„Locuri ale memoriei Holocaustului din România” – eveniment organizat de Asociația Semper Culturalia în parteneriat cu Institutul Cultural Român

Asociația Semper Culturalia, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 30 ianuarie – 1 februarie 2023, în marja Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), o serie de manifestări menite să contribuie la menținerea vie a amintirii victimelor Holocaustului și să susțină demersurile civice de a lupta împotriva xenofobiei și antisemitismului.

Pe 30 ianuarie, de la ora 18.00, la Centrul Comunitar Evreiesc JCC România, va avea loc masa rotundă „Locuri ale memoriei Holocaustului din România”, cu participarea conf. dr. Felicia Waldman și a istoricilor Anca Tudorancea, Astrid Rotman și Adrian Cioflâncă. Dezbaterea va fi moderată de Dan Michael Schlanger, Președintele Festivalului de Film Evreiesc.

Seria de evenimente continuă cu un simpozion cu tema „Rolul mass-media în combaterea antisemitismului”, care va avea loc marți, 31 ianuarie, la ora 11.00, la Institutul Goethe. Evenimentul dezbate instrumentele pe care le are societatea pentru combaterea discursului antisemit și al urii, punând accentul pe conștientizarea responsabilității individuale și organizaționale, în general, și a mass-media în special, în privința prezentării detaliilor istorice cât mai exacte și a asigurării vizibilității și prezentării imparțiale a cazurilor de vandalism sau a declarațiilor antisemite. La simpozion participă Irina-Dumitrița Solomon, Secretar de Stat – Cancelaria Prim-Ministrului, Lacziko Enikő Katalin, Secretar de Stat – Departamentul pentru Relații Interetnice,Adrian Cioflâncă, Secretar de Stat, Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, și reprezentanți ai Societății Române de Radiodifuziune și ai Societății Române de Televiziune. Evenimentul va fi moderat de conf. dr. Felicia Waldman și de Dan Michael Schlanger.

Cel de-al treilea eveniment va avea loc la sala ARCUB, miercuri, 1 februarie, ora 18.00 și va începe cu un program susținut de actorii Maia Morgenstern, Norica Costache, Dan Michael Schlanger, Sorin Sandu și muzicienii Mihaela Ișpan – mezzo-soprană, Radu Dunca – vioară, Ethan Schmeisser – pian, precum și Prim Cantorul Emanuel Pusztai. Programul va continua cu proiecția filmului „Compensații” (S.U.A., 2022), care relatează negocierile tensionate dintre liderii evrei și cei germani după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Sub amenințarea constantă a violenței, aceste negocieri au continuat, în vederea obținerii recunoașterii Holocaustului, fiind în final un pas către vindecare.

Evenimentele, organizate în format hibrid pentru a permite accesul cât mai multor spectatori, se vor desfășura alături de parteneri precum Ambasada Germaniei la Bucureşti, Ambasada Statului Israel la București, Institutul Goethe, Departamentul pentru Relații Interetnice, Primăria Municipiului București prin ARCUB, Federația Comunităților Evreiești din România și JCC România.