Literatură română contemporană la Berlin

Miercuri, 5 septembrie 2007, ora 21. 30, a avut loc o seară de lectură cu scriitorul român Cosmin Manolache în cadrul secţiunii Literaturen der Welt a celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură Berlin.

În „Haus der Berliner Festspiele", locaţie în care se desfăşurau în paralel mai multe lecturi, Cosmin Manolache a fost prezentat de moderatoarea Ilma Rakusa, o consacrată jurnalistă şi scriitoare de origine ungaro-slovacă, care trăieşte în Elveţia. Introducerea a fost făcută pe acordurile muzicale ale piesei „Capricio Arabe" a lui Francisco Tarrega intonată de chitara muzicianului Adrian Hernandez.

În faţa publicului prezent (în jur de 25 de persoane) Cosmin Manolache a citit în limba română un fragment de început al povestirii „După-amiază cu o stafidă". Întreaga povestire a fost reprodusă în limba germană de actorul Mathias Kopetzki. 

Aşa cum a reieşit în urma discuţiilor de după lectură, povestirea se referă la perioada de şase luni petrecută de autor în localitatea Gura Portiţei la o unitate de grăniceri din Delta Dunării. Autorul consideră că „orice izolare aduce cu sine un fel de acuitate a observaţiei", fapt uşor de constatat în „După-amiază cu o stafidă".

Publicul s-a arătat interesat de legătura dintre literatură şi şcoala de ofiţeri urmată de Cosmin Manolache, de elementul politic din creaţiile sale, precum şi de receptarea acestora în România.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu" Berlin.