LISABONA. Pianistul Nicolae Dumitru, recital la Rectoratul Universității din Porto

Un recital de pian susținut de Nicolae Dumitru va avea loc luni, 7 septembrie, în Auditoriul Casa Comum al Rectoratului Universității din Porto, începând cu ora 18.30. Evenimentul este organizat de ICR Lisabona, în parteneriat cu Universitatea din Porto și cu sprijinul pianistului român (stabilit în Portugalia) Constantin Sandu.

Repertoriul concertului susținut de pianistul Nicolae Dumitru vor fi incluse următoarele piese:

Carol Mikuli - Doină și Horă în Moldova (6')

Béla Bartók -Șase Dansuri Românești (5')

George Enescu - Melodie, Mazurka Melancholique (5')

George Enescu - Appassionato din Suita a III-a pentru pian (4')

Ottorino Respighi - Notturno (4')

António Fragoso - Petite Suite (8')

Claude Debussy - 12 preludes (45')

Pe lângă piese din creația enesciană, vor fi prezentate piese celebre de Bela Bartok, marele compozitor născut la Sânnicolau Mare, a cărui operă cuprinde numeroase și valoroase piese de inspirație populară românească, și de la moartea căruia se împlinesc, în 2020, 75 de ani. De asemenea, în program sunt incluse piese ale compozitorului portughez António Fragoso, foarte apreciate de publicul lusitan.

Universitatea din Porto este a doua cea mai importantă instituție de învățământ superior din Portugalia, după Universitatea din Lisabona. Dincolo de activitatea educațională, Universitatea este unul dintre plurile culturale ale orașului și regiunii, promovând an de an mari programe culturale ce cuprind concerte, expoziții, festivaluri, editare de carte etc.

Concertul va fi integrat de parteneri în popularul program Música na Cidade, la fel ca și concertul susținut în data de 22 iunie a.c. de pianistul Constantin Sandu, profesor și director al Departamentului de Muzică al Escola Superior de Música e Artes do Espetáculo (ESMAE) din Porto (universitatea cu profil de arte din oraș).

Pentru a îndeplini condițiile impuse de autoritățile sanitare portugheze (Direção Geral de Saude, DGS), în sală nu vor fi admiși decât maximum 25 de spectatori.