LISABONA. Personalitatea lui Radu Anton Roman, evocată în Portugalia

O serie de fotografii, din arhiva familiei, cu scriitorul și omul de televiziune Radu Anton Roman și fragmente din emisiunea documentară„Bucătăria lui Radu” difuzată în anul 2005 la PRO TV, subtitrate în portugheză de fiica autorului, Antoaneta Roman, vor fi prezentate, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie, pe rețelele de socializare ale ICR Lisabona.

Radu Anton Roman (n. 19 august1948, Făgăraș - d. 29 august 2005, București) a fost jurnalist, scriitor, teatrolog, gastronom, vânător și pescar sportiv, antropolog, om de televiziune, cunoscut mai ales pentru emisiunile sale pe teme culinare. În 1991, a fost unul dintre colaboratorii români ai lui Jacques Yves Cousteau în decursul realizării celor patru filme despre Dunăre. Radu Anton Roman și-a descoperit atunci, alături de mentorul francez, o altă vocație: explorările. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei românești „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia). Între 2001 și 2005, a realizat la PRO TV emisiunea documentară „Bucătăria lui Radu”, în care s-au împletit arta culinară, etnografia și folclorul din toate regiunile României și în care a fost surprinsă, cu farmec și umor, diversitatea culturală a românilor. Radu Anton Roman a reușit să transforme orice preparat culinar românesc într-o poveste în care cuvintele să devină ingrediente indispensabile. „Bucatele nu sunt neapărat niște invenții incredibile, niște fastuoase și neașteptate lucruri complet noi. Ele sunt făcute din nuanțe, o prăjeală în plus, o bucățică în minus. Toate astea înseamnă o alchimie care schimbă complet gustul și înfățișarea”.

Prietenii spun că Radu Anton Roman își lua seva și bucuria trăind în mijlocul naturii și hrănindu-se modest din bogățiile ei.Deţinea reţeta fericirii şi transforma cu succes orice moment al vieţii în bucurie. „Viaţa merită să fie sorbită picătură cu picătură, până la ultimul strop”. Radu Anton Roman s-a bucurat să împărtășească și celorlalți cunoștințele și pofta sa enormă de viață.