Literatură românească la Donau Lounge 2022

Institutul Cultural Român de la Viena susține participarea românească la cea de a 10-a ediție a „Donau Lounge – Literatură şi cultură din ţările dunărene“, din cadrul târgului de carte Buch Wien, secțiune organizată sub egida clusterului EUNIC Austria.

Programul evenimentelor:

joi, 24 noiembrie, orele 11.00 — 11.45
Prezentarea romanului lui Paul Ferstl “Das Grab von Ivan Lendl” (“Mormântul lui Ivan Lendl”). Moderator: Antonia Löffler.

sâmbătă, 26 noiembrie, orele 16.00 — 16.45
Dialog european între capitale culturale, moderator: Cornelius Hell. Discuția o are ca invitată pe scriitoarea Sigrid Katharina Eismann, originară din Timișoara, și se concentrează pe regiunile Timișoara-Banat și Veszprém-Bakony-Balaton. Temele abordate sunt patria, minoritățile, migrația și diaspora.

sâmbătă, 26 noiembrie, orele 17.00 — 17.45
Lectură cu Ernest Wichner din volumul său de poezii „Heute Mai und morgen du“, Moderator: Cornelius Hell.

Standul Donau Lounge este integrat în zona de expunere ce reunește partenerii internaționali ai târgului, alături de alte institute culturale şi ambasade din Viena.Donau Lounge are drept scop promovarea colaborării culturale dintre ţările dunărene şi a spiritualității şi literaturii specifice regiunii, prin intermediul unui stand la târgulBuch Wien şi al unui concept cultural-literar propriu.Donau Lounge: Messe Wien, hala D, 1020 Viena, Trabrennstraße 5, număr stand E38

Sigrid Katharina Eismann (născută în 1965 la Timișoara/România) este poetă, autoare, artistă și traducătoare. Cărți publicate: „Călătorie prin casă - de la Offenbach la Temeswar” (poezie, 2017), „Das Paprikaraumschiff” (roman, 2020), „Dschangakinder” (poezie, 2022).

Paul Ferstl, născut în Leoben în 1981 este scriitor, trăiește și lucrează la Viena. A publicat diverse lucrări literare și a avut burse în străinătate, cel mai recent proiect fiind bursa 2021 de la BMKÖS. (“Mormântul lui Ivan Lendl”, editura Milena, 2022) este al treilea roman al său.

Ernest Wichner s-a născut în 1952 la Zăbrani (Banat/România), locuiește în Germania din 1975 și la Berlin din 1976. Din 1988 a lucrat pentru Literaturhaus Berlin, între 2003 și 2017 ca director al acesteia. Ernest Wichner este autor de volume de poezie și nuvele, redactor și traducător, în principal din limba română. În “Azi mai și mâine tu“ Ernest Wichner măsoară vremurile, peisajele și prieteniile, inclusiv cele cu Gellu Naum și Oskar Pastior.