Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate – APRILIE 2017

Institutul Cultural Român de la Beijing

12, 18 aprilie / Conferința „Cultura României descoperită de studenții chinezi“ a avut loc în data de 12 aprilie, la Academia de Arte din Beijing și apoi în data de 18 aprilie, la Universitatea de Studii Străine din Beijing, la solicitarea celor două instituții de învățământ. Conferințele au fost susținute de directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu, în limba chineză.

16 aprilie – 3 mai / Participarea artistului Vlad Basarab la la Bienala Internațională de Ceramică de la Gyeonggi, Coreea de Sudla 4th Hong Guang Zi Qi International Ceramic Art Festival”, la Kai Hong Tang Art Museum din Yixing, provincia Jiangsu, China, precum și la evenimentele conexe organizate în cadrul celor două expoziții.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin

6 aprilie – 12 mai / Expoziția de pictură și desen „Capturing Emotions” a artistei şi curatoarei române stabilite la Berlin, Maria Niţulescu, în Galeria ICR Berlin.

14-15 aprilie / Concertele de jazz ale lui Sorin Zlat și ale Mihaelei Alexa în prestigiosul club de jazz Kunstfabrik Schlot.

19 aprilie / Concertul de jazz organizat în memoria artistului german de origine română Roger Cicero a avut locla Werkstatt der Kulturen, Berlin.

20 aprilie / CARTEA LUNII II - A(II)Rh+ de Nicoleta Esinencu la Z-Bar Berlin. Cea de-a doua lectură a anului a fost organizată în colaborare cu Salonul Literar din Berlin, cel mai longeviv și mai prestigios din oraș, și a avut-o invitată pe scriitoarea Nicoleta Esinencu din Republica Moldova și volumul său, A(II)Rh+. Britta Gansebohm a realizat lectura în limba germană și a moderat discuția cu publicul.

26-29 aprilie / Participarea Galeriei Ivan la Târgul internațional de artă „Art Cologne“ de la Köln, cel mai vechi și cu tradiție eveniment de acest tip din Europa, prin proiectul „Cake Man“ („Omul prăjitură“).

27-30 aprilie / Participarea Colony Art Gallery la Târgul internațional de artă Kölner Liste. Prezența românească a fost marcată prin proiectul cultural „Dialog“ prezentat de Colony Art Gallery din București.

27-30 aprilie / Participarea Nasui collection & gallery la Târgul de artă Paper Positions Berlin 2017. Nasui collection & gallery a fost invitată să susțină, în cadrul group show Paper Positions Berlin 2017, un proiect cultural profesional în domeniul artelor vizuale contemporane, „Never before seen – Hedda Sterne, works on paper”/„Niciodată până acum – Hedda Sterne, lucrări pe hârtie”.

27 aprilie – 2 mai / Participarea românească la Festivalul Internaţional de Film goEast Wiesbaden a avut loc la cinematografele din Wiesbaden, Mainz, Darmstadt şi Frankfurt.

28 aprilie / Proiectul expozițional – performativ„Iris Barbura dansează: Bucureşti – Berlin – New York” a avut loc la sediul Fundației „Alexander și Renata Camaro” din Berlin (Alexander und Renata Camaro Stiftung Berlin).

Institutul Cultural Român de la Bruxelles

5-6 aprilie / Atelierele de creaţie adresate copiilor români cu vârste cuprinse între 4-10 ani au avut loc la Şcoala Europeană din Bruxelles.

13 aprilie / Premiera mondială a lucrării Fractale a compozitorului român Victor Alexandru Colțea a avut loc la Biserica Protestantă din Bruxelles, în cadrul Festivalului de muzică de cameră EuropArt Bruxelles. 

19 și 22 aprilie / Filmele românești Inimi cicatrizate, r.: Radu Jude și Doar o răsuflare, r.: Monica Gorgan-Lăzurean au fost proiectate în cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Balkan Trafik (19-23 aprilie) - Carte Blanche Sarajevo Film Festival, la Palatul Artelor frumoase din Bruxelles (BOZAR).

20 aprilie / Concertul Classic meets Jazz meets Folk susținut de Andreea Chira (nai) și Adrian Gaspar (pian) - Duo Gaspar a avut loc la clubul de jazz Archiduc din Bruxelles.

24-28 aprilie / Masterclass-ul susținut de regizorul Corneliu Porumboiu, organizat de Fundația Emile Bernheim din Bruxelles și Institutul Cultural Român de la Bruxelles la Université Libre de Bruxelles.

26 aprilie / Premiera lungmetrajului Comoara, r.: Corneliu Porumboiu a avut loc la BOZAR.

Institutul Cultural Român de la Budapesta

8 aprilie – 2 iunie / Vernisajul expoziţiei de pictură şi sculptură a artistului Ştefan Oroian a fost organizată la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.

19 aprilie – 2 mai / Prezentarea expoziției A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Traditional, Eclectic, Contemporary) a avut loc la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.

20 aprilie – 4 mai / Vernisajul expoziţiei „Tribuna. Arta pe prima pagină” a fost organizat la Galeria IX din Budapesta.

27 – 28 aprilie / Participarea Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu la cea de-a patra ediție a Festivalului MITEM (Întâlnirea Internațională de Teatru Madách) a avut loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Budapesta.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău

5 aprilie / Turneul „Pianul călător” la Chişinău a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

20 aprilie – 18 mai / Expoziția „Rod sufletesc” a artistului plastic Elvira Cemortan-Voloșin, realizată de ICR Chișinău, în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici”.

23 – 29 aprilie / Miniturneul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” din Iaşi, în trei localităţi din Republica Moldova: Orhei, Criuleni şi Ialoveni.

24 aprilie – 1 mai / Seria de spectacole susținute de Teatrul Evreiesc de Stat la Chișinău, în cadrul unui schimb de turnee, organizate în baza acordului de reciprocitate dintre Teatrul Evreiesc de Stat din București și Teatrul Național „Satiricus – Ion Luca Caragiale” din Chișinău.

24 aprilie – 24 mai / Expoziția „Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia. 1917 – 1918”, la Centrul de Istorie și Cultură Militară a Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul

6 aprilie / Proiecția filmului documentar S.O.S. pe Marea Neagră la sediul Institutului.

8-29 aprilie / Prima ediție a Festivalului Filmului Românesc la Istanbul a fost organizată în colaborare cu Centrul Cultural Akbank, la sediul căruia a avut loc Festivalul.

9-12 aprilie / Participarea producătoarei Ruxandra-Maria-Margareta Cernat la Festivalul Internațional de Film IKSV, în perioada 5-16 aprilie la Istanbul, cel mai important festival de film din Republica Turcia.

11-13 aprilie / Concertul susținut de pianistul Toma Popovici pentru a aniversa Centenarul Dinu Lipatti a avut loc la Centrul Cultural Yeldegirmeni din Istanbul.

27 aprilie - 7 mai / Expoziția de ilustrație și bandă desenată „Annabel’s of the Scared Heart” a artistei de origine română Zeynep Ozebay a fost inaugurată la sediul Institutului.

Institutul Cultural Român de la Lisabona

6 aprilie / Lansarea volumului de poezie Sombras e Falésias de Dinu Flămând, publicat de Guerra e Paz Editores, a avut loc la Bertrand – Picoas Plaza.

12 aprilie – 15 mai / Expoziția „Repere şi ecouri ale avangardei româneşti” a fost prezentată publicului la Galeria ICR Lisabona.

21 aprilie – 14 mai / Spectacolul Migrantes de Matei Vișniec a fost montat în premieră națională în Portugalia, la Teatrul Municipal „Joaquim Benite” din Almada.

28 aprilie – 26 mai / Expoziţia de fotografie „New Energy” a lui Mircea Albuţiu la Teatrul José Lúcio da Silva din Leiria a rezultat din colaborarea lui Mircea Albuţiu cu coregraful Gigi Căciuleanu între mai şi iunie 2014, în perioada repetiţiilor pentru spectacolul Amor Amores, prezentat la Opera Naţională din Cluj.

Institutul Cultural Român de la Londra

6 aprilie – 18 iunie / Retrospectiva Geta Brătescu la Camden Arts Centre, Londra a fost dedicată celor 90 de ani de viață ai artistei.

7-29 aprilie / Seria de evenimente din cadrul „Lunii Bentoiu la Londra” a cuprins două concerte, o prelegere și o expoziție.

12 aprilie / Prezentarea piesei de teatru Ashes Afar a avut loc la sediul Institutului, în cadrul programului permanent de teatru.

21 aprilie / Seară dedicată tenorului Teodor Ilincăi la sediul Institutului. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Opera Regală Covent Garden ca o seară de dialog și muzică dedicată unuia dintre cei mai importanți tenori români ai momentului, Teodor Ilincăi.

26 aprilie / Proiecţia filmului Lumea e a mea, r.: Nicolae Constantin Tănase, 2015, a avut loc în cadrul programului Cinemateca Românească la sediul Institutului.

Institutul Cultural Român de la Madrid

5-27 Aprilie / Zilele Filmului Românesc la Valencia au fost organizate de Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Institutul Valencian al Cinematografiei. Proiectul face parte din programul ,,Zilele Filmului Românesc în 5 orașe spaniole, în perioada 22 martie - 29 iunie 2017, la Barcelona, Valencia, Cordoba, Granada și Murcia, proiect inclus în cartea albă în luna Martie. În aprilie s-a desfășurat etapa la Valencia.

27 aprilie / Concertul ,,Classic meets Jazz meets Folk” a avut loc la Muzeul Romantismului din Madrid. Proiectul a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Forumul Cultural Austriac din Spania și a făcut parte dintr-un amplu turneu european.

28 aprilie – 28 mai / Expoziția de fotografie ,,Limbo” semnată Iulian Zămbrean, la Torrejón de Ardoz, a fost organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid și Primăria orașului Torrejón de Ardoz, la Casa de Cultură Municipală.
Institutul Cultural Român de la New York

1 aprilie 2017 – 31 ianuarie 2018 / Proiectul „Brâncuși revizitat la The Solomon R. Guggenheim Museum – New York”.

5 aprilie / Conferința cu titlul „The Biopics about Norman Manea. Between his Testimony, Romanian Culture and World Literature” a fost susținută delector univ. dr. Claudiu Turcuș la Institutul Harriman din New York.

6-8 aprilie / Participarea dramaturgului Andras Visky la „Comparative Drama Conference”, organizată de Rollins College.

19-28 aprilie / Participarea României la „Expoziția Universală de la New York” /„New York World's Fair, din 1939-1940” a avut locla Flushing Meadows - Corona Park, din Queens, sub genericul „Building The World of Tomorrow”/ „Construind lumea de mâine”.

20-23 aprilie / Participarea profesorului Doru Pop la Festivalul de Film Românesc de la San Francisco și Los Angeles, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în vederea promovării filmului românesc în rândul publicului american.

20-26 aprilie / Participarea unor producții cinematografice din România la Festivalul de Film Românesc de la Stanford University, UC Berkeley, San Francisco State University și University of California, Los Angeles, ediția a VI-a, care a avut loc la San Francisco și Los Angeles.

25 aprilie / Prezentarea „WHY 1989 STILL MATTERS? Post-Communist Rhetoric, Romanian Discourse and European Identity as Public Arguments of Democracy” a fost susținută dedr. Noemi Marin, la sediul Institutului Harriman al Columbia University.

27 aprilie / Recitalul cu titlul „Omagiu lui Dinu Lipatti la Centenar”, susținut de violonistul Alexandru Tomescu și de pianista Angela Drăghicescu.

27 aprilie – 4 mai / Prezența românească în cadrul SEEfest, Los Angeles, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York și Double 4 Studios.

Institutul Cultural Român de la Paris

3-24 aprilie / Expoziţia „4x4” a fost expusă la galeria Xavier Jouvin din Grenoble.

3-30 aprilie / Expoziţia „Bienheureux Valerică” de Nicu Ilfoveanu, prezentată în cadrul „Mois de la Photo du Grand Paris”.

6-21aprilie / Expoziţia intinerantă de desen la patru mâini „Fluide(s)” - etapa Lyon a avut loc în sala de expoziții a Primăriei arondismentului 2 din Lyon.

20 aprilie / Prezentarea volumului La Nostalgie de Mircea Cărtărescu în cadrul înâlnirilor literare „Palabres Centre-Européennes” care au avut loc la Librăria Poloneză de la Paris.

21 aprilie – 13 iulie / Prezentarea expoziției personale a lui Florin Ștefan la Galeria Iconscope din Montpellier a fost organizată de Centrul de Artă „La Panacée”.

25 aprilie – 19 mai / Expoziția „Mioveni-Orașul Uzină” a fost prezentată la Grange-aux-Belles, un spaţiu cultural gestionat de Primăria arondismentului 10 din Paris.

27 aprilie / Concertul artistei Ramona Horvath a avut loc la Sala Bizantină din cadrul Ambasadei României la Paris.

30 aprilie – 17 decembrie / Lansarea cursurilor CoderDojo a avut loc la sediul Institutului.

Institutul Cultural Român de la Praga

13 aprilie – 31 decembrie / Lansarea filmului Bacalaureat, r.: Cristian Mungiu în cinematografele din Republica Cehă.

24-28 aprilie / Seria de concerte susținută de Moonlight Breakfast s-a defășurat în Cehia şi Slovacia cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga.

Accademia Di Romania din Roma

1–5 aprilie / Turneul„Classic meets Jazz meets Folk” în Italia, susţinut de duo Andreea Chira – nai și Adrian Gaspar – pian, a avut loc la Catania, la Ennași la Roma.

4 aprilie / Proiectul „I tempi e la vita di una rivista di cultura: La Tribuna di Cluj-Napoca” a avut loc cu prilejul aniversării a 60 de ani de la reînființarea revistei literare Tribuna.

12 aprilie / Concertul susținut de Maxim Quartet a avut loc în sala de concerte a Institutului.

20 aprilie / Simpozionul de istorie antică Ziua Romei 2017 - „Traianus optimus princeps. Oltre il Danubio - la conquista della Dacia” s-a desfășurat lasediul institutului, în parteneriat cu Gruppo Storico Romano și cu sprijinul Primăriei Romei.

27 aprilie / Prezentarea volumului Quando la fede può costare la vita. La storia del medico francescano Martin Benedict/ Când credința te poate costa viața. Povestea medicului franciscan Martin Benedict de Angelo Montonati, Editura Salmone Belforte & C. 2017.

Institutul Cultural Român de la Stockholm

7-9 aprilie / Expoziţia „Paştele în icoane şi cuvinte”.

24-29 aprilie / Ediţia a noua a atelierului de traduceri. Poetele Krista Szöcs, Sînziana Şipoş, Livia Ştefan, Mia Axelsson, Iman Mohammed şi Emma Warg și-au tradus reciproc versurile în suedeză, respectiv română.

26 aprilie / Concertul Lucian Ban - Transylvanian Concert feat. Mat Maneri.

29 aprilie / Participarea românească la Kulturnatt – Noaptea Culturală a oraşului Stockholm.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

3 aprilie - 12 mai / Expoziția de fotografie „Un israelian în România, un român în Israel”, semnată de artistul israelian de origine română Yoel Harela, la sediul Institutului.

6 aprilie / Conferința „20 de ani la Radio Europa Liberă” a fost organizată în colaborare cu Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română la sediul Institutului.

27 aprilie / Proiecția filmului documentar Independență pentru o z, r.: Liviu Carmely a avut loc al sediul Institutului și a fost organizată în colaborare cu Arhiva de Filme „Anda și Henry Zimand“ din cadrul Universității din Tel Aviv.

Institutul Cultural Român de la Varşovia

18 aprilie – 14 iunie / Rezidențele dedicate tinerilor critici de artă din Europa de Est, desfășurate de revista Arta, publicație a Uniunii Artiștilor Plastici din România, au fost susținute de Institutul Cultural Român de la Varșovia.

20-23 aprilie / Participarea românească la cea de-a VI-a ediţie a Nopţii Europene a Literaturii de la Wrocław.

21-23 aprilie / Participarea românească la Târgul Internațional de Carte de la Białystok a fost susținută de Institutul Cultural Român de la Varșovia.

24 aprilie / Dezbaterea „Ideologia naționalistă și problema evreiască” în România anilor ’30”, organizată la Universitatea din Varșovia.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

1-4 aprilie / Participarea autoarei Gabriela Adameșteanu în cadrul proiectului „Scriitori români la Torino” a avut loc la Librăria Luxemburg din Torino, în data de 1 aprilie.

4-5 aprilie / Colocviul in honorem Marta Petreu s-a desfășurat la Universitatea din Napoli „L’Orientale”.

7-8 aprilie / Limba, literatura şi cultura română a fost promovată la Open Day Ca’ Foscari 2017 cu prilejul Porților Deschise pentru a-și prezenta oferta educațională pentru următorul an academic.

13-28 aprilie/ Expoziţia de grafică „Folk Ink”, realizată de Rada Niţă a fost expusă în Noua Galerie a IRCCU Veneţia.

20-21 aprilie / Congresul internaţional de studii româno–veneţiene „Veneţia şi Europa Răsăriteană în secolele XIII–XVIII”/ „Venezia e l’Europa Orientale tra il tardo Medioevo e l’Età moderna”, ediţia a VIII-a.

Institutul Cultural Român de la Viena

11 aprilie / Concertul In memoriam Dinu Lipatti a fost susţinut de pianistul şi compozitorul Matei Bucur Mihăescu și violonistul Sabin Penea la Salonul Bank Austria din Altes Rathaus, Viena.

19-27 aprilie / Festivalul Filmului Francofon de la Viena s-a desfășurat la cinematograful VOTIV KINO. Din programul festivalului a făcut parte producţia Fixeur, cel mai nou lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru, care a fost prezentat în premieră în Austria în data de 25 aprilie, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

23 aprilie / Proiectul cu titlul „De la muzică la literatură” i-a reunit peElena Dumitrescu-Nentwig și Ioan Holender la sediul Institutului. În cadrul evenimentului a fost lansat cel mai recent volum de povestiri semnat de Elena Dumitrescu-Nentwig – Adevărate sau imaginate, de întâmplat, s-au întâmplat…(Editura Limes, Cluj-Napoca).

24 aprilie – 6 mai / Expoziţia „Carpethian” de Felicia Simion la Galeria Bartcelona din Belgrad a avut loc în cadrul Belgrade Photo Month Festival.

28 aprilie / Proiectul „Obiceiuri şi tradiţii româneşti“, iniţiat de Asociaţia „Dor străbun”, găzduit la sediul Institutului. Au fost expuse ouă încondeiate cu modele din regiunile Bucovina şi Transilvania, icoane pe sticlă şi cusături de dimensiuni mici cu modele tradiţionale incluse în albumul Din ornamentica română de Dimitrie Comşa (Sibiu, 1904).


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate – APRILIE 2017