„LittleLIT – Întâlnirile De Basm”, nouă zile de evenimente dedicate literaturii pentru copii

În perioada 14 - 22 octombrie 2019, se desfășoară, în București, LittleLIT - Întâlnirile De Basm care își propun să devină o platformă a profesioniștilor din zona literaturii pentru copii (scriitori, editori, profesori, promotori ai lecturii) din România și din alte țări europene, să ofere copiilor ocazia de a-i cunoaște nemijlocit pe cei care au scris cărțile lor preferate și, nu în ultimul rând, să deschidă un dialog cu școlile și să ofere cadrelor didactice instrumente de folosire a cărților pentru copii în cadrul procesului didactic (sa-i învețe cum sa folosească literatura pentru copii pentru a preda conținuturi din programa școlară).

LittleLIT va pune în centru evenimentelor cărțile și pe autorii acestora, devenind astfel un loc unde vor fi promovați autori și opere, o ocazie unică pentru tinerii creatori de literatură pentru copii de a se face cunoscuți.

Tema LittleLIT este „În Oglindă/Oglindiri”. Cei care vor participa vor fi provocați, la acest festival, să facă un efort de oglindire. Oglinda va fi spațiul în care se va locui, timp de o săptămână, iar aventurile creative vor naște punți reale, dar și imaginare între toți participanții.

Vor fi invitați autori și promotori ai literaturii pentru copii și adolescenți din cinci țări, toți aflați în premieră în România - Andreas Jungwirth (Austria), Yvonne Hergane (Germania), Makis Tsitas (Grecia), Judit Berg (Ungaria) și Arina Stoenescu (Suedia) , precum și Alex Moldovan și Brandi Bates din România. Mai multe informații despre ei găsiți aici. ICR, prin Biroul EUNIC, susține prezența autorului Alex Moldovan în cadrul festivalului LittleLITLittleLIT - Întâlnirile De Basm.

Cărțile și pieselor lor de teatru (peste 150 de titluri), proiectele lor ambițioase (Educația prin aventură sau spațiul Casa cu povești Harap Alb) îi recomandă ca pe unii dintre cei mai reprezentativi autori și promotori ai literaturii contemporane pentru copii. Îi puteți cunoaște în cadrul întâlnirilor și atelierelor pe care le vor susține în cadrul LittleLIT, unele dintre ele dedicate profesioniștilor din domeniu (scriitori, profesori, editori), altele deschise publicului larg, dar și în cadrul unor evenimente școlare.

Li se alătură scriitorii De Basm, deja bine-cunoscuții Carmen Tiderle, Iulia Iordan, Laura Grunberg, Lavinia Braniște, Andreea Iatagan, Sînziana Popescu, Flavius Ardelean, Irina Mureșan, Victoria Pătrașcu și Adina Rosetti care vor susține ateliere, unele în tandem cu invitații străini; vor lansa noi titluri pe piața cărților pentru copii, vor participa și vor modera dezbaterile adresate comunității de profesioniști ai literaturii pentru copii.

O secțiune specială este dedicată copiilor aflați în situații de risc sau în zone defavorizate, pentru care scriitorii De Basm vor susține ateliere în comunități și în mediul școlar. Programul începe cu un atelier de lectură adresat copiilor cu dizabilități fizice sau neuro-cognitive, cu povești adaptate special pentru ei, folosind simțul tactil.

Va fi prezent, pe tot parcursul festivalului, chiar LittleLIT căruia i se mai zice și Literonț/Sclipărache, Șoricelul albastru sau marele ronțăitor de povești. Curios peste măsură, el preferă poveștile ilustrate și se dă în vânt după autori contemporani. Chițăie de bucurie când descoperă unul nou și nu se lasă până nu-i ronțăie cărțile până la cotor. Cel mai mult își dorește să-i împrietenească pe copii cu cărțile. Suferă când aude că adulții nu mai au timp să citească.

Evenimente nenumărate: ateliere școlare,întâlniri pentru profesioniști, lansări de carte, întâlniri cu publicul, tatuaje, un șoricel albastru, programul complet LittleLIT – Întâlnirile De Basm este disponibil aici.

În plus, aceste activități vor fi acompaniate de o campanie jucăușă de promovare a lecturii numită Cărți tatuate- Intră în piielea literaturii, Provocarea noastră pentru copii este să conceapă un „tatuaj” cu acea carte din copilărie care i-a impresionat cel mai mult: schiţa unui personaj, un titlu de carte scris caligrafic, o mică pictură, un colaj, un citat. Orice reprezentare grafică, orice tehnică, pentru că ştim că nu există greșeli atunci când ne exprimăm iubirea sincer și din inimă. Regulamentul și toate informațiile necesare se găsesc aici. Toate tatuajele vor fi postate pe pagina De Basm și vor fi premiate!

Evenimente se vor desfășura la Târgul internațional de carte pentru copii Bookerini (Biblioteca Națională), Muzeul Național al Literaturii Române, Cărturești Carusel și Institutul Maghiar - Balassi.


LittleLIT – Întâlnirile De Basm

Produs de De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți

Manageri de proiect: Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu

Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

În parteneriat cu EUNIC România, Institutul Cultural Român, Târgul Internațional de carte pentru copii Bookerini, Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul Maghiar din București - Balassi, Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, Agenția Împreună, Asociația Cu Alte Cuvinte, Supereroi printre noi.