LISABONA. Povestiri de Ion Creangă, lecturate de actorul portughez Nuno Pinheiro

Un material video, care va cuprinde lectura povestirilor „Moș Ion Roată și Unirea” și „Moș Ion Roată și Cuza Vodă” de Ion Creangă, în interpretarea actorului portughez Nuno Pinheiro, va fi prezentat pe rețelele de socializare ale ICR Lisabona duminică, 24 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Cele două povestiri sunt cuprinse în volumul „Povești și Povestiri”/ „Contos e Histórias”, în traducerea lui José Fonseca e Silva și Simona Vermeire și pe lângă faptul că evocă unul dintre evenimentele-cheie ale istoriei noastre, aduce în atenția publicului portughez universul unui scriitor clasic, reper fundamental pentru proza românească a veacului al XIX-lea. Traducerea în portugheză a integralei prozelor lui Creangă este opera de o viață a lui José Fonseca e Silva, secondat de Simona Vermeire, și reprezintă una dintre cele mai temerare și trudnice aventuri de traducere din limba română realizate vreodată în Portugalia.

Nuno Pinheiro a absolvit Facultatea de Teatru, Departamentul Actorie la Școala Superioară de Teatru și Film și a terminat un Master în Teatru, specializare în Teatru și Comunitate la aceeași Universitate. Între 2009 și 2017 a făcut parte din Compania Teatrul da Garagem, în calitate de actor, profesor al serviciului educativ și artist video. Ca actor, a colaborat cu Maria João Vicente, João Vicente, Rui Mário, Sofia Ângelo, Miguel Maia, António Mortágua, Tiago Vieira, Bernardo Camisão, Pedro Flores, Mónica Santana Baptista, João Manso, Fátima Ribeiro, Paulo Oom, David Marques, printre alții. În paralel cu munca de actor, desfășoară activități în calitate de formator în companii, profesor de teatru și regizor la Asociația Culturală „A Matraca“ și promovează workshop-uri și ateliere de teatru și interpretare. Are diverse colaborări în publicitate, film, teatru, dublaj și lucrează ca director de casting pentru reclame.