Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - IUNIE 2016

Proiectele realizate de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate în luna iunie 2016

 Institutul Cultural Român de la Beijing

4 iunie / Proiecție film - Răzbunarea haiducilor, regia Dinu Cocea, la sediul reprezentanței.

7-9 iunie / „Enescu - Bartok, prietenia și muzica", două concerte organizate împreună cu Institutul Cultural Ungar de la Beijing.

10-15 iunie / Susținerea participării unui regizor român independent la Festivalul internațional de film de Shanghai, la cea de a 19-a ediție a festivalului. Regizorul român Jamil Hendi a participat la categoria necompetitivă SPECTRUM, cu filmul Vizitatorul.

15-17 iunie / Eminescu - prelegere și conferință - Comemorărea a 127 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu

18 iunie / Participarea directorului reprezentanței - Constantin Lupeanu la al 4-lea Forum Internațional despre Culturi Creative  și prezentarea volumului „Mari români de pretutindeni", concept Mihai Vișinescu.

18 iunie / Vernisajul expoziției „De la Beijing la București", la sediul reprezentanței.

24-26 iunie / Expoziție de costume populare românești la Shanghai.

30 iunie / Concert Ion Crețeanu și Taraful Grecești, la NCPA - Sala Multifuncțională a Teatrului Mare Național din Beijing.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin

2 iunie / Prelegeri și discuții pe tema „Spațiu și peisaj" cu Agnieszka Rasmus-Zgorzelska (Centrum Architektury, Varșovia) și Aylin Yildirim-Tschoepe (Bosphorus Universität/Harvard Universität), la CLB Berlin, în cadrul programului de evenimente conexe al expoziţiei „Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români", organizată de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin în colaborare cu Departamentul Europa Centrală şi de Sud-est (Muzeul Culturilor Europene din Berlin).

3 iunie / Participarea poetei Ana Blandiana la Festivalul Weltklang der Poesie, ediția a 7-a, festival considerat cel mai mare eveniment de acest gen din lume.

4 iunie - 3 septembrie / Susținerea participării artistului român Daniel Knorr în cadrul expoziţiei colective „Passengers", curator: Christine Nippe, iniţiată de Institutul Finlandez în Germania și organizată la Salon Dahlmann, Berlin.

9 iunie / Prelegeri și discuții pe tema „Spațiu și societate" cu dr. Anamaria Iuga (etnolog, Muzeul Țăranului Român) și prof. Kai Vöckler (HfG Offenbach), la CLB Berlin, în cadrul programului de evenimente conexe expoziţiei „Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români".

13 iunie / Proiecția în premieră în Germania a documentarului Searching for Patrick, realizat de Daniel Djamo, prezentat în cadrul programului de evenimente conexe expoziţiei „Minunata lume nouă", la sediul reprezentanței.

19 iunie / Prelegerea „Contribuții românești la dezvoltarea culturii cinematografice germane". Exemplul filmului lui Fritz Lang, Femeia în lună? de Ioana Crăciun Fischer, la Universitatea Leipzig.

21-24 iunie / Turneul Arifa Trio în cadrul Fête de la Musique şi Tandem Jazz Nights, la Novilla, Berlin și Hilde Domin Saal, Heidelberg.

23 iunie / Finisajul expoziției colective „DADA GAMES", la Galeria reprezentanței. Curatori: Radu Stern și Valentina Iancu; artiști: Apparatus 22, Vlad Nancă, Lea Rasovsky, Cosmin Haias, Ciprian Homorodean, Irina Botea, Alexandra Ivanciu & Anastasia Jurescu. A fost prezentă artista Lea Rasovszky.

24 iunie /„ElectRO Nights 1 - Concert Plurabelle în Berghain Kantine", în colaborare cu Casa de discuri Sony Classical, în deschiderea concertului privind lansarea albumului Sampling Baroque/Exposing Händel, susţinut de ansamblul de muzică barocă Musica Sequenza, în colaborare cu producătorul suedez Van Rivers.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles

1-15 iunie / Expoziţia Românii şi Marele Război la Bernarduscentrum, Anvers.

2-3 iunie / Participarea coregrafei și dansatoarei Cristina Lilienfeld cu o reprezentație a spectacolului Lay(ers) la StadsTheater Arnhem, Olanda, în cadrul turneului european al Rețelei Dance Roads.

5 iunie / Proiecția lungmetrajului Son of Saul în Olanda, în prezența actorului român Levente Molnár.

7-11 iunie / Participarea poetului Răzvan Ţupa la Festivalul Poetry International Rotterdam.

8-10 iunie / Participarea poetului Dumitru Crudu din Republica Moldova la Festivalul Felix Poetry Anvers. Cea de-a VIII-a ediţie a festivalului a reunit peste 40 de artişti belgieni şi internaţionali, majoritar poeţi, dar şi muzicieni, artişti vizuali, actori.

22 iunie / Proiecția celui de-al doilea lungmetraj al regizoarei Ruxandra Zenide, Miracolul din Tekir, în competiția „Panorama" a Festivalului de Film de la Bruxells (17-24 iunie), la Flagey.

Institutul Cultural Român de la Budapesta

9 iunie / Spectacolul Zelda - The Last Flapper, după William Luce, în regia Lianei Ceterchi și în interpretarea actriței Ioana Pavelescu a fost prezentat la Teatrul „Radnóti" din Budapesta, în parteneriat cu Teatrul Mic din București.

14 iunie - 12 august / Vernisajul expoziției de pictură „Magia semnelor" de Ştefan Pelmuş, în prezența artistului plastic și a criticului, istoricului de artă și colecționarului Florin Colonaş, la sediul reprezentanței.

20 iunie / Proiecția filmului Cel ales, regia Cristian Comeagă, în cadrul programului „Filme românești de azi", la sediul institutului.

24 iunie / Concert de nai susținut de Radu Nechifor cu prilejul celebrării Zilei Universale a Iei la Gyula și expoziție cu atelier de confecționare a iei.

27 iunie / Filmul artistic Love Building (r. Iulia Rugină, 2013) în cadrul proiectului „Filme românești de azi, la sediul institutului.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chișinău

1 iunie / Anul Brâncuși la Soroca - spectacolul „Pasăre în văzduh", în colaborare cu Teatrul ,,Veniamin Apostol" din Soroca și cu Consiliul raional Soroca. Spectacolul de pantomimă, poezie și muzică a fost susținut de actorul George Ciolpan, recitatorul Nicolae Jelescu și violonista Lola Croitoru.

2 iunie / Conferința Științifică Internațională cu genericul Istoricul și Historia, Alexandru V. Boldur - 130 de ani de la naștere, Leonid Boicu 85 de ani de la naștere, în colaborare cu Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie ,,A.D Xenopol" - Filiala Iași a Academiei Române, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Universittea ,,Al.I. Cuza" Iași, Universitatea de Stat din Moldova, Rezervația cultural naturală ,,Orheiul Vechi".

3 iunie / Tineri scriitori români la cenaclul REPUBLICA din Chișinău: întâlnire cu poetul Ștefan Manasia, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

3-6 iunie / Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului (etapa VII-a). Concert simfonic dedicat creaţiei compozitorului Cornel Ţăranu, în cadrul Festivalului „Zilele Muzicii Noi", în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România şi Compania publică Teleradio - Moldova.

6 -7 iunie / Conferința ,,Idel Ianchelevici - omul și opera".

7 Iunie / Bustul sculptorului Idel Ianchelevici la Leova.

12 iunie / Expoziția „Ocupația sovietică de la 28 iunie 1940 și drama Basarabiei", la Cimișlia, în colaborare cu Consiliul Raional Cimișlia și Societatea cultural istorică ,,Ștefan cel Mare"

12 iunie / Concertul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei - Chișinău-Youth Orchestra de Ziua Academiei de Științe a Moldovei.

15 iunie / Concert simfonic pentru comemorarea celor 127 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu, eveniment realizat în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova

16 iunie-20 iunie / Expoziția „Știința în avangarda integrării europene - 150 de ani de la fondare Academiei Române și 55 de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei", în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei.

22 iunie / Concert de pian și orchestră din creația compozitorului Liviu Știrbu, în cadrul Festivalului Internațional ,,Nopțile pianistice", la Sala cu Orgă din Chișinău.

23 iunie / Sesiune de prelegeri publice cu tema „Valori cultural-istorice din județul Argeș, 2016", la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

26 iunie / Ziua Naţională a Portului Popular, în colaborare cu Ministerul Culturii din Republica Moldova.

26 iunie / Expoziția ,,Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii", în cadrul Festivalului Internațional de poezie și Muzică „Eminesciana" - 2016, ediția a XXX-a, de la Strășeni, în colaborare cu Consiliul Raional Strășeni.

27 iunie / Expoziția „Foametea din Basarabia din anii 1946-1947", în colaborare cu Centrul de Istorie și Cultură Militară a Ministerului Apărării al Republicii Moldova, la sediul partnerilor de proiect.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul

6-11 iunie / Workshop de traduceri literare româno-turce, organizat în colaborare cu DAM Cultural Centre. Au participat patru poeți români, cinci poeți turci și doi traducători care au tradus lirică contemporană din limba română în limba turcă, respectiv din limba turcă în limba română. Poeții români participanți au fost Claudiu Komartin, Dan Coman, Teodora Coman și Svetlana Cârstean, poeții turci invitați au fost Efe Duyan, Gökçenur Ç., Nilay Özer, Asuman Susam și Kadir Aydemir, iar traducători participanți, Jenny Marilena Vișa și Erkut Tokman (poet și traducător).

7-10 iunie / În colaborare cu Consulatul General al României la Istanbul, a avut loc expoziția „Evreii din România", expoziție care a marcat președinția românească a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

14-20 iunie / Deplasarea regizorului Mark Levitas la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția 2016, pentru vizionarea unor spectacole și pentru întâlniri cu dramaturgi, scenariști și regizori români, în scopul identificării unor noi piese de teatru care să fie traduse şi prezentate în limba turcă în cadrul proiectului „New Text New Theatre".

24 iunie - 1 iulie / În contextul sărbătoririi Zilei Iei, reprezentanța împreună cu Ambasada României la Ankara și în parteneriat cu Asociația de Prietenie Româno-Turcă din Ankara și cu Mall Taurus au organizat expoziția de fotografie „De la ișlic, la joben", semnată dr. Cătălin D. Constantin.

30 iunie / Proiecția filmului Brâncuși din eternitate, regia Adrian Popovici la sediul reprezentanței.

Institutul Cultural Român de la Lisabona

12 iunie / Ziua Mondială a copilului sărbătorită alături de peste 70 copii din comunitatea românească şi prietenii lor din Lisabona şi împrejurimi.

20 iunie / Comemorare Mihai Eminescu și întâlnire cu reprezentanții Asociațiilor Româneşti din Portugalia, sub semnul comemorării a 127 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.

24 iunie - 16 august / Expoziția „Tatuaje pe creier - O hartă a obsesiilor" (Art Embodied), la sediul reprezentanței (Alfama). Expoziția a fost alcătuită din lucrările artiștilor Călin Dan, Teodor Graur, Iosif Király, Petru Lucaci, Carmen Rasovszky, Gheorghe Rasovszky și Aurora Király.

Institutul Cultural Român de la Londra

2 iunie / Recitalul pianistului Sergiu Tuhuţiu în „Seria Concertelor Enescu". Repertoriul a cuprins lucrări de George Enescu, Frédéric Chopin şi Robert Schumann.

2-30 iunie / ,,Revoluție în realism. Noul cinema românesc": amplă retrospectivă de film românesc la British Film Institute, cel mai mare proiect dedicat cinematografiei românești realizat vreodată în Marea Britanie.

7 iunie / Performance al artistului Alex Miruțiu în cadrul rezidenţei artistice de la Fundaţia Delfina din Londra.

10-12 iunie / Performance interactiv al Marinei Hanganu la Festivalul „We Are Now" de la Londra.

11 iunie / Teatru de păpuşi: Pinocchio de Carlo Collodi la sediul reprezentanței. Proiectul, dedicat copiilor din comunitatea românească, a fost prilejuit de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Copilului şi a fost organizat de Ambasada României împreună cu Institutul Cultural Român de la Londra.

16-26 iunie / Participare românească la Festivalul Internațional de Film de la Edinburgh. Institutul Cultural Român de la Londra a susţinut, pentru a șasea oară consecutiv, prezenţa românească la Festivalul Internaţional de Film de la Edinburgh, cel mai vechi festival de film din lume desfășurat fără întrerupere, aflat la a 70-a ediție.

23-24 iunie / Scriitoarea Ioana Pârvulescu, invitată la sediul reprezentanței și la British Library. În data de 23 iunie, Institutul Cultural Român de la Londra a organizat, la sediu, lansarea cărţii Ioanei Pârvulescu Life Begins on Friday, traducerea în limba engleză a volumului cu care autoarea a câştigat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în anul 2013, Viaţa începe vineri.

Institutul Cultural Român de la Madrid

2 iunie / Președinția românească a IHRA: întâlnire diplomatică şi expoziţie de documente oficiale. Ambasada României în Regatul Spaniei și Centrul Safarad-Israel din Madrid, în colaborare cu reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român, a organizat un eveniment de diplomaţie culturală pentru a marca, în Spania, președinția românească a International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

5, 11 iunie / Lansarea volumului El mismo camino de todos los días de Gabriela Adameșteanu, și sesiune de autografe oferite de scriitoarea Ioana Gruia, în cadrul Târgului de carte din Parcul Retiro.

17 iunie - 18 septembrie / Expoziție de ceramică Cristina Bolborea la Muzeul Național de Ceramică din Valencia.

Institutul Cultural Român de la New York

2-9 iunie / Conferința „Programe de artă în spațiul public. București 2009-2015" și expoziția de fotografii „Proiect 1990", evenimente dedicate promovării artelor vizuale contemporane din România, mai precis programelor de artă în spațiul public, având-o ca invitat special pe Ioana Ciocan, curator independent, doctor în arte vizuale și director general al „Art Safari Bucharest".

13-18 iunie / Concertele Cantata profană „An Infinite Firmament", compozitoare Mariana Ungureanu, în interpretarea Ansamblului Antico/Moderno. Concertele au avut loc în data de 17 iunie, la First Lutheran Church, Boston și în data de 18 iunie, la Saint Peter's Lutheran Church, New York City.

14 iunie / „News from the Eastern Front: A Centennial Perspective on Romania during WWI/ȘTIRI DE PE FRONTUL DE EST. O perspectivă centenară asupra României în timpul Primului Război Mondial". Primul eveniment ce s-a desfășurat la sediul reprezentanței a constat în vernisajul expoziției cu fotografii de epocă din albumul documentar „The Great War. Photography from the Romanian front 1916-1919/Marele Război. În cadrul proiectului a fost inclusă și conferința care a cuprins prezentările dr. Adrian-Silvan Ionescu -Soldați și fotografi: instantanee de amatori de pe frontul românesc (1916-1918)", dr. Ernest H. Latham, Jr. - „Dr. Bayne: un erou american pe frontul din România", dr. Paul E. Michelson - România și Primul Război Mondial: o retrospectivă la centenary", dr. Glenn E. Torrey - „Reflecții personale asupra a 50 de ani de cercetare și scrieri despre România și Primul Război Mondial". Totodată, evenimentul a inclus proiecția filmului documentar HILL 789: The Last Stronghold (50 min, 2009), regizat de Nicholas Dimancescu, produs de Dan Dimancescu.

16 iunie - 13 iulie / Rezidența artistului vizual Daniel Djamo la centrul internațional al artelor Art OMI (International Art Center) și artist talk-ul „Nomadaptare", la sediul reprezentanței.

23 iunie / Participare românească în cadrul Palm Springs International ShortFest. Scurt-metrajului 237 de ani, regia Ioana Mischie.

23-26 iunie / Participare românească la Festivalul KulturfestNYC 2016. Actrița și managerul Teatrului Evreiesc de Stat din București, Maia Morgenstern, protagonista piesei de teatru Astă seară: Lola Blau, a fost invitată de organizatori pentru o serie de două reprezentații ale spectacolului, la cererea publicului și a criticilor de specialitate, în datele de 23 și 25 iunie, la Baruch Performing Arts Center din New York.

24 iunie / „Patrimoniul cultural textil carpato-balcanic" cu ocazia celebrării Zilei Universale a Iei, la sediul reprezentanței. Proiectul a constat într-o expoziție care a prezentat cele mai reprezentative piese din colecția textilă F.A.R. Zaharia - catrințe, oprege, fote și vâlnice din spațiul carpato-balcanic (datate între sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea), din: România, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Grecia și Ucraina. Vernisajul a fost urmat de o prelegere a Floricăi Zaharia.

Institutul Cultural Român de la Paris

1 iunie / Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, proiecţia filmului de mediu-metraj documentar Micul Cyrano, regia Pauline Roth, la sediul reprezentanței.

2 iunie / În perioada preşedinţiei IHRA a României, un concert de violoncel şi pian cu tema „Meditation hébraique", cu Andrei Kivu şi Mara Dobrescu, la Auditoriumul Muzeului de artă şi istorie a iudaismului din Paris. Cei doi artişti au dedicat concertul memoriei Holocaustului în Europa.

7-30 iunie / În galeria proprie, expoziţia ceramistei Anda Stelian „Rhinoceros. Ionesco - Inspiraţii în ceramică de Anda Stelian".

8 iunie / În parteneriat cu Ambasada României în Republica Franceză, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, primul dintre cele trei concerte din 2016 ale pianistei Danei Ciocârlie, concerte dedicate Integralei Schumann.

9-11 iunie / La sediu, în data de 9 iunie, seara literară dedicată poetului şi filozofului Lucian Blaga, sub genericul „Blaga, un poet pentru secolul XXI" şi prezentarea ediţiei bilingve recent apărute în Franţa Poemele luminii/Les poèmes de la lumière coeditată de Jacques André Editeur şi Editura Școala Ardeleană.

20 iunie / În parteneriat cu Consulatul General al României la Lyon, împreună cu Universitatea Catolică din Lyon şi cu sprijinul Blue Air, la universitatea Catolică din Lyon, întâlnirea-dezbatere „Culture et foi chrétiennes aux sources de l'Europe: fondements et actualités", cu jurnalista Iulia Badea Guéritée şi preoţii Constantin Necula şi Olivier Peyron.

22 iunie / În premieră internațională, cea mai recentă piesă de teatru scrisă de dramaturgul Matei Vişniec „Bonjour Monsieur Dada", operă inedită dedicată sărbătorii centenarului Dada 2016.

29 iunie / În premieră franceză, spectacolul teatral şi multimedia al Teatrului Nottara „DADAnoNON", în regia Ilincăi Stihi, la Sala Bizantină a Palatului de Béhague, reşedinţa ambasadorului României în Republica Franceză.

30 iunie / Concertul extraordinar al violonistului Alexandru Tomescu, în cadrul Turneului Internaţional Stradivarius Experience 2.0, la Sala Bizantină a Palatului Béhague, Reşedinta Ambasadorului României în Franţa.

Institutul Cultural Român de la Praga

4 iunie / World Market - food and culture. Institutul Cultural Român de la Praga și Asociația Românilor din Republica Cehă, în colaborare cu Ambasada României în Republica Cehă, au participat la evenimentul World Market - food and culture  organizat de Primăria Praga, în piața Vitezne.

10-17 iunie / Competiția internațională pentru tineri muzicieni Concertino Praga, participarea tânărului violoncelist român Cornelius Zirbo pentru concertul de gală şi Festivalul Boemiei de Sud.

11 iunie / Noaptea bisericilor 2016. Parohia ortodoxă de limba română din Praga. Reprezentanța a promovat programul organizat de Parohia ortodoxă de limba română din Praga, înscris pentru a treia oară în circuitul Nopții Bisericilor.

16 iunie / Studenții Erasmus ai Universităţii Caroline descoperă România. Institutul Cultural Român de la Praga, în parteneriat cu Clubul Internațional al Studenților Universității Caroline și Lectoratul de limba română din cadrul Universității Caroline, a organizat în incinta Facultății de Litere evenimentul intitulat „Studenții Universităţii Caroline descoperă România".

23-30 iunie / Ziua Universală a Iei - expoziţie de artă plastică Ioan Popei la Bratislava. Institutul Cultural Român de la Praga a organizat Ziua Universală a Iei împreuna cu Ambasada României în Republica Slovacă și Institutul Cultural Român de la Viena.

26 iunie / Trupa românească de muzică electronică Golan la Festivalul Internațional United Islands din Praga.

24 iunie / Ziua Universală a Iei - defilare cu ii româneşti la Praga, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Cehă şi Asociaţia Românilor din Republica Cehă, pe traseul turistic din Centrul Vechi al Pragăi, o defilare în cămăşi şi bluze tradiţionale româneşti.

Accademia di Romania de la Roma

6-7 iunie / Prezentarea spectacolului Aleargă, adaptare după romanul Anei Maria Sandu, la Festivalul de la Torino.

10-19 iunie / Cea de-a XIV-a ediţie a expoziţiei internaţionale de artă contemporană, video-art, instalații,

24 iunie / Ziua universală a Iei la Roma - „Lasciatevi Ispirare!", în parteneriat cu Liga Studenților Români din Străinătate și Ambasada României ı̂n Republica Italiană, la sediul institutului.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

1 iunie - 4 septembrie / Expoziția de caricatură „Duelul umoriștilor-epigramă și caricatura românească provoacă umoriștii israelieni" - lucrări ale artiștilor israelieni de origine română Andy Ceaușu și Edy Matteș, alături de caricaturi semnate de Costel Pătrășcan din România, la sediul institutului.

2 iunie / Universul romanelor Mierla neagră și Stalin cu sapa-nainte! de Radu Țuculescu, o seară literară dedicată scriitorului român Radu Țuculescu, la sediul institutului.

6-9 iunie / Promovarea în Israel a școlii românești de arhitectură și design „Holon Institute of Tehnology-Diplome ale secției Design UAIUM", coordonator prof. univ. Marius Marcu Lăpădat și prof. Augustin Ioan, la sediul institutului.

9-16 iunie / Scurt-metrajul Black Friday, regia Roxana Stroe, la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc de la Tel Aviv, la Cinemateca din Tel Aviv.

23-24 iunie / Trupa Crowd Control la Festivalul Internațional de Muzică SunBeat. Trupa românească de electro-fusion, aflată în premieră în Israel, a susținut un concert pe scena Moadon Ashan Hazman din Beer Sheva.

30 iunie / Alchimia vegetalului - workshop susținut de Daniela Frumușeanu în cadrul Street Art Europa.

Institutul Cultural Român de la Varșovia

1 iunie / Premiera cinematografică poloneză a filmului Comoara, în regia lui Corneliu Porumboiu, la Varşovia. Pelicula a câştigat anul trecut, la Cannes, premiul Un Certain Talent.

2-3 iunie / Conferința științifică internațională „Polonia și România în Europa Centrală în secolele al XX-lea și al XXI-lea. Istorie, cultură, politică" la Cracovia, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale și Institutul de Istorie ale Universităţii Jagiellone, Facultatea de Ştiinţe Umaniste a Universităţii din Szczecin.

9-12 iunie / Roxana Trestioreanu, invitată la Festivalul Internațional de Fotografie FotoFestiwal de la Łódź. În perioada 9-19 iunie, la Łódź s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Fotografie FotoFestiwal, ajuns în acest an la cea de-a 15-a ediţie.

22-24 iunie / Alexandru Bălășescu la Conferința Bienală MESEA 2016 de la Varșovia, în parteneriat cu MESEA și Universitatea din Varșovia.

23-30 iunie / Orizont de Marian Crișan, la Festivalul Internațional de Film Transatlantyk de la Łódź, cea mai importantă manifestare dedicată artei cinematografice și muzicii de film din Polonia.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

15-30 iunie / Expoziţia de artă contemporană a tinerilor artişti Ovidiu Leuce, Radu Băieș, Valentin Marian Ionescu, Andrei Ciurdărescu, intitulată „Common ground", în Mica Galerie.

18 iunie / Participare la Venice Art Night, un proiect conceput și promovat de Universitatea Ca'Foscari din Veneția și organizat în parteneriat cu Primăria Veneției. Au fost incluse trei evenimente: continuarea seratei de poezie organizată începând cu anul 2014 intitulată ,,Festival del pensiero in/verso"; deschiderea în intervalul orar 18.00−00.00 a Noii Galerii a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia care a găzduit o parte a expoziţiei ,,Selfie Automaton".

30 iunie - 3 iulie / Mircea Cărtărescu la Festivalul Literar al Sardiniei de la Gavoi, la cea de a XIII-a ediţie, una dintre cele mai importante manifestări de profil din Italia. .

 

Institutul Cultural Român de la Viena

2 iunie / Promovarea prezentării spectacolului Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vişniec, în regia lui Răzvan Mureşan, în cadrul Festivalului de dramaturgie „Dramatiker*innenfestival" organizat la Graz .

3 iunie / Promovarea prezentării spectacolului Foc de voie de Ştefana şi Ioan Pop-Curşeu în cadrul Festivalului de dramaturgie „Dramatiker*innenfestival". Spectacolul a avut două reprezentaţii la teatrul Schauspielhaus Graz.

4 iunie / Ziua Internaţională a Copilului, organizată de Teatrul Pygmalion din Viena cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, Institutului Polonez de la Viena, Institutului Slovac de la Viena, Collegium Hungaricum de la Viena și al Primăriei sectorului 8 Josefstadt, Viena.

8 iunie / Promovarea concertului „Uno, Duo, Tre" de la Gläserner Saal a Musikverein, în cadrul manifestărilor muzicale ale Wiener Festwochen. Proiectul din cadrul Feswochenkonzerte a fost bazat pe colaborarea dintre muzicieni din România, Venezuela şi Suedia: Rusanda Panfili, Alfredo Ovalles şi Mats Johannson. Evenimentul a fost moderat de Marialena Fernandes. Programul concertului a cuprins lucrări de Enescu, Vignery, Brahms, Koechhlin, Ruiz, Cedano.

9 iunie / La clubul de jazz Porgy&Bess din Viena, un concert de jazz cu Nicolas Simion Group. În cadrul evenimentului a avut loc lansarea ultimului album al formaţiei, „Transylvanian Moods". Nicolas Simion Group reuneşte cinci muzicieni internaționali: Mike Roelofts (Olanda) - pian, Martin Gjakonovski (Macedonia) - bass, Silvio Morger (Elveţia) - tobe, Fausto Beccalossi (Italia) - acordeon şi Nicolas Simion (România) - saxofon.

9-11 iunie / Institutul Cultural Român de la Viena a sprijinit participarea Mirunei Amza, directorul al Asociației Scientifica din România, la evenimentul „Personal Visions of Science Centres in 2030 - Strategy and Vision" de la Graz, din cadrul conferinței ECSITE („European Network of Science Centres and Museums").

11 iunie / Institutul Cultural Român de la Viena a susţinut manifestările iniţiate de comunitatea românească din Austria dedicate comemorării a 127 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Asociaţia „Mihai Eminescu" din Viena a organizat un concert comemorativ susţinut de Corul Bisericii Ortodoxe Române din Viena, Eliza Băleanu (soprană), Liviu Burz (bas), Celina Hant (pian) şi Ruben Doran (acordeon).

14 iunie - 19 august /Expoziţia„Mirroring" semnată de Valeriu Mladin. Vernisajul de la sediul institutului s-a desfășurat în prezenţa artistului şi a curatorului Ana-Maria Altmann.

16 iunie / Institutul Cultural Român de la Viena a găzduit un concert organizat de Biserica Hebron din Viena. Tinerii muzicieni Cayla Bleoaja, Ashley Bleoaja, Sanda Chiorean și Ruben Doran au prezentat la pian, vioară și voce un program conținând compoziții de Haydn, Beethoven, Dvorak, Sibelius și piese din repertoriul internațional modern: Josh Groban, Coldplay, One Republic, Leona Lewis.

16-18 iunie / Institutul Cultural Român de la Viena a sprijinit participarea lui Iulian D. Toader, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări al Universităţii din Bucureşti, în calitate de speaker în cadrul evenimentului „Ernst Mach Centenary Conference" organizat la Institutul Wiener Kreis, Universitatea din Viena.

17 iunie / La sediu, un recital duo de muzică clasică în interpretarea violonistului Tudor Andrei şi a pianistei Edit-Maria Fazakas. Repertoriul serii: Maria Theresia von Paradis - Siciliana, Gaetano Pugnani/Fritz Kreisler - Preludiu și Allegro, Edvard Grieg - Sonata pentru vioară și pian nr. 2, Fritz Kreisler - Liebesleid; Liebesfreud, Béla Bartok - Dansurile românești, Gabriel Faure  - Apres un Reve, Vieuxtemps - Yankee Doodle, Georges Boulanger - Avant de Mourir, George Enescu - Hora Unirii.

18 iunie / La Galeria Christine König din Viena, o masă rotundă din seria „Conversations", despre filmul How I Miss Bucharest or The Journey of a Dog's Life. Hans Hurch, directorul Viennale - Vienna International Film Festival, a dialogat cu producătorii filmului: Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu.

20 iunie / Cea de-a doua ediţie a evenimentului dedicat Zilei internaţionale a Iei în spațiul austriac în parteneriat cu Asociaţia culturală „Mihai Eminescu" din Viena. Manifestarea s-a desfășurat în sala Apothekentracht din Palatul Schönbrunn. 

22 iunie / La teatrul Schauspielhaus din Viena spectacolul „Produse domestice" regizat de Ioana Păun. Distribuţia este formată din Ioana Flora și Smaranda Nicolau, iar muzica live este interpretată de Cătălin Rulea şi Diana Miron.

23 iunie / În parteneriat cu Biroul pentru promovare şi informare turistică al României şi Ambasada României în Austria, proiecţia filmului documentar Biserici de lemn din România (r. Kiki Vasilescu, 2016).

28 iunie / Institutul Cultural Român de la Viena a sprijinit lansarea ediţiei 2016 a Ghidului Cultural pentru Europa Centrală cu tema „gastronomie şi cultură", alături de Institutul pentru Spaţiul Dunărean şi Europa Centrală (IDM), Institutul Balassi - Collegium Hungaricum din Viena, Institutul Cultural Bulgar din Viena - „Haus Wittgenstein", Institutul Polonez din Viena, Institutului Sloven din Viena SKICA, Centrul Ceh din Viena, Institutul Slovac din Viena, publicaţia Wiener Zeitung şi Bibliotecile Municipale (Büchereien Wien).

28 iunie / Prezentarea filmului mut „Lumière, Matière, Espacedin arhivele Centrului Pompidou din Paris.

30 iunie/ La Sala Festivă a Universităţii de Muzică şi Artă Aplicată din Viena, evenimentul Forum România XX.


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - IUNIE 2016