„Literatura română ca literatură a lumii” la ICR New York, în întâmpinarea Zilei Culturii Naționale

În întâmpinarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), ICR New York organizează evenimentul "Romanian Literature as World Literature" („Literatura română ca literatură a lumii”), vineri, 5 ianuarie 2018, de la ora 19.00, la sediu. În cadrul acestuia are loc prezentarea cărții cu același titlu - o antologie publicată recent, în decembrie 2017, de Bloomsbury Publishing, una dintre cele mai prestigioase edituri din Statele Unite (cu sedii la New York, Londra, Oxford, New Delhi și Sydney) - la secțiunea Carte academică. Volumul îi are ca editori pe trei apreciați istorici și critici literari: acad. Mircea Martin, prof. dr. Christian Moraru (University of North Carolina, Greensboro, NC) și prof. dr. Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) și este o colecție de 15 studii academice, semnate de nume reprezentative pentru critica românească actuală, între care Carmen Mușat, Caius Dobrescu, Paul Cernat, Bogdan Ștefănescu, Mircea A. Diaconu, Doris Mironescu, Mihaela Ursa, Alex Goldiș, Mihai Iovănel.

Antologia își propune să acopere cele mai relevante aspecte privind situarea literaturii române în context mondial. În acest sens, publicarea cărții reprezintă o premieră absolută și o excelentă „carte de vizită” pentru a prezenta literatura română cititorilor străini, îndeosebi americani, în condițiile în care, în ciuda orientării sale academice, volumul este scris într-un limbaj clar și accesibil publicului larg. Invitații speciali ai evenimentului sunt doi dintre coordonatorii volumului, domnii Christian Moraru și Andrei Terian. Cei doi distinși oaspeti vor prezenta volumul "Romanian Literature as World Literature" în contextul mai larg al literaturii și culturii române recente, în cadrul unei mese-rotunde, la finalul căreia va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu participarea publicului.

Christian Moraru este "Class of 1949 Distinguished Professor in the Humanities" și profesor de literatură engleză la University of North Carolina, din Greensboro, SUA. Este specialist în proză americană contemporană, în teorie critică, precum și în literatură comparată, cu accent pe istoria ideilor, postmodernism și relația dintre cultură și globalizare. A scris și a coordonat numeroase volume apărute la edituri americane prestigioase. Printre cărțile sale mai recente se numără monografiile Cosmodernism: American Narrative, Late Globalization, and the New Cultural Imaginary (University of Michigan Press, 2011) și Reading for the Planet: Toward a Geomethodology (University of Michigan Press, 2015), precum și volumele colective Postcommunism, Postmodernism, and the Global Imagination (Columbia University Press / EEM Series, 2009) și The Planetary Turn: Relationality and Geoaesthetics in the Twenty-First Century (Northwestern University Press, 2015, împreună cu Amy J. Elias).

Andrei Terian este Decanul Facultății de Litere și Arte și profesor de literatură română la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Este, de asemenea, cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române. Domeniile sale de interes acoperă literatura română modernă și contemporană (sec. XX-XXI), teoria literară și culturală, istoria criticii literare românești și europene, studiul sistemic al literaturii și literatura universală. A publicat numeroase studii și articole în revistele culturale și academice românești, precum și în revistele internaționale Slovo (Marea Britanie), CLCWeb—Comparative Literature and Culture (SUA), Europe-Asia Studies(Marea Britanie), World Literature Studies (Slovacia), Interlitteraria (Estonia), ALEA: Estudos Neolatinos (Brazilia) și Primerjalna književnost(Slovenia). Printre cărțile sale mai recente, se numără monografia G. Călinescu: A cincea esență (2009) și volumul de eseuri Critica de export: Teorii, metode, ideologii(2013). A contribuit la realizarea lucrărilor de referință Dicționarul general al literaturii române (ed. I, 7 vol., 2004–2009; ed. a II-a, 4 vol. 2016–2017) și Cronologia vieții literare românești. Perioada postbelică: 1944–1964(10 vol., 2010–2013).

În intervalul 4-7 ianuarie 2018, cei doi profesori se află la New York pentru a participa, de asemenea, la conferința anuală a Modern Language Association (MLA Annual Convention). Modern Language Association este cea mai amplă și prestigioasă asociație profesională dedicată studiului limbajului și literaturii la nivel mondial, cuprinzând aproximativ 25.000 de membri, din peste 100 de țări. În fiecare an, asociația organizează o conferință, care reunește câteva mii de participanți. La ediția din 2018, în cadrul panelului "674. Aesthetics of Romanian Cinema, Literature, and Translation: Current Issues", de sâmbătă, 6 ianuarie 2018, profesorii Christian Moraru și Andrei Terian vor prezenta lucrarea "Romanian Literature as World Literature: Geopolitics, World Systems, and Spatiality in the Contemporary Romanian Imaginary and Literary-Cultural Scholarship", în care, pornind de la experiența editării volumului "Romanian Literature as World Literature", vor vorbi despre șansele și strategiile de integrare a literaturii române în circuitul cultural mondial.