LISABONA. Poeme semnate de autori români contemporani, reimaginate vizual de artista Raluca Popa

Proiectul „Polifonic online - poezie și animație”, organizat de ICR Lisabona, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, va putea fi urmărit, pe rețelele de socializare ale reprezentanței din Portugalia, în perioada 23-28 aprilie. Evenimentul are la bază proiectul „Polifonic“, un dialog viu între cuvânt și imagine, dar și între dentități culturale și lingvistice diferite, produs special în 2018 de Muzeul Național al Literaturii Române din București pentru a marca Centenarul Marii Uniri și desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București. „Polifonic“ este curatoriat de Simona Nastac, cu sprijinul poetului și editorului Claudiu Komartin.

20 + 2 poeme de zece autori români contemporani de etnii diferite sunt reimaginate vizual de artista Raluca Popa. Realizate prin tehnici diverse – desen de mână, desen digital și inserturi video, animațiile extind discursul poetic dincolo de pagină, oferind o experiență dinamică, imersivă. Polifonia este multiplă: nu doar sonoră, între voci și limbi diferite, ci și între genuri și mijoloace artistice distincte. Poeme de: Michael Astner, Andrei Dósa, Robert Gabriel Elekes, Matei Hutopilă, Henriette Kemenes, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan, Mihok Tamas, Victor Țvetov și Simona Nastac.

„Energii vitale se ridică din profunzimi nevăzute în creațiile acestor poeți și devine evident că, în ciuda diversității de voce și ton, toți scriu despre același univers. Cei care cred că umorul este lumina noastră în vremuri grele, să citească poezie română contemporană.“ – Andreea Scridon, London Grip.

Proiectul a fost prezentat live la Festivalul European de Poezie din Londra, Festivalul Internațional de Poezie București, Brussels Poetryfest și Haus für Poesie din Berlin, și ca proiecție video la Festivalul Internațional de Poezie StAnza din St. Andrews (Scoția) și Vilnius Book Weekend.

Foto: Mugur Grosu