Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - DECEMBRIE 2016

Institutul Cultural Român de la Beijing

2-5 decembrie / Concert susținut de Ilinca Dumitrescu și Vasile Macovei.Cu ocazia Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român de la Beijing, împreună cu Conservatorul Central de Muzică din Beijing și Facultatea de Pedagogie Muzicală a Universității Lianhe, au organizat două recitaluri extraordinare susținute de pianista Ilinca Dumitrescu și invitatul ei special, fagotistul Vasile Macovei.

3 decembrie / Vizita directorilor, profesorilor și studenților Conservatorului Central de Muzică din Beijing  și din cadrul unor facultăți de muzică din China, interesați de cultura română. Lider a fost prof. univ. Liu Yuening, director al Centrului de Relații Internaționale din cadrul Conservatorului Central de Muzică din Beijing și președintele Asociației Chinezilor care au studiat în America și Europa. Constantin Lupeanu, directorul institutului, a susținut o prezentare enciclopedică a României și a activității Institutului Cultural Român, precum și a reprezentanței sale de la Beijing.

12-20 decembrie / Promovarea romanului Vladia de Eugen Uricaru. Romanul, tradus în limba chineză de venerabilul traducător din limba română Lu Xianggang, a apărut la editura „Orașul Florilor" din Guangzhou.

18-23 decembrie / În preajma Crăciunului a avut loc recitalul susținut de renumita soprană Felicia Filip, acompaniată de pianistul Tudor Scripcariu la Conservatorul Central de Muzică din Beijing și la National Centre of the Performing Arts, cu ocazia evenimentului Ziua Porților Deschise la NCPA. Regizorul Cristian Mihăilescu a deschis evenimentul de la Conservatorul Central de Muzică. 

21-26 decembrie / Spectacolul de cântec și dans tradițional românesc „Călușul și dansul bărbătesc românesc". Primul eveniment a avut loc la Academia de Dans din Beijing, în data de 21 decembrie 2016, unde au participat dansatorii români din trupa Ansamblului „Doina Oltului" din Slatina, alături de maestrul Ion Crețeanu și de cântăreața de muzică populară Ileana Lăceanu. 

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin

4 decembrie / Concert Imago Mundi - „Isvor. Constantin Brâncuși" la Schauspielschule Charlottenburg, sala Loftbühne. Concertul a făcut parte din evenimentele dedicate împlinirii a 140 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși.

7 decembrie / Concert de cântece tradiţionale de iarnă, cu participarea artiştilor Oana Cătălina Chițu (voce) și Dejan Jovanovic (acordeon).

8-11 decembrie / Prezentarea spectacolului independent Köln și proiecția lungmetrajului Miracolul din Tekir (regie: Ruxandra Zenide) în cadrul Zilelor Culturii Române la München, la Filmmuseum München și Gasteig München, în scopul susținerii Festivalului Filmului Românesc de la München (Rumänisches Filmfestival München).

9-11 decembrie / Participarea românească la târgul internațional de publicaţii de artă Friends With Books de la Hamburger Bahnhof din Berlin. România a fost reprezentată prin intermediul celor mai relevante publicaţii conexe scenei artistice româneşti, selectate de platforma PUNCH destinată publishingului de artă, în cadrul uneia dintre cele mai ample manifestări de profil pe plan internaţional.

10 decembrie / Spectacol de pantomimă Fluturi și oameni la Stuttgart. Spectacolul prezentat în parteneriat cu Forumul Germano-Român din Stuttgart și cu Compania Passe-Partout „Dan Puric" din București a avut loc în Sala multifuncțională „Turn-und Versammlungshalle Vaihingen" din cadrul Österfeldschule, Stuttgart.

15 decembrie / Finalizarea unui website și a unui catalog pentru promovarea proiectului expozițional „Brave New World - Romanian Migrants' Dream Houses”. Proiectul, desfășurat în colaborare cu Departamentul Europa Centrală şi de Sud-Est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene din Berlin (Koordinierung Ostmittel- und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen) a avut scopul de a face cunoscute publicului larg,  viitoarele sale etape.

28-29 decembrie / Seară literară și interviu cu publicul dedicate scriitorului, actorului şi instrumentistului Jacques Săndulescu. Momentul esențial în dezvoltarea acestui proiect l-a reprezentat prima vizită în Europa, după mulți ani, a văduvei lui Jaques Săndulescu, Annie Gottlieb, scriitoare și ziaristă din New York.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles

2-4 decembrie / Patru concerte ale Corului de Copii şi Tineret „Symbol" al Patriarhiei Române la Bruxelles și la Anvers. Din programul turneului au făcut parte două concerte la Bisericile ortodoxe române din Bruxelles și din Anvers, un concert la Abația catolică „Notre-Dame-de-la-Cambre" din Bruxelles și un concert umanitar la Casa pentru persoane cu handicap divers Ixelles.

2-11 decembrie / Artiștii Ioan Nemțoi și Mihai Țopescu invitaţi la Bienala internațională de artă pe sticlă / Glass Art Biennial 2016, la Haacht, Belgia. Evenimentul a fost organizat de Art Foundation „Kunststichting Perspektief vzw cu scopul de a prezenta artiști contemporani specializaţi în design de sticlă, hârtie, ceramică și textile.

3 decembrie / Lungmetrajul Câini, r.: Bogdan Mirică, proiectat în premieră la BOZAR, în cadrul Brussels Cinema Days și a Forumului filmului european. Actorul Andrei Ciopec a susţinut o scurtă prezentare a lungmetrajului și a dialogat cu publicul.

6 decembrie / Promovarea lungmetrajului Bacalaureat, r.: Cristian Mungiu, în prezența regizorului, înainte de lansarea filmului în cinematografele din Belgia. Avanpremiera a avut loc cu casa închisă în sala mare a cinematografului UGC Toison D'Or din Bruxelles și a fost organizată de Lumière (Belgia).

13 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017 / „DADA BRÂNCUȘI" la Galeria MB-XL Contemporary & Modern din Bruxelles. Conceput de Galeria Galateca din Bucureşti împreună cu scriitorul Dan Mircea Cipariu şi cu artistul vizual Mihai Zgondoiu, proiectul a fost prezentat ca un experiment de recitire a operelor sculptorului Constantin Brâncuşi printr-un filtru dadaist.

Institutul Cultural Român de la Budapesta

13 decembrie / Concertul de colinde tradiționale românești „Povești de iarnă". Interpretarea artistei Maria Gheorghiu a fost organizată la sediul Filialei Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta

17 decembrie / Concertul de colinde susţinut de Corul „Pro Musica" din Gyula, coordonat de artistul plastic Ştefan Oroian organizat cu ocazia sărbătorilor. Invitații din Gyula au interpretat, sub bagheta dirijorului arădean Adrian Ştefan Bugyi, colinde tradiționale din România şi Ungaria.                            

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chișinău

5 decembrie / Concert de poezie și muzică folk „Sub Zodia Mariei”. Organizat în colaborare cu Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici”, concertul a fost susţinut de Maria Gheorghiu (Gorghiu) ­– muzică, Adriana Trandafir – recital de versuri și Radu Grațianu –pian.

7 decembrie - 1 ianuarie 2017 / Expoziția „George Bacovia – Te uită cum ninge decembre”. Cu ocazia Zilei Naționale a României și marcând, totodată, și împlinirea a 135 de ani de la nașterea lui George Bacovia și 100 de ani de la apariția volumului său de debut - Plumb, expoziția organizată la Galeria La Rond a fost realizată în colaborare cu Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, cu Muzeul Național al Literaturii Române din București și cu Primăria Municipiului Chișinău.

9-10 decembrie / Festivalul Naţional de Epigramă şi Fabulă „Donici, cuib de-nţelepciune”. Evenimentul, aflat deja la ediția a XII-a, a intrat în peisajul cultural românesc din Republica Moldova ca o manifestare importantă și de tradiție. 

15 decembrie / Acordarea premiilor în cadrul Festivalului-Concurs Televizat al Tinerilor Interpreţi „Prezintă Orchestra Folclor”.

23-28 decembrie / Concerte tradiționale de Iarnă ale Moldovan National Youth Orchestra. Proiectul Chişinău Youth Orchestra  a căpătat statutul oficial de Orchestră Naţională de Tineret a Moldovei - Moldovan National Youth Orchestra - și se bucură de mare succes atât în rândul publicului larg cât şi în rândul criticilor de specialitate, fiind recunoscută calitatea şi complexitatea concertelor pe care le organizează.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul

7 decembrie / Teatru românesc la Festivalul Internațional de Teatru Clasic Izmir - TAKSAV. Spectacolul de marionete pentru adulți non-verbal Candid, după Voltaire a fost pus în scenă de Teatrul Țăndărică la cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic Izmir - TAKSAV. Spectacolul a avut loc la Centrul Cultural Selahattin Akcicek, Izmir Konak și a durat 60 de minute.

8 decembrie / Recital extraordinar de flaut și pian la sala de concerte „Leyla Gencer", Istanbul.

11-14 decembrie / Atelier român-turc de traducere literară din autori contemporani. Ediția a VII-a, organizată la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul a adus traducători din București, Istanbul, Izmir, Ankara și Kahramanmaraș, respectiv Leila Unal, Jenny Marilena Yükrük, Alina Feiruz Gerez, Amira Syoufi, Semra Selim, Dorinela Hamamci, Monica Erener, Azel Mavi, Iulia Simescu și Bayar Abduraim.

15 decembrie / Vizionarea documentarului despre regalitate Regele Mihai, 93 de ani de istorie, realizat de Camelia Csiki.

16 decembrie / Concert de colinde, în parteneriat cu membrii Consulatulului General al României la Istanbul, cu Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială din Turcia, cu reprezentanții Comunității Ortodoxe Române din Istanbul.

19-21 decembrie / Vernisajul expoziției „Patrimoniul Românesc, Patrimoniu Universal”. Expoziția a cuprins 40 de fotografii cu siturile UNESCO din România, printre care o parte dintre bisericile din Moldova, Mănăstirea Horezu, Sate cu biserici fortificate din Transilvania, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, Centrul Istoric Sighişoara ori Biserici de Lemn din Maramureş și un sit natural - Delta Dunării.

Institutul Cultural Român de la Lisabona

3 și 4 decembrie / Concerte de Ziua Națională și de Crăciun cu grupul Vivarte. Cu două repertorii diferite, dar stăpânite la un nivel de excelență artistică, grupul Vivarte (Tiberiu Oprea - dirijor și violonist, Mediana Vlad - soprană de coloratură, Gönül Aptula - pianistă, Norela Costea - soprană, Valentina Năstase - mezzosoprană, Alin Vlad - tenor, Bogdan Tudor - bas, Lucia Maria Petroianu - oboi, Shirin Corbu - violonist, Ovidiu Achim - șef partidă violă, Emese Achim - violoncelistă) a încântat publicul portughez cu recitaluri susținute în două locații încărcate de simboluri: Panteonul familiei de Bragança (Igreja São Vicente de Fora) și Catedrala Patriarhală a Lisabonei.

8 decembrie / Ceremonie de atribuire a titlurilor Amicus Romaniae. Ceremonia de decernare, aflată la cea de-a opta ediție, s-a desfășurat la sediul Institutului Cultural Român.

Institutul Cultural Român de la Londra

2 decembrie 2016 / Recital extraordinar al sopranei Valentina Naforniţă. La sediul Insitutului Cultural Român de la Londra, în cadrul popularei serii a „Concertelor Enescu", a avut loc recitalul extraordinar al sopranei Valentina Naforniţă, unul dintre starurile Operei din Viena, ca parte a evenimentelor dedicate Zilei Naţionale.

7 decembrie 2016 / Spectacolul Zidul. În spațiul teatral al Institutului Cultural Român de la Londra, special amenajat și echipat pentru a putea găzdui spectacole de mici dimensiuni, a fost prezentat Zidul - un performance non-verbal al Teatrului Masca din Bucureşti, regizat de Mihai Mălaimare.

8-11 decembrie 2016 / Participarea traducătorului și profesorului George Volceanov la o serie de colocvii aniversare dedicate lui William Shakespeare.

12 decembrie / Prezentarea filmului documentar Din Transilvania la Marea Neagră realizat de jurnalistul britanic Michael Portillo.

12 decembrie / Proiectul „Grădina Unirii" (Union Garden). Ca etapă inițială în pregătirea prezenței românești la prestigiosul festival Chelsea Flower Show din anul 2018, Institutul Cultural Român de la Londra, în parteneriat cu Societatea Regală de Horticultură din Londra, a organizat un seminar-atelier cu participarea designerului britanic de grădini Amanda Patton şi a lui John Akeroyd, botanistul Prințului Charles.

13 decembrie / Conferinţa „Identităţi ameninţate: apartenenţa etno-naţională în dezbatere". La sediul Institului Cultural Român de la Londra a avut loc conferinţa cu titlul „Identities under Threat: the Ethno-national under Scrutiny"/ „Identităţi ameninţate: apartenenţa etno-naţională în dezbatere", reunind un grup de trei cercetători de la Universitățile Oxford și Oxford Brookes: istoricul Marius Turda, lingvistul Jan Fellerer şi istoricul Robert Pyrah. 

15 decembrie / Concert de colinde cu Oana Cătălina Chiţu şi Valeriu Caşcaval.

16 decembrie / Ghenadie Rotari în recital la St Martin-in-the-Fields.

17 decembrie / Sărbătoarea Pomului de Crăciun în cadrul programului „Acasă în Belgrave Square".

Institutul Cultural Român de la Madrid

14-19 decembrie / Turneu Ioan T. Morar în Spania, cu ocazia lansării celei mai noi traduceri în limba spaniolă a volumului Negru şi Roşu, tradus de Joaquín Garrigós şi editat de Xorki Ediciones.

17-23 decembrie / Evenimente culturale în cadrul Târgului de Crăciun de la Madrid.

Institutul Cultural Român de la New York

2-5 decembrie / „Duelul viorilor" - concerte dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României, la New York și Washington DC.

Institutul Cultural Român de la Paris

7 decembrie 2016 - 27 ianuarie 2017 / Expoziția pictorului Marcel Groșaru-Caloian la Galeria Institutului.

8 decembrie 2016 / Concert extraordinar susținut de Maxim Quartet. Evenimentul a avut loc la Sala bizantină a Palatului Béhague, reședinţa Ambasadorului României în Republica Franceză, un spaţiu simbolic pentru un concert dedicat Zilei naţionale, cunoscut și apreciat de publicul parizian.

14 decembrie 2016 / Concertul „L'Orient en chantant" („Orientul în-cântător") la Sala Bizantină a Palatului de Béhague. Cei patru artiști - Antonel Boldan (tenor), Dania Elzein (soprană), Célia Bensaid (pianistă), L'oiseleur Des Longchamps (bariton) au susținut un concert dedicat viziunii franceze şi româneşti a Orientului de la 1850 până în contemporaneitate.

17 decembrie 2016 / Atelierul de creație decorațiuni, organizat cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, în colaborare cu Asociaţia NEPSIS, de  la sediul din rue de l'Exposition. Evenimentul a fost destinat copiilor români și francezi, cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. 

Institutul Cultural Român de la Praga

3 decembrie / Concert extraordinar Nicolae Voiculeţ cu ocazia Sărbătoririi Zilei Naționale a României la Praga.

3 decembrie / Tradiţii de Crăciun la Praga. Evenimentul, organizat împreună cu Asociaţia Românilor din Republica Cehă şi Consiliul Judeţean Alba, a avut loc în Sala Barocă a Mânăstirii Dominicane din Praga. 

Accademia Di Romania din Roma

2 decembrie / Concert tradițional de colinde „Armonii de Crăciun" cu ocazia Zilei Naţionale a României, susţinut de grupul vocal Arpeggio & Roua şi invitaţii săi, în sala de concerte Accademia di Romania.

Institutul Cultural Român de la Stockholm

5 decembrie / Conferința cu titlul „Telefonul fără fir” susținută de Kristoffer Leandoer, laureatul Premiului Marin Sorescu în 2016.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

2-11 decembrie / Participare românească la Jerusalem International Dance Week și International Exposure Festival, la Ierusalim și Tel Aviv.

5-11 decembrie / Conferința academică internațională „Oral Narratives and the Politics of History Making”, la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

12-16 decembrie / Participarea românească în cadrul Festivalului Internațional de Jazz, la Muzeul Israel. Artişti participanţi: Lucian Ban, pian, și Mat Maneri, violă. Programul muzical al concertului a inclus prelucrări ale unor piese semnate de George Enescu, folk din zona Transilvaniei și improvizații de jazz.

15-17 decembrie / Participarea Svetlanei Cârstean la Festivalul Internaţional de Poezie „Shaar”.

19 decembrie - 13 ianuarie / Expoziție de pictură „În lumea copiilor”,  realizate de copiii din comunitatea israelienilor originari din România, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, pentru a sărbători Crăciunul și sărbătoarea iudaică Hanukka.

24-30 decembrie / Participarea românească la Festivalul Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim, la Cinemateca din Ierusalim.

Institutul Cultural Român de la Varşovia

1-4 decembrie / Participare la Târgul Cărţilor Bune de laWrocław. România a fost prezentă la cea de-a 25-a ediție jubiliară a Târgului Cărţilor Bune de la Wrocław cu un stand național, organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia.

1-30 decembrie / Publicația O discuție la Masa tăcerii dedicată lui Constantin Brâncuși. Realizarea publicației în limba polonă a fost menită să omagieze personalitatea și opera marelui artist.

7-8 decembrie / Lansări ale volumului Viaţa începe vineri de Ioana Pârvulescu. Institutul Cultural Român de la Varşovia a promovat în Polonia un nou volum românesc, Viaţa începe vineri, apărut în toamna anului 2016 la Editura Universităţii Jagiellone de la Cracovia.

7-12 decembrie / Participarea Roxanei Stroe laFestivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka” de la Białystok, aflat la cea de-a XI-a ediţie.

9 decembrie 2016 - 19 februarie 2017 / Expoziția DADA ROOTS. Expoziția curatoriată de Radu Stern și Roxana Trestioreanu, găzduită de Centrul pentru Artă Contemporană Znaki Czasu din Toruń a fost dedicată Centenarului Mișcării Dada.

15 decembrie 2016 / Corala „Armonia" în concert de Sărbători. Concertul extraordinar de Sărbători, susținut de Corala „Armonia" din Constanța, sub conducerea dirijorală a lui Valeriu George Croitoru, a fost organizat la Sala cu Coloane a Palatului Universității din Varşovia.

18 decembrie / Concertul Bucharest Tango - Oana Cătălina Chițu & Balcanic Band la Sinagoga Tempel din Cracovia. Atmosfera specială a acestui vechi loc de cult mozaic cracovian a rezonat perfect cu programul concertului, propus de artista româncă, conținând tangouri interbelice, precum ZarazaPe boltă când apare lunaMână birjar, reînviind o epocă trecută și parfumul anilor '30 din centrul Europei.

20 decembrie / Recitalul flautiștilor Matei Ioachimescu (România) și Agata Igras (Polonia), cu participarea pianistului Mariusz Rutkowski. Sezonul 2016 al manifestărilor românești din Polonia a fost încheiat prin organizarea unui recital extraordinar de muzică clasică.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

1-21 decembrie / Expoziţia Abel de George Mircea în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

9 decembrie / Workshop de traducere literară.  O zi dedicată traducătorilor şi traducerilor din limba română în limba italiană, organizată în sala ,,Marian Papahagi".

10 decembrie / Întâlnire cu poetul Ioan Es Pop la Bistrot de Venise. 

19 decembrie 2016 - 30 ianuarie 2017 / Expoziţia ,,Apa zilei/Apa nopții"  de Claudia Mandi.

Institutul Cultural Român de la Viena

1 decembrie /Concert Nicolae Voiculeţ la Palatul Primatului din Bratislava. Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada României la Bratislava au marcat Ziua Naţională a României printr-un concert susţinut de artistul și dirijorul Nicolae Voiculeț (nai), alături de Klaus Dieter Untch (orgă) şi Orchestra România.

5 decembrie / Concert Andrei Roth şi Liviu Burz. Au fost interpretate opere de Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini şi Ciprian Porumbescu, precum şi lucrări din folclorul românesc.

6 decembrie / Spectacol de balet şi dansuri populare pentru copii, susţinut de elevii şcolii de dansuri şi balet coordonate de coregraful Vera Aleksenko. 

8-10 decembrie / Conferinţă internaţională de traductologie la Universitatea din Viena. Manifestarea a reunit traducători a căror limbă de lucru este limba română.

8-11 decembrie / Meşterii populari Marius Diaconu, Ioan Drăgan şi Vasile Moldoveanu au participat la ediţia din acest an a târgului de Advent de la Hallstatt, desfăşurat la Marktplatz.

8-22 decembrie / Expoziţia „Wasser” („Apa”) la galeria Institutului Cultural Român de la Viena.

12 decembrie / Charity Event - Adela Liculescu în recital la Institutul Cultural Român de la Viena.

14-15 decembrie / Pessoa și Cioran în căutarea unei patrii ideale - Dialoguri cu Dinu Flămând la Viena.

15 decembrie / A fost prezentat volumul în limba germană Über die Bewusstseinsentwicklung (Despre dezvoltarea conştiinţei) de Simion Hurghis, publicat la Schlosser Verlag. În completarea evenimentului, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu a interpretat compoziţii de Claude-Achille Debussy şi Erik Satie.

16, 20 şi 21 decembrie / Ziua Minorităţilor Naţionale: proiecţii de filme la sediul Institutului. Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada României la Viena au prezentat următoarele filme: Paşaport de Germania (2014, regia Răzvan Georgescu), Aliyah DaDa (2015, regia Oana Giurgiu) şi Dui Rroma (2014, regia Iovanca Gaspar).

19 decembrie / Documentarele Sculptură: Brâncuși (regiaAlain Fleischer, 2013) şi La un pas de eternitate (regia Alexandru Maftei, 2016), difuzate în contextul sărbătoririi a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Partener al evenimentului - Docuart. 


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - DECEMBRIE 2016