LISABONA. Imagini cu liniștea din pandemie

O serie exclusivă a fotografiilor reunite sub titlul „Peisaje portugheze de pandemie”, realizate de Cosmin Bumbuț, vor fi expuse în premieră, pe paginile de Facebook și Instagram ale ICR Lisabona, în perioada 15 - 21 iulie 2020. 

Din 2013, fotograful Cosmin Bumbuț, împreună cu jurnalista Elena Stancu, au început să călătorească în autorulotă și au creat proiectul „Teleleu“. Pandemia i-a prins pe drum, în Portugalia, timp în care Cosmin Bumbuț a realizat o serie de fotografii cu peisaje din mai multe zone unde au poposit în această perioadă.

“Pandemia ne-a prins în Portugalia, în autorulotă, în timp ce lucram la proiectul nostru despre românii din diaspora. Înainte și în timpul perioadei de izolare, pe care am petrecut-o, o parte din ea pe malul lacului Alqueva și o parte din ea la mănăstirea ortodoxă română din Aldeia de Santa Margarida, am început să fotografiez peisaje. Să fotografiez peisaje a fost un mod de relaxare pentru mine. De regulă, fotografiez portrete pentru proiectele mele documentare. Primul lucru care m-a frapat în Portugalia a fost lumina. E o lumină specială aici, e total diferită față de lumina pe care am întâlnit-o în alte țări cu ieșire la mare sau la ocean. Peisajele acestea mi-au adus liniște într-o perioadă în care eu și toată lumea din jurul meu ne luptam cu anxietatea”, explică Cosmin Bumbuț.

Cosmin Bumbuț a făcut fotografii de modă și publicitate până la 40 de ani, când s-a hotărât să lucreze doar la proiecte documentare. A publicat „Bumbata”, un album despre viața deținuților din Penitenciarul Aiud, care a primit două premii pentru design: premiul pentru carte-obiect la Concursul Naţional de Design în 2013 și premiul pentru Cea mai frumoasă carte ilustrată la Gala Bun de Tipar 2014. Bumbuț a câștigat mai multe premii de fotografie, printre care premiul I la secţiunea Arhitectură a concursului Sony World Photography Awards, competiția pentru fotografi profesioniști, cu proiectul „Camera Intimă”. Este singurul fotograf român care a câștigat Premiul I la competiția Sony Awards pentru fotografi profesioniști.

Teleleu.eu conține zeci de articole, două filme documentare și o carte. Filmul „Ultimul căldărar” a câștigat Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2017, Marele premiu la Urban Eye Film Festival 2017, Premiul special la Millenium International Documentary Film Festival Bruxelles 2017, Premiul pentru imagine la Docuart Film Festival 2016 și a fost selectat la Astra Film Festival 2017, la Making Waves New York 2017 și la Let’s CEE Film Festival Viena 2018. Fragmente din filmul documentar Rezidentele au fost proiectate la Astra Film Festival 2018 și la One World Romania, secțiunea work-in-progress. Cosmin Bumbuț și Elena Stancu au câștigat trei premii Superscrieri: Premiul Special Avon pentru un articol pe tema violenței domestice în 2013, Premiul II la categoria TV&Video-jurnalism în 2016 și Premiul I la categoria Portret în 2019. În 2018, Cosmin Bumbuț a câștigat premiul Fotograful anului la secțiunea Fotografie Documentară cu două proiecte: imaginile din tabăra MagiCAMP și cele de la Penitenciarul Bacău. Cartea „Acasă, pe drum. 4 ani teleleu”, apărută în noiembrie 2017, la Editura Humanitas, a câștigat Premiul pentru Memorialistică la Premiile Observator Cultural 2018.