști momentul în care acestea au fost abandonate, căpătând un aer atemporal.

În aceste bogății, materialul ceramic ales - gresie, teracotă sau porţelan - fuge de rigiditate și se adaptează suprafeţelor de lemn sau metal evocând mătăsuri vechi, tapiserii lucrate minuţios şi covoare sau elemente de marochinărie care definesc valorile unui gust rafinat şi ale unei tehnici de vădită perfecţiune.

Texturile şi reliefurile artistice atent studiate, ranforsate de utilizarea subtilă a engobelor şi a oxizilor metalici, sporesc expresivitatea operelor ceramistei. (Jaume Coll Conesa, director al Muzeului Naţional de Ceramică şi Arte Decorative „González Martí")


Cristina Bolborea. Lugares donde estaré

Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias "González Martíˮ, Valencia

Carrer del Poeta Querol, 2, Valencia

Vernisaj: 16 iunie, ora 19.00

Perioada expoziției: 17 iunie - 18 septembrie

Orar de vizitare: marți - sâmbătă : 10.00 - 14.00 și 16.00 - 20.00

                                 duminica și zilele de sărbătoare legală: 10.00 - 14.00

Detalii despre bilete și condițiile de vizitare: http://www.mecd.gob.es/mnceramica/visita-museo.html