LIVE POESIE. ROFORMULAREA PUTERII. REVOLUȚII & EVOLUȚII

Literatură
Loc: Literaturwerkstatt Berlin, Knaackstraße 97, 10435 Berlin
Ora: 21.00

Institutul Cultural Român din Berlin prezintă pentru a treia dată tineri autori din România, în cadrul unei nopți de poezie la Literaturwerkstatt Berlin. De această dată este vorba despre texte ale schimbării.
După 2010 au început să se remarce în poezia românească poeţi care nu se mai supun clişeului „conflictul dintre generaţii”. Formaţi într-un context din care au folosit orice posibilitate de afirmare şi perfecţionare a artei lor poetice, aceşti autori sunt reprezentativi pentru reformularea principiilor de stabilire a liniilor de forţă în poezia românească de azi.

Până nu demult, discuţiile despre poezie în România porneau de la despărţiri în generaţii şi grupuri între care nu exista cale de comunicare. Poeţii actuali se afirmă ca personalităţi independente care încearcă să îşi pună în valoare reciproc contribuţiile la definirea unui spaţiu poetic fertil.
Alături de o parte dintre cei mai importanţi poeţi debutaţi în ultimii doi ani, evenimentul de poezie românească ROformularea puterii îi aduce la Berlin pe Răzvan Ţupa şi Claudiu Komartin, doi dintre cei care au încurajat acest fenomen organizând lecturi publice, ateliere şi întâlniri literare care acoperă perioada 2005-2013.

Program:

- Noua nostalgie
Alex Văsieş – „Lovitura de cap” (editura Casa de pariuri literare)
Vlad Tăuşance „Legende urbane” (editura Herg Benet)

- Reconfigurarea traumei
Silvia T. – „L'enfant terrible” (editura Tracus Arte)

- Evoluţii ale coerenţei
Radu Niţescu – „Gringo” (editura Casa de pariuri literare) nominalizat la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima
Anatol Grosu – „Epistola din Filipeni” (Casa de editură Max Blecher, 2012) câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima.
Andrei Doşa – „Când va veni ceea ce este desăvârşit” (editura Tracus Arte, 2011) câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima.
Claudiu Komartin – premiul pentru poezie al Academiei Române pentru anul 2005.

Interludii muzici electro dub Bandesnaci / poem de prezentare live Răzvan Ţupa & video grafică Alina Daniela Nicu
Iulia Militaru şi Anca Bucur cu proiecţie video şi performance live.

Intrarea liberă.