Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - MARTIE 2016

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - MARTIE 2016

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BEIJING

18 și 24 martie / „Hai să învățăm dansuri românești" - cursuri de dansuri românești. 

23 martie / One-woman-show-ul „Oscar și Buni Roz", în interpretarea actriței Diana Fufezan, la sediul Ambasadei României la Beijing. 

25-27 martie / Turneul Teatrului Național „Radu Stanca" din Sibiu la Beijing, la invitația Teatrului Arta Poporului din Beijing. 

28 martie / Simpozionul „Literatura română de ieri și de azi", la sediul reprezentanței de la Beijing.

29-30 martie / „Muzica enesciană în interpretarea pianistului Matei Rogoz".

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU" DE LA BERLIN

2-13 martie / Participarea artistei române Carmen Dobre-Hametner în cadrul expoziţiei colective „The Material of Memory", la FRISE Künstlerhaus & Abbildungszentrum din Hamburg

3 martie / Finisajul expoziției „De 25 de ori București", organizată la sediul Ambasadei României la Berlin, în colaborare cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu" din București, Creart - Centru pentru Creație, Cultură și Tradiție și Primăria Municipiului București. 

4-11 martie / Susținerea turneului de prezentare al volumului Frumoasele străine de Mircea Cărtărescu, în Germania, la Berlin, Saarbrücken, Ingolstadt și Literaturhaus München.

8 martie - 8 aprilie / Expoziţia „Revin în 8 minute" a artistei Gabriela Culic, la Galeria Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin.

11 martie / Comunicare publică despre dezvoltarea și scopurile ecoturismului în România, în spațiile bibliotecii și galeriei reprezentanței, eveniment organizat în colaborare cu Deutsch-Rumänische Gesellschaft/Societatea Germano-Română din Berlin.

17 și 20 martie / Turneul Teatrului Național „Radu Stanca" din Sibiu cu două reprezentații ale spectacolului Nathan Înțeleptul, în regia lui Armin Petras, la Schauspiel Stuttgart, unde au avut loc două reprezentații.

18 martie / Seară de film: proiecția documentarului Aici... adică acolo, r: Laura Căpăţână Juller, în cadrul programului de evenimente conexe ale expoziţiei „Minunata lume nouă". 

22 martie / Debutul serieide evenimente Cartea lunii, la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin cu lectură din Toate bufnițele de Filip Florian.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES

1-4 martie / Spectacolul Tigern, pe un text de Gianina Cărbunariu, pe scena Teatrului Naţional din Bruxelles care, în parteneriat cu Folkteatern Goteborg, a inclus în stagiunea 2015-2016 spectacolul Tigrul/Tigern/La Tigresse (jucat în limba suedeză, supratitrat în franceză), în regia Sofiei Jupither Suedia.

4-31 martie / Espace Intermédiaire din Bruxelles a găzduit lucrările a patru artişti români: Toma Bărbulescu, Teodora Cosman, Adela Giurgiu şi Ioana Iacob.

15-17 martie / Celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei, la Strasbourg, prin organizarea a două proiecții de film și lansarea unei cărți.

18 martie / Celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei la Bruxelles. 

25 martie / Institutul Cultural Român de la Bruxelles a promovat proiecția documentaruluiAfară, r:Andrei Schwartz, în cadrul secțiunii Panorama „Know the Other" a Festivalului de Film Documentar Millenium de la Bruxelles (18-27 martie). 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA

3 martie /Prelegerea „Interacțiuni est-vest în arta și arhitectura medievală: cazul mănăstirii Bizere", în Sala de conferinţe Gellner a Universităţii Central-Europene, unde lect. univ. dr. Ileana Burnichioiu a susținut, în limba engleză, prelegerea menționată. 

29 martie / Recital Andrei Kivu (violoncel) şi Mara Dobrescu (pian) în cadrul Festivalului Francofoniei în Ungaria.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU" DE LA CHIȘINĂU 

1 martie / Concertul „Ceea ce a fost este, ceea ce este va fi", în deschiderea Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor - 2016" ediţia a 50-a.

5 martie / Suită de evenimente culturale organizate la Chișcăreni, Raionul Sîngerei.

9-14 martie / Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chişinău a sprijinit organizarea Concursului Naţional de Compoziţie şi Muzicologie prin acordarea a trei premii: Marele Premiu pentru Compoziție a fost acordat compozitorului Ghenadie Ciobanu, cu lucrarea Momente. Concert pentru vioară şi orchestra simfonică; Premiul pentru cea mai bună monografie a fost acordat Tatianei Berezovicova pentru monografia Suita instrumentală în creaţia componistică din Republica Moldova (secolul XX); Premiul pentru cel mai bun proiect de valorificare a patrimoniului muzical a fost acordat lui Ion Gagim pentru monografia Fenomenul muzical Gheorghe Mustea.

15 martie / Concert extraordinar al Orchestrei Naţionale de Tineret a României, la Filarmonica Naţională ,,Serghei Lunchievici" din Chişinău. 

11-29 martie / Conferințe publice la Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu", organizate de acestea în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chişinău.

24 martie / Expoziția „Basarabia 1812-1947. Oameni. Locuri. Frontiere", cu prilejul împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Școala de Arte din Strășeni, proiect organizat în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Școala de Arte din Strășeni.

24-28 martie / Profesorul și artistul plastic Dragoș Pătrașcu a susținut prelegerea publică cu titlul „Artă modernă versus artă contemporană", la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

25 martie / Manifestarea cultural-științifică „98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România", eveniment organizat în colaborare cu Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău și Liceul „Ion Creangă".

25 martie - 17 aprilie / Expoziția „Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului", la Muzeul Național de Artă al Moldovei, proiect organizat în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, cu prilejul aniversării Zilei Unirii Basarabiei cu România.

25 martie / Concert de Ziua Unirii Basarabiei la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici" din Chișinău.

25-28 martie / Zilele Matei Vişniec la Chişinău sub genericul „De la Cehov la Vişniec" - proiect organizat în colaborare cu Uniunea Teatrală din Moldova, Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale" și Primăria Municipiului Chișinău.

26 martie - 10 aprilie / Suită de manifestări literar-artistice organizate la Primăria Comunei Gura-Galbenei, Raionul Cimișlia, cu prilejul împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

27 martie - 2 apilie / Reprezentanța a sprijinit participarea violoniştilor Liviu Prunaru şi Valentina Svyatlovskaya la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „J.S. Bach". 

27 martie / Prelegere publică „Unire în cuget și-n simțiri" la Nisiporeni, cu prilejul împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment găzduit de Casa Națională din Nisiporeni.

28 martie / Suită de manifestări culturale organizate la Liceul „Mitropolit Nestor Vornicescu" din Comuna Lozova, cu prilejul împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. 

28 martie - 15 aprilie / Expoziția „Tristan Tzara, Victor Brauner și avangarda românească", la Galeria La Rond din Chișinău,eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu" din Piatra Neamț și Primăria Municipiului Chișinău.

29 martie - 26 aprilie / Suită de manifestări culturale organizate în comuna Dumbrăvița, Raionul Sângerei.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR" DE LA ISTANBUL

5 martie / „Artiști români de success în Republica Turcia" - serie de programe culturale organizate împreună cu Consulatul General al României la Istanbul.

9-13 martie / Participarea Teatrului de Păpuși „Prichindel" din Alba Iulia la Festivalul Izmir International Puppet Days.

10-13 martie / Concert extraordinar de jazz în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului European de Jazz Izmir susținut de Florin Răducanu Jazz Balance.

25-27 martie / Prezentare în premieră a colecției „Haute couture/haute culture" la sediul reprezentanței.

20-28 martie / Participarea Teatrului Clasic „Ioan Slavici" din Arad și a Teatrului „Regina Maria" din Oradea la International Balkan Countries Theatre Festival, aflat la cea de-a treia ediție, la Bursa. Teatrul din Arad a participat la festival cu spectacolul Bright Week/ Săptămână luminată după Mihail Săulescu, în regia lui Nicolae-Mihai Brânzeu, scenografia Indre Colțea. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA

3-13 martie / Participare românească la cea de-a XV-a ediţie a Monstra - Festivalul de animație de la Lisabona.

5-28 martie / Participare românească la Sărbătoarea Francofoniei 2016.

10 martie / Concert de muzică de cameră, desfășurat la sediul reprezentanței, în cadrul „Stagiunii româneşti la Lisabona".

10 martie - 15 aprilie / Expoziţia de fotografie „Inspired by Bucharest" şi proiecţia filmului documentar Colţuri de Bucureşti, r.: Vlad Trandafir, la sediul reprezentanței.

14-18 martie / Departamentul de Lingvistică Generală şi Romanică al Facultăţii de Litere de la Universitatea din Lisabona (FLUL) a organizat un ciclu de cinema pentru a celebra diversitatea lingvistică şi culturală.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA

3-4 martie / Serie de concerte Imago Mundi: „Isvor. George Enescu", la Londra.

3 martie - 15 mai / Expoziţia de fotografie „Interludii - în cheie fotografică", a artistului Cornel Brad, la sediul reprezentanței.

8 martie / Lansarea volumelor de poezie The Catch şi Volta ale poetei britanice Fiona Sampson, o veche prietenă a României.

12-13 martie / fEAST Theatre - un week-end de teatru românesc la Willesden Library Centre din nordul Londrei, prezentat de Gazeta românească împreună cu Institutul Cultural Român de la Londra.

24 martie / One-woman show-ul Declar pe propria răspundere de Alina Şerban la Institutul Cultural Român de la Londra.

30 martie / Proiecţia filmului Prin cenuşa imperiului, r.: Andrei Blaier (1976), în cadrul programului ,,Cinemateca românească" de la sediul reprezentanței.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID

10 martie / Brâncuşi (se) filmează - proiect inedit dedicat sculptorului în cadrul „Lunii Francofoniei", la Amfiteatrul Institutului Francez din Madrid.

15 martie / Vizită ghidată a expoziției „Marcel Iancu și avangardiștii de la Contimporanul" pentru elevii care urmează cursul opțional de limbă, cultură și civilizație românească la Institutul de Studii Secundare „Villa de Vallecas". 

25 martie / Concert extraordinar dedicat operei componistice a lui Dinu Lipatti, la Audiorio Ciudad de León.

31 martie - 9 aprilie / Zilele Filmului Românesc la Valencia organizate de Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Filmoteca de la Generalitat Valenciana.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK

1-8 martie / Serie de concerte de muzică spectrală prezentate de compozitorii Ana Maria Avram și Iancu Dumitrescu, alături de David Shively, director artistic al ansamblului new-yorkez Either/Or.

2-6 martie / Participare românească la Târgul Internațional de Artă Contemporană VOLTA New York, desfășurat la PIER 90, pe malul râului Hudson. 

3 martie - 2 aprilie / Expoziţia „COLD LINING (Removing the Garb in Mystery)" a artistei Teodora Axentela Ana Cristea Gallery, din Chelsea, New York. 

18 și 20 martie / Recitalul  „Flautul fermecat", cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail, la Washington DC și la New York.

22 martie / Spectacolul Homo Americanus, susținut de coregraful, dansatorul și actorul Paul Cosma Cimpoieru, la HERE Arts Center, din New York, în cadrul New York DUTF (Downtown Urban Theater Festival). 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS

5 martie / Reprezentanța a găzduit în Sala de conferințe, în parteneriat cu LSRS Franța și Asociatia NEPSIS, cea de-a patra ediție a „Atelierului de creaţie Mărţişor". 

6-30 martie / Reprezentanța a organizat, în colaborare cu Asociaţia Scène et Danube, vernisajul expoziţiei „Fluide(s): dessins à quatre mains franco-roumains" la Maison de l'International de Grenoble, pe 8 martie 2016, precum şi o vizită ghidată-dansată a expoziţiei cu dansatoarea Marie Sohm, pe 11 martie 2016.

6-19 martie / Reprezentanța a organizat, împreună cu Editions Transignum, în diverse spaţii din Paris, o serie de evenimente dedicate artistului român avangardist Tristan Tzara şi marcării a 100 ani de la naşterea mişcării Dada, în cadrul Festivalului „Printemps de poètes".

15 martie / Dezbaterea cu tema „Identitatea europeană şi rădăcinile sale spirituale" prilejuită de apariţia volumului Dialogul religiilor în Europa unită, coordonat de Iulia Badea-Guéritée și Alexandru Ojică, apărut la Editura Adenium, în decembrie 2015. 

18 martie / Reprezentanța a sustinut participarea delegaţiei României la Montesson, pentru celebrarea a 110 ani de la prima decolare a unui avion cu propriile mijloace de propulsie, performanță realizată de Traian Vuia.

INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA

1 martie 2016 / Tradiția mărțișorului - manifestare culturală organizată în colaborare cu Ambasada României în Republica Cegă.

7 martie / Participarea Fanfarei Ciocârlia și a lui Adrian Raso în cadrul cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Respect + din Republica Cehă.

13 martie / Proiecția filmului Chuck Norris vs. Communism, r.: Ilinca Călugăreanu, la Festivalul Internațional de Film One World 2016.

7-13 martie 2016 / Participare românească la Festivalul Internațional de Film Documentar East Doc Platform.

10-21 martie / Prezentarea proiectului româno-polonez Mame de oțel/Mothers of Steel în cadrul Festivalului Bazaar.

17 martie / Manifestări organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei la Praga, organizate de Ambasada României în Republica Cehă și Institutul Cultural Român de la Praga. 

17-18 martie / Simpozionul premergător Cvadrienalei de Scenografie de la Praga, ediţia a XIV-a, cu titlul „Symposium Transformations of the Prague Quadrennial since 1999", la Teatrul Archa din Praga. 

17-25 martie / Lungmetrajul Orizont, r.: Marian Crișan, la Festivalul Internațional de Film Febiofest 2016.

18 martie 2016 / Concertul Orchestrei Simfonice din Marianske Lazne promovat de Institutul Cultural Român de la Praga.

18-20 martie / Participarea Teatrului Studențesc Ludic la Festivalul Internațional de Teatru de la Dečin, „Dečínská brána", ediția a XXIV-a, susținută de Institutul Cultural Român de la Praga.

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA

6 martie - 8 iunie / Primele evenimente dintr-un ciclu de cinci concerte dedicate unor mari compozitori, în Sala de concerte a reprezentanței.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM

10 martie / Participarea regizorului Alexandru Belc la Festivalul Internațional de Film Documentar Tempo, cu documentarul Cinema, mon amour. 

14-19 martie / Film românesc la Festivalul de film francofon de la Oslo.

15 martie / Lansarea volumului Dimineaţă pierdută de Gabriela Adameşteanu în traducere suedeză.

21 martie / Aniversare Dada 100 ani la Stockholm.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV

1-2 martie / Recital și master class de chitară clasică susținute de Mircea Gogoncea în cadrul Tel Aviv Guitar Week, la Centrul de Muzică Felicja Blumenthal. 

4-18 martie / Participarea României la Sărbătoarea Francofoniei în Israel.

8 martie - 15 aprilie / „Expresia corpului" - expoziție de fotografie de Malka Inbal, la sediul reprezentanței.

14-20 martie / Seria de proiecții cu filmul românesc Aliyah DaDa, r.: Oana Giurgiu, în Israel, la cinematecile din Tel Aviv, Haifa, Rosh Pina, Holon și Ierusalim, și la Muzeul Iancu-Dada din Ein Hod. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA

1-31 martie / Ziua Internațională a Francofoniei, sărbătorită în Polonia.

4 martie - 25 aprilie /Expoziţia de fotografie în aer liber „Bucovina - oameni şi locuri",la Cracovia, în spațiul oferit de Biblioteca Publică Voievodală. 

4 martie 2016 / Tezaurul tradiţiilor româneşti - Sărbătoarea Mărţişorului, în colaborare cu Asociația de Prietenie Polono-Română de la Cracovia, la clubul Krakó Slow Wines.

8-22 martie / Proiecţii de filme româneşti la Staromiejski Dom Kultury din Varşovia.

10 martie - 20 aprilie / Expoziţia de fotografie „Imagini din Bucureştiul evreiesc"la Muzeul Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego din Włodawa.

16-21 martie / Turneu de promovare în Polonia a volumul de versuri Patria mea A4, de Ana Blandiana.

17-20 martie / Participare românească la Conferința internațională a studenților în domeniul conservării și restaurării operelor de artă de la Cracovia, ediția a treia.

INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA

4 martie / Carmen Sylva (Elisabeta de Wied) - „Poveştile şi poeziile unei regine", la Palazzo Grimani di Venezia.

5-19 martie / Expoziţia foto-documentară dedicată Centenarului Primului Război Mondial, la Rignano Flaminio, Aula Consiliare - Comune di Rignano Flaminio.

8 martie și 14 aprilie / Pianista Dana Ciocârlie în concert la Palazzetto Bru Zane din Veneția. 

17-19 martie / Limba, literatura şi cultura română la Open Day Ca' Foscari 2016.

18-31 martie / Expoziția „Sugli altopiani della Grande Guerra/În munţii Marelui Război" de Piera Benetti, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. 

30 martie - 2 aprilie / Ana Blandiana la Festivalul internaţional de literatură al Veneţiei - Incroci di civiltà.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

4 martie / Concert susținut de Fanfara Ciocârlia şi chitaristul Adrian Raso la Orpheum Graz. 

4-10 martie / Turneul de promovare în Austria a traducerii volumului Frumoasele străine de Mircea Cărtărescu. 

17 martie - 15 aprilie / Expoziţia de fotografie „ÉLÉVATIONˮ semnată de artiştii Pascal Gravot Haeberli şi Franz Galo la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena. 

18-22 martie / Programul Tzara lui BrâncuȘI Sorescu organizat la Viena.

23 martie / Proiecţia filmului documentar Te iubesc, Ion și Doina (r. Leontina Vătămanu) la Cinematograful Urania din Viena.

24 martie / „Kamingespräche - Dialoguri la gura sobei", dezbatere din seria www.export-club.ro la sediul Institutului.

25 martie /Prezentarea volumului 11 Septembrie, o zi obişnuită de Denisa Udroiu, la sediul Institutului.


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - MARTIE 2016