Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - NOIEMBRIE 2016

Institutul Cultural Român de la Beijing

5 noiembrie / La sediul ICR Beijing a fost difuzat filmul „Mihai Viteazul", în cadrul proiectului „Cinemateca românească - Medalion Sergiu Nicolaescu".

10 noiembrie / „Două ore în România", proiect destinat copiilor chinezi și având ca scop cunoașterea diverselor aspecte ale culturii române. Desfășurându-se pe durata întregului an, prezentarea din data de 10 noiembrie a avut în centru tema „pictura românească contemporană".

14-25 noiembrie / Festivalul Filmului Românesc în China, desfășurat în trei orașe: Beijing (14-16 noiembrie), Shanghai (17-19 noiembrie) și Xian (20-25 noiembrie).

26 noiembrie / EUnimals, proiectul realizat împreună cu alți membri ai clusterului EUNIC China. Tema principală a fost animalele protejate prin lege și felul în care acestea sunt reprezentate în arta națională (lupul). Prezentare de date generale despre România.

27 noiembrie 2016 - 20 februarie 2017 / Prima ediție a Festivalului de Fotografie Românească. Conferința susținută de Ramona Novicov, „Arta fotografică din România". Prezentare Ștefan Toth, „Colaborarea bilaterală dintre artiștii fotografi din România și China". Vernisajul expoziției „România prin imagini" - 77 de fotografii din România, deschisă până pe 20 februarie 2017.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin

4 noiembrie - 15 decembrie / Realizarea website-ului de promovare a proiectului interdisciplinar „Brave New World", în colaborare cu Departamentul Europa Centrală şi de Sud-Est, din cadrul Muzeului Culturilor Europene - Berlin.

11-12 noiembrie / Regizorul Alexandru Badea  şi  Delia Oniga (Toate fluviile curg în mare), prezenți la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus.

15 noiembrie / Spectacolul de pantomimă Zidul, în regia lui Mihai Mălaimare, la Ambasada României în Republica Federală Germania.

17-20 noiembrie / Susținerea participării românești la International Short Film Festival Berlin - Interfilm. Participarea la concurs a regizoarei Ioana Mischie, cu scurtmetrajul 237 de ani.

17 noiembrie - 12 decembrie / Zilele Culturii Române, la Filmmuseum München și Gasteig München, manifestare culturală realizată de asociaţia Ge-fo-rum München.  

18 noiembrie / Expoziţia de fotografie „Bumbata" a artistului vizual Cosmin Bumbuţ, cu ocazia celei de-a 7-a ediţii a  EMOP Berlin - European Month of Photography 2016.  

23 noiembrie / Seară literară consacrată poeziei și creațiilor lirice create în condiții extreme, inspirate din spațiul concentraționar. Eveniment realizat în colaborare cu Societatea Culturală Germano-Română din Berlin (DeRuGe).

25 noiembrie 2016 - 27 ianuarie 2017 / Expoziția „A4 / Used without object" a artistului român Gabriel Stoian, curator: Ada Muntean. 

28-29 noiembrie / New Romanian Films in Berlin IV şi V: Proiecţie Sieranevada (Cristi Puiu) şi Inimi Cicatrizate (Radu Jude), în cadrul festivalului AROUND THE WORLD IN 14 FILMS, la Cinematograful Kino in der Kulturbrauerei.

28-30 noiembrie / Concert de muzică clasică, susținut de tineri muzicieni români la Musikgymnasium C.P.E. Bach. Întâlniri și schimb de experiență cu elevii germani, La Arndt Gymnasium Dahlem și Universität der Künste din Berlin.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles

5 noiembrie / Proiecția filmului Comoara (2015, Corneliu Porumboiu) la Cinemateca Odyssée din Strasbourg, în cadrul Competiției Eurimages. Invitat, Cuzin Toma, protagonist.

 14-16 noiembrie / Avanpremiera și lansarea oficială în Belgia a lungmetrajului L'Histoire de l'amour (Radu Mihăileanu).

17-20 noiembrie / Artista vizuală Raluca Croitoru participă la Festivalul Internaţional de Artă Live Playground din Belgia.

19-23 noiembrie / Participare românească la Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam (IDFA), 2016 - cel mai mare festival de film documentar din lume.

22 noiembrie / Concert omagial George Enescu la Sala Filarmonică a Orchestrei Regale din Liège (OPRL).

29 noiembrie - 1 decembrie / Concerte organizate cu ocazia Zilei Naționale a României la Luxemburg și la Haga, în parteneriat cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului şi cu Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos.

Institutul Cultural Român de la Budapesta

8 noiembrie / Recital de pian Kovács-Kuttor Levente, compoziții proprii.  

28 noiembrie / Recital susținut de violonistul Alexandru Tomescu, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chișinău

7 noiembrie / Serie de expoziții la Leova, dedicate Zilei Orașului.

14 noiembrie / Expoziţia „Alexie Mateevici. Odă limbii române".  

21- 27 noiembrie / Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film CLASSFEST.  

25 noiembrie / Vernisajul expoziției „Foametea din Basarabia din anii 1946-1947", organizat la Gimnaziul „Mihai Viteazul" din comuna Cazangic, raionul Leova.

 25 noiembrie / Concert de muzică clasică de Ziua Națională a României, susținut de violoncelistul Răzvan Suma și de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale, sub bagheta maestrului Mihai Agafiţa.

29 noiembrie / Muzică clasică, de Ziua Națională a României, la Sala cu Orgă din Chișinău. Concertul a fost susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă, condusă de maestrul Cristian Florea.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul

1-6 noiembrie  / /Participare românească în cadrul Festivalului Internațional de Filme de Scurt Metraj de la Izmir, ediția a XVII-a.

8-11 noiembrie / Lungmetrajul Două lozuri, (Paul Negoescu), prezent la Festivalul Internațional de Film de la Salonic (TIFF 2016), Grecia.

12-14 noiembrie / Autori români la Târgul Internațional de Carte din Istanbul - TUYAP 2016.

16 noiembrie / Proiecția filmului documentar Unseen Romania, de Ziua Patrimoniului Mondial.

18 noiembrie - 2 decembrie / Expoziția „Urme bizantine" a artistei Dalila Özbay la sediul Institutului.

22 noiembrie / ,,Brâncuși 140 în imagini video" la sediul Institutului Cultural Român ,,Dimitrie Cantemir" din Istanbul.

29 noiembrie - 20 decembrie / ,,Pe urmele lui Constantin Brâncuși", o poveste în imagini la Institutul Cultural Român ,,Dimitrie Cantemir" din Istanbul.

Institutul Cultural Român de la Lisabona

3-23 noiembrie / „Artiști evrei în dialog multinațional", proiect pluridisciplinar, coordonat de prof. Angela Scarlat. 

30 noiembrie-12 decembrie / Vernisajul expoziției „Zestrea" by Liliana Țuroiu.

Institutul Cultural Român de la Londra

2-3 noiembrie / Pianista Raluca Ştirbăţ, prezentă în ,,Seria românească” de la St James's Church Piccadilly şi în ,,Seria Concertelor Enescu” de la ICR Londra.

7-17 noiembrie / Program românesc la Festivalul Internaţional de film de la Leeds.

8 noiembrie / Conferința „Shakespeare 400 - Marele Bard și Războiul Rece" la ICR Londra.

11-13 noiembrie / Weekend dedicat Irinei-Margareta Nistor la Londra, în cadrul proiectului „Cinemateca românească".  

12 noiembrie / Prezentarea la Londra a spectacolului Zelda, la teatrul The Cockpit.

16 noiembrie / Prezentarea spectacolului Inima de gaz & Batista de nori de Tristan Tzara la ICR Londra, în cadrul programului DADA 100.

17 noiembrie / Formaţia de etno-jazz „Trigon” participă la London Jazz Festival 2016.

19 noiembrie / Atelier pentru copii „La joacă cu Brâncuși" organizat în colaborare cu şcoala românească din Londra - AlexZ Educational. 

24 noiembrie / Lansarea seriei de documentare „Biografii de ţinut minte", la ICR Londra.

29 noiembrie / Lansarea revistei „Poem”, număr special dedicat poeziei româneşti. 

Institutul Cultural Român de la Madrid

3-13 noiembrie / Zilele Filmului Românesc ,,Muestra de Cine Rumano", eveniment organizat în colaborare cu Filmoteca Española/Cine Doré din Madrid.

14-16 noiembrie / Mircea Cărtărescu, turneu literar în Spania, cu ocazia lansării traducerii în catalană a volumului „De ce iubim femeile".

16 noiembrie - 5 ianuarie / Marcarea Președinției românești a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), la Centrul Sefarad-Israel din Madrid, eveniment inițiat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei. 

26 noiembrie - 4 decembrie / Scriitori invitați la Târgul de Carte de la Guadalajara, proiect organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Centrul Național al Cărți, în colaborare cu Ambasada României în Mexic.

28 noiembrie - 20 decembrie / Sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Coslada, eveniment organizat în parteneriat cu Asociaţia Culturală Obatalá din Coslada.

30 noiembrie / Sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei. Momente muzicale susţinute de violonista Clara Cernat, la Palatul Santoña.

Institutul Cultural Român de la New York

22-28 noiembrie / Aniversare Norman Manea, la Institutul de Cercetări Iudaice din New York (YIVO) cu participarea prof. Michael Shafir.

5-27 noiembrie / „Angels Go North". Expoziția sculptorului Mircea Lăcătuș, concertul violoncelistei Ariana Arcu și recital de poezie la Gallery RIVAA, New York.

18-20 noiembrie / Festivalului Filmului Românesc de la Seattle la a treia ediție. Eveniment organizatîn parteneriat cu American Romanian Cultural Society (ARCS).

28 noiembrie - 3 decembrie / In memoriam: „Hedda Sterne", din seria „Născuți în România, celebri în lume".

14-20 noiembrie / „Viitorul este feminin/Future is Feminine", la The Dorothy B. Williams Theatre, HERE Arts Center, New York. 

11 noiembrie / Expoziția artistei Ioana Alexandra Niculescu Aron: „NOVEMBER".

Institutul Cultural Român de la Paris

6-12 noiembrie / Săptămâna Filmului Românesc la Nisa, ediţia a IX-a.

4-30 noiembrie / Expoziţia intinerantă de desen la patru mâini „Fluide(s) - etapa Paris.

4-10 noiembrie / Festivalul de film românesc „MOTOR!" de la Toulouse, ediţia a VIII-a.

17 noiembrie 2016 - 10 ianuarie 2017 / Expoziţia „Bucarest, le petit Paris?", semnată de Loredana Brumă la Sorbona.

18 noiembrie / 100 ani de la intrarea României în Primul Război Mondial: Concert CONTEMPO-Paris la Musée de l'Armée.

23 noiembrie / Participarea poetului Radu Vancu la ziua de studiu „Écrire, ouvrir les frontières".

29 noiembrie / Volumul Teodosie cel mic de Răzvan Rădulescu şi scrieri despre Paul Celan, în cadrul întâlnirilor literare „Palabres Centre-Européennes", la sediul Institutului.

Institutul Cultural Român de la Praga

2 noiembrie / Formaţia românească JazzyBIT a participat la cea de-a XXXVIII-a ediţie a Festivalului Internațional de Jazz de la Praga, susţinând un concert la Reduta Jazz Club.

16 noiembrie / Prezentarea României în faţa rezidenţilor cehi din Praga 5.

25 noiembrie 2016 - 8 ianuarie 2017 /Artiştii Cristina David şi Radu Oreian la expoziţia „Time after Time", organizată de Galeria MeetFactory.

Accademia di Romania in Roma

3 noiembrie / Prezentare de carte Roma inedită / Roma inedita, ediție bilingvă româno-italiană, semnată de Rodica Fleșariu Marinescu în parteneriat cu Muzeul Național al Ţăranului Român.  

10-20 noiembrie / Expoziția „Jurnalul unei vieți în imagini", dedicată artistului Eugen Drăguțescu

21-22 noiembrie / Colocviul „DADA 10", dedicat împlinirii a 100 de ani de la Manifestul lui Tristan Tzara.

23-27 noiembrie / A VII-a ediţie  a Festivalului de Film Românesc Procult Film Festival.

24-25 noiembrie / Colocviul Internațional „Benjamin Fondane și conștiința tragică a Secolului XX", la Centro di Studi italo-francesi dell'Università Roma Tre.

Institutul Cultural Român de la Stockholm

9-20 noiembrie / Participare românească la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm. Festivalul a acordat Premiul pentru cea mai bună imagine lui Andrei Butică pentru Câini.

29 noiembrie / Mari creaţii enesciene compuse în Primul Război Mondial" - Concert de Ziua Naţională a României.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

7 noiembrie - 16 decembrie / Expoziția de fotografie „Perspectivă" de Aviva Baharav. 

9-12 noiembrie / Participare românească la Tune In Tel Aviv. Conferința Internațională de Muzică din Israel s-a aflat în acest an la ediția aVI-a.

16 noiembrie / Seara literară „Dialoguri cu scriitorii israelieni de limbă română", în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română. Evenimentul a marcat apariția noului număr al revistei Izvoare.

17 noiembrie / Lansarea în Israel a volumelor Ce ne spunem când nu ne vorbim și 40 de zile de Chris Simion, apărute la editura Trei, în colaborare cu Teatrul Karov și Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română.

20-27 noiembrie / Itinerarea expoziției de fotografie documentară despre Teatrul Barașeum „Şi s-au dus ca vântul...", la Teatrul Evreiesc de Stat. 140 de ani de la înființarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume în România.  

22-26 noiembrie / Serie de evenimente dedicate Centenarului Dada ˗ „Dada Mea: teatru, poezie și Dada"

24 noiembrie - 3 decembrie / Filme de Cristi Puiu și Cristian Mungiu la Festivalul Internaţional de Film Arava, în Rezervația Naturală Ashush din deșertul Arava.

25-26 noiembrie / Lansarea în Israel a volumului Hamlet and the Madness of the World de Octavian Saiu și reprezentația specială a spectacolului Richard al treilea se interzice de Matei Vișniec. 

30 noiembrie / Concert de muzică tradițională românească susținut de Letiția Boroi sub egida Zilei Naționale a României, în colaborare cu Ambasada României în Israel și Muzeul de Artă din Tel Aviv.

Institutul Cultural Român de la Varșovia

6-9 noiembrie / Participarea regizorului român David Schwartz, la simpozionul internațional European Theatre Perspectives (Perspective Teatrale Europene) de la Wrocław.

8 noiembrie / Dezbaterea „Moldova anilor 1946-1947, un fenomen istoric extrem". La 70 de ani de la dramaticele evenimente, subiectul rămâne complet necunoscut în Polonia și foarte puțin studiat în România.

10 noiembrie - 15 decembrie / Expoziţia de fotografie „Imagini din Bucureştiul evreiesc" la Fundaţia Judaica - Centrul Culturii Evreieşti din Cracovia.

13-14 noiembrie / Spectacol al Teatrului Evreiesc de Stat la Wrocław, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de teatru idiş şi prezentarea filmului Le beau danger.

17 noiembrie / Premiera cinematografică poloneză a filmului Bacalaureat, în regia lui Cristian Mungiu, la Varşovia.

17 noiembrie / Conferinţă şi expoziţie cu titlul „75 de ani de la pogromurile de la București şi Iaşi. România anului 1941" - manifestare din Programul IHRA.

20 noiembrie / Concert extraordinar al ansamblului Traffic Strings, la Palatul Branicki din Białystok.

21 noiembrie / Literaturi mari și traducători pe măsură - întâlnire cu promotori polonezi ai literaturilor română, maghiară și slovacă. 

22-23 noiembrie / Lansări ale volumului Zilele regelui de Filip Florian în Polonia.

22-27 noiembrie / România la Festivalul Internațional de Film cu Tematică Evreiască de la Varșovia - manifestare din Programul  IHRA.

25-26 noiembrie / Dezbatere pe teme de istorie recentă și lansarea volumului O idee care ne suceşte minţile de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici.

28 noiembrie - 19 decembrie / Lansarea volumului Ideologia naționalistă și „problema evreiască" în România anilor '30 de Leon Volovici - manifestare din Programul național IHRA. 

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția

3 noiembrie /Dublă conferință, cu ocazia Centenarului mişcării literare, culturale şi artistice Dada, susținută de prof. Valerio Magrelli („Franz Kafka şi Dadaismul") şi de Ovidiu Morar (,,Avangarda literară românească în context european").

10-30 noiembrie / Expoziţia „Uprooted"/ „Dezrădăcinat" de Aurel Vlad şi Cătălin Bădărău în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

17-20 noiembrie / Scriitori români la BookCity Milano 2016.

30 noiembrie - 1 decembrie / Publicarea numărului XI din Quaderni della Casa Romena di Venezia la Editura Institutului Cultural Român.

Institutul Cultural Român de la Viena

5 noiembrie / Simpozionul INTERMEDIA BODY: Artistic Research Meetings organizat în cadrul celei de-a şasea ediţii a Lange Nacht der Bühnen (Noaptea Lungă a Artelor Performative) de la Linz.

5 noiembrie / Spectacolele 0002 | birdville (coregraf: Simona Deaconescu) și Între două pastile (concept & video design: Cinty Ionescu) prezentate în cadrul celei de-a şasea ediţii a Lange Nacht der Bühnen (Noaptea Lungă a Artelor Performative) de la Linz.

5-14 noiembrie / Expoziţia „25+1 Foto Cluj" la FIVE PLUS Art Gallery din Viena.

6 noiembrie / Spectacole în spațiul Cabaret Voltaire, după texte de Aglaya Veteranyi, Mamaia or Sadness Makes You Old  şi De ce fierbe copilul în mămăligă. Proiectul, realizat în contextul împlinirii a 100 de ani de la manifestul poetic DADA.  

8 noiembrie - 2 decembrie / Expoziţia „rêverie” a artistei Gabriela Culic, la Galeria ICR Viena.

13 noiembrie / Matineu literar cu scriitorul Cătălin Dorian Florescu. Autorul a prezentat cel mai recent volum al său, apărut în limba germană: Der Mann, der das Glück bringt (editura C.H.Beck, 2016) și romanul Zaira (Editura C.H.Beck, 2008).

13 noiembrie - 20 decembrie / Timişoara 2021 - Expoziţie de fotografie şi Dialogurile DIVAN, la sediul Institutului.

16 noiembrie / Recitalul pianistei Adela Liculescu, la sala Salvator din Viena. În program au fost incluse compoziţii de Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Frédéric Chopin, Claude Debussy şi Maurice Ravel.

18 noiembrie / Documentarul Cuminţenia pământului difuzat la Cinemateca ICR Viena.

27 noiembrie / Concert Nicolae Voiculeţ (nai),  Klaus Dieter Untch (orgă) şi Orchestra Română, de Ziua Naţională a României.  Evenimentul s-a desfășurat la Biserica Minoriten din Viena.


Lista proiectelor realizate de reprezentanțele Institututului Cultural Român din străinătate în luna noiembrie 2016