Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în luna AUGUST 2015

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Romanesti din strainatate in luna AUGUST 2015

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în luna AUGUST 2015
ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
2-9 august / Ediția a III-a a Academiei de vară „ICon Arts“, proiect organizat în colaborare cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR și Exces Music.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BEIJING
25-31 august / Primul atelier de traduceri din limba română în limba chineză, organizat în cadrul seriei de evenimente prilejuite de participarea României la Târgul de Carte de la Beijing și pentru a marca Ziua Limbii Române.
27 august / Proiecţia spectacolului Funcționarul destinului de Horia Gârbea, făcând parte din repertoriul Teatrului Nottara din București, cu titrarea în limba chineză, la Sala de Teatru din cadrul Centrului Cultural al Primăriei Dongcheng.
31 august / Eveniment de inaugurare a Bibliotecii Institutului Cultural Român de la Beijing care, împreună cu Biblioteca Catedrei de Limbă Română a Universității de Limbi Străine din Beijing, constituie importante surse de informare a publicului interesat de cultura română.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
1 august / Concert susținut de Chișinău Youth Orchestra în cadrul Festivalului Kultursommer Nordhessen Kassel, organizat la Kongress Palais – Stadthalle, avându-l ca invitat special pe violonistul Ilian Gârneț din Republica Moldova.
28-30 august / Prezenţa artistei de origine română Noémi Zajzon la Forecast Forum organizat la Haus der Kulturen der Welt (Casa Culturilor Lumii) din Berlin, cu proiectul „Encounters of Diasporic Futures“.
28 august - 30 septembrie / Evenimente de inaugurare a galeriei și a bibliotecii din noul sediul al Institutului Cultural Român de la Berlin.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
3 august / Dezbaterea publică ,,Conexiuni culturale europene“ organizată la Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu din Chișinău.
3-14 august / Tabăra de creație Parcova 2015 – ediția a XIII-a, organizată în localitatea Parcova, raionul Edineţ, Republica Moldova, în colaborare cu Primăria Parcova, Consiliul Raional Edineţ și Primăria Edineţ, inițiată de Asociaţia Culturală „Parcova-Nova“.
4–24 august / Expoziția „Gellu Naum și suprarealismul românesc“ la Galeria La Rond din Chișinău, eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea poetului, eseistului, prozatorului, dramaturgului și traducătorului Gellu Naum, considerat a fi cel mai important reprezentant al suprarealismului românesc și unul din cei mai importanți poeți români ai secolului al XX-lea.
8 august - 11 septembrie / Expoziţia ,,Unirea Principatelor Române şi reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza“, organizată în comuna Gorgota, judeţul Prahova, în colaborare cu Primăria comunei Gorgota şi Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul“ din Ploieşti.
9–10 august / Tineri scriitori români la Cenaclul ,,REPUBLICA“ din Chișinău: întâlnire cu scriitorul Mihail Vakulovski, proiect organizat în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Municipală B.P.Hașdeu din Chișinău.
14–20 august / Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău a participat în cadrul Universității Populare de Vară „Nicolae Iorga“ de la Vălenii de Munte, județul Prahova, la o serie de manifestări cu tema „Primul Război Mondial și înfăptuirea Marii Uniri“, printr-un moment special de comemorare a victimelor ocupației sovietice (75 de ani de la ocupația sovietică).
20 august - 20 septembrie / Expoziția „Tudor Arghezi, lumea cuvintelor potrivite“, organizată în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Muzeul Național al Literaturii Române și Primăria Municipiului Chișinău, ca parte a seriei de manifestări dedicate Zilei Limbii Române în Republica Moldova.
21 august - 1 septembrie / Expoziţia „Constantin Stere, scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri“ organizată în colaborare cu Consiliu raional Sângerei, Direcţia raională Educaţie din raionul Sângerei, Direcţia raională Cultură din raionul Sângerei şi Primăria oraşului Sângerei la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Sângerei, dedicată aniversării a 150 de ani de la nașterea scriitorului, profesorului, juristului, publicistului și omului politic Constantin Stere.
21-23 august / Cea de-a III-a ediție a Universității Populare de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu“ de la Sângerei, organizată în colaborare cu Consiliul raional Sângerei, Direcțiile raionale Educație, Cultură și Primăria din Sângerei, cu ocazia seriei de manifestări dedicate Zilei Limbii Române în Republica Moldova.
25 august – 25 septembrie / Expoziția „George Călinescu – scriitor, istoric şi teoretician al literaturii române“ organizată la Biblioteca Publică Raională Leova, cuprinzând fotografii, date biografice, articole, fragmente de proză, poezii, texte critice, aprecieri ale criticilor referitoare la opera lui George Călinescu.
26 august – 24 septembrie / Expoziția „Vasile Alecsandri, poet și diplomat al Unirii Principatelor Române“ organizată la Galeria La Rond din Chișinău, cu ocazia seriei de manifestări dedicate Zilei Limbii Române în Republica Moldova, realizată în colaborare cu Muzeul Literaturii Române din Iași, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.
26 august – 25 septembrie / Expoziţia „Dimitrie Cantemir - homo universalis“ la Biblioteca Raională Călarași și la Casa de Cultură din Călărași.
27 august - 1 septembrie / Evenimente organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău în colaborare cu Primăria Municipiului Soroca, Biblioteca „Mihail Sadoveanu“ din Soroca şi Asociaţia „Grigore Vieru“, cu ocazia Zilei Limbii Române.
28 august / Suită de manifestări dedicate Zilei Limbii Române organizată în colaborare cu Primăria comunei Gura Galbenei din raionul Cimişlia, cuprinzând: vernisarea expoziției „Trei poeţi: Grigore Vieru, Mihai Ursachi şi Petru Cărare“, proiecţia filmului documentar dedicat lui Grigore Vieru, Cel care sunt, r.: Mircea Chistruga şi întâlnirea cu scriitorul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău.
29 august / Expoziția „Lupta cu inerția - Poeții generației ’60“, organizată în colaborare cu Liceul „Mihai Eminescu“ din Comrat, cuprinzând o selecție din opera poetică a scriitorilor Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ion Gheorghe, Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Cezar Baltag, Adrian Păunescu.
31 august / Expoziţia „Lucian Blaga – Poemele luminii“ organizată în colaborare cu Universitatea de Stat din Comrat, dedicată scriitorului român și operei sale și conţinând fotografii, date biografice, poezii, texte filozofice, aprecieri ale criticilor literari.
31 august – 2 septembrie / Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău a acordat premii la Salonul Internațional de Carte din Chișinău și a sprijinit prezența la eveniment a editurilor românești Editura Muzeului Național al Literaturii, Editura Tracus Arte și Editura Junimea.
31 august – 1 septembrie / Conferința Internațională „Limba română - limbă a integrării europene“, parte a seriei de evenimente organizate pentru a marca Ziua Limbii Române în Republica Moldova, care a inclus ședinţa festivă a Academiei de Ştiinţe a Moldovei din 31 august, precum și desfășurarea a 10 prelegeri publice în instituții de învățământ superior susținute de Ion Hadârcă, Doina Florea, Nicolae Jelescu, Gheorghe Negru, Iulian Filip, Ion Bărbuță, Alexandru Burlacu, Ioan Cristescu, Mircia Dumitrescu și Sorin Șipoș la Chișinău, Cahul și Bălți.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL
27 august – 1 septembrie / Sărbătorirea Zilei Limbii Române la Istanbul printr-o campanie de promovare online a limbii române, o proiecţie de film documentar şi un curs introductiv de limbă română pentru copii.
29-31 august / Participarea lui Abdurrahman Șen, președintele Departamentului pentru Cultură și Relații Internaționale al Primăriei Metropolitane Istanbul, la deschiderea Festivalului Internațional „George Enescu“.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
6-17 august / Susținerea a 12 reprezentaţii ale spectacolului 39 de trepte de Patrick Barlow al Teatrului Foarte Mic din Bucureşti, în cadrul Edinburgh Fringe Festival.
7-29 august / Prezentarea în cadrul Edinburgh Fringe a spectacolului Ashes Afar al companiei româno-britanice Vanner Collective, de Andreea Borţun, în regia lui Bobi Pricop, cu Crissy O’Donovan şi Liviu Romanescu.
11 august / Concert susținut de Paul Cartianu şi Teodor Rusu în cadrul seriei organizate de Institutul Cultural Român de la Londra în colaborare cu St-Martin-in-the-Fields, cunoscuta scenă muzicală din Trafalgar Square.
12 august / Participarea sopranei Valentina Naforniţă, acompaniată de renumitul pianist Roger Vignoles, în cadrul Festivalului Internaţional de la Edinburgh.
12 august – 8 noiembrie / Retrospectiva „Paul Neagu: Palpable Sculpture“, cea mai mare expoziţie dedicată vizionarului artist în ultimele decenii în Marea Britanie, organizată la Henry Moore Institute din Leeds cu sprijinul „Paul Neagu Trust“, Richard Demarco European Art Foundation şi al Galeriei Ivan din Cluj.
14, 21 august / Prezenţe româneşti în cadrul seriei concertelor de prânz de la Saint James’s Piccadilly.
17, 21 august / Participarea profesorului, scriitorului şi criticului de teatru Octavian Saiu la trei dintre cele mai importante colocvii şi mese rotunde organizate în cadrul Edinburgh International Festival 2015.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID
27-31 august / Institutul Cultural Român de la Madrid a sărbătorit Ziua Limbii Române printr-o campanie online pe paginile de Facebook și web ale institutului, cu scopul de a încuraja studiul limbii române ca limbă străină.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
7-16 august / Participarea regizorului Cristian Ionuț Vasilescu (Kiki Vasilescu) la „Festival of Globe“ de la San Francisco.
15-18 august / Trei reprezentații ale unui spectacol literar-artistic complex cuprinzând recitaluri de poezie românească, muzică și film documentar, susținut în limba română și subtitrat în limba engleză, organizat de Institutul Cultural Român de la New York în colaborare cu mai multe asociații culturale canadiene și americane și la inițiativa Ambasadelor României și Republicii Moldova în Canada.
27 august – 30 septembrie / „De la avangardă la modernitate şi marii poeţi români din perioada interbelică“, expoziție organizată la sediu, cuprinzând volume din fondul Bibliotecii Institutului Cultural Român de la New York, precum și panouri cu reproduceri după portretele și manuscrisele scriitorilor români Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Barbu, Lucian Blaga, V. Voiculescu, Adrian Maniu, Barbu Fundoianu. Proiectul a fost dedicat sărbătoririi Zilei Limbii Române.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
24-31 august / Institutul Cultural Român de la Paris a susținut o campanie de promovare online a limbii române, pe site-ul propriu şi pe reţelele de socializare, iar în 31 august a organizat la sediu o seară de lectură de poezie și proză în limba română, susținută de aproximativ 40 de invitaţi, deopotrivă români și francezi, printre care s-au numărat și absolvenţii cursurilor de limbă română organizate de Institutul Cultural Român de la Paris.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PRAGA
12-30 august / Expoziția de sculptură a artiștilor români Alexandra Mureșan, George-Dan Istrate, Gyori Csaba, în cadrul proiectului „Plzeň Capitală Culturală Europeană 2015“, prezentată la DEPO 2015, Plzeň.
29 august / Institutul Cultural Român de la Praga şi Asociaţia Românilor din Republica Cehă au sărbătorit Ziua Limbii Române în cadrul etnofestivalului Barevna Devitka, organizat în parcul Podviní din Praga, unde au participat cu un stand comun de prezentare.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM
17 august – 30 noiembrie / Expoziţie personală Raluca Popa în dialog cu Jonatan Habib Engqvist (curator), vernisată în data de 27 august la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm.
22 august / Programul de poezie și muzică „Europa după ploaie“ susținut de trei cunoscuți scriitori și muzicieni suedezi, Inger Edelfeldt, Jonas Ellerström și Martti Soutkari, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm.
25-27 august / Participarea regizorului Ciprian Suhar la Festivalul Internaţional de Film Odense, susținută de Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Danemarcei.
29 august / Spectacolul N(AUM) organizat în sala Dieselverkstaden din Nacka, suburbie a orașului Stockholm, cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, ca urmare a reacțiilor pozitive la spectacolul Dor de Eminescu prezentat în 2014.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV
3-15 august / Ce-a de-a XL-a ediție a Târgului Internațional de Arte și Meșteșuguri „Khutsot Hayotser“, desfășurată în Amfiteatrul „Merrill Hassenfeld“ din „Sultan’s Pool“ și la Centrul de arte și meșteșuguri „Khutsot Hayotser“ din Ierusalim.
25 august – 3 septembrie / Călătorie de documentare a jurnalistului Barry Davis de la publicația Jerusalem Post, în vederea realizării unui articol despre Festivalul Enescu și a unei serii de articole despre cultura și istoria României, turismul cultural și ecologic, arta contemporană, comunitățile evreiești din România.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA
1 august – 30 noiembrie / Prezentarea a trei filme româneşti în cadrul programului „Kino Tolerancja“ („Cinematograful Toleranţa“): Nuntă în Basarabia, r.: Nap Toader, Decreţeii, r.: Florin Iepan şi Italiencele, r.: Napoleon Helmis.
3 august / Prezentarea spectacolului Hamlet, în regia lui László Bocsárdi şi interpretarea Teatrului „Tamási Áron“ din Sfântu Gheorghe, la Teatrul Wybrzeże din Gdańsk, în cadrul Festivalului Internaţional „Shakespeare“ de la Gdańsk, una dintre cele mai prestigioase manifestări teatrale europene, organizat în perioada 31 iulie - 9 august 2015.
15-29 august / Proiecția filmelor româneşti California dreamin’, r.: Cristian Nemescu şi Nuntă în Basarabia, r.: Nap Toader în cadrul programului „Podróże z Filmem“ („Călătorii cu filmul“) de la Zagnańsk, program intercultural de cinema în aer liber, organizat de Fundaţia Alter Edu, care a cuprins în total patru întâlniri cinematografice în lunile iulie şi august, din două în două săptămâni.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA
12 august / Concert de muzică clasică susținut de Cristian Ruscior (vioară), Kiril Kozlovsky (pian) şi Liina Leijala (violoncel) la sediul Institutului Cultural Român de la Viena, cuprinzând compoziţii de Joseph Haydn, Serghei Rachmaninov şi Dimitri Schostakovich. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu galeria de artă contemporană românească FIVE PLUS Art Gallery.
14-22 august / Prezenţă românească la Festivalul de Film de la Sarajevo.
19 august / Proiecţia documentarului Enescu – la răspântie de vremi (regia şi imaginea: Nicolae Mărgineanu, scenariul şi comentariul: Ada Brumaru) la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.
24-30 august / Concertul de deschidere al Festivalului Internaţional Forum Gitarre Wien, susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista spanioloaică Margarita Escarpa, la Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena.
27 august / Spectacolul de muzică şi dansuri folclorice susţinut de ansamblul „Rapsodia Călimanilor“ la Minoritensaal din Graz, cu ocazia Zilei Limbii Române.






Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - AUGUST 2015