LISABONA. Grafică de Tudor Banuș și concert Trei parale, la Sărbătoarea Francofoniei

Sărbătoarea Francofoniei în Portugalia va fi organizată în mediul online, în perioada 22-27 iunie, în cadrul căreia ICR Lisabona propune două postări care vor fi difuzate pe site-ul www.festadafrancofonia.com, precum și pe conturile de Facebook și Instagram asociate. Postările sunt programate pentru data de 25 iunie și vor avea ca subiect expoziția virtuală „L’Appel du large” a graficianului român Tudor Banuș și un concert al trupei Trei parale, special înregistrat pentru această ocazie și dedicat memoriei celebrului interpret Barbu Lăutaru, la 240 de ani de la naștere. Ambele evenimente vor putea fi vizualizate până la 31 august 2020.

În 2020, se împlinesc 50 de ani de la înființarea Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).Sărbătoarea Francofoniei 2020 fiind anulată în format fizic, țările partenere din cadrul cercului francofon din Lisabona au hotărât că este important ca această sărbătoare să aibă loc în mediul virtual. Sărbătoarea Francofoniei în Portugalia își schimbă din acest motiv formatul, urmând a se desfășura pe parcursul lunilor iunie și iulie 2020, fiecărei țări participante revenindu-i câte o zi în cursul căreia să își prezinte contribuția la cultura și valorile francofoniei.

În mediul virtual, Sărbătoarea Francofoniei din Lisabona se bucură în acest an, pe lângă Franța și România, de participarea Andorei, Belgiei, Canadei, Elveției, Georgiei, Luxemburgului și Tunisiei. Vor fi prezentate concerte, demonstrații gastronomice, spectacole de dans și lecturi care vor ilustra diversitatea culturilor care își afirmă apartenența la marea familie francofonă. Pe durata celor 18 zile de Sărbătoare, fiecare țară va avea rezervată o zi pentru postări și o zi în care va avea loc un concurs pe facebook cu întrebări inspirate din cultura respectivă. La Sărbătoarea Francofoniei s-au asociat și în acest an numeroase autorități locale, organizații și asociații, între Care Alliance Française, APPF (Asociația Portugheză Profesorilor de Limba Franceză) și APEF (Asociația Portugheză de Studii Franceze).

Tudor Banuș s-a născut la București, în 1947, și s-a stabilit la Paris în 1972. A urmat studiile Universității de Arhitectură din București și ale École Supérieure de Beaux-Arts din Paris, cariera sa fiind dedicată artei plastice, în special graficii. A avut peste 60 de expoziții personale la Paris, New York, Geneva, Viena, Londra sau München. A ilustrat cărți de frații Grimm, Jules Verne, Thomas Jefferson, Jack London, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu şi Ștefan Foarță. A ilustrat The Muppet Show Book, de Jim Henson, difuzată în lumea întreagă. În 1979, a obținut premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret pentru concepția cărții Muzicanții din Bremen, după frații Grimm, iar în 2004, Ministerul Român al Culturii i-a decernat Premiul Național pentru ilustrațiile cărții Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cărtărescu. A fost colaborator la publicații precum „Le Monde“, „Die Zeit“, „The New York Times“, „L’Express“, „Le Point“, „Marianne“, „Business Tokyo“, „Figaro Magazine“. Mai multe detalii despre Tudor Banuș și despre lucrările acestuia pot fi accesate pe www.tudorbanus.fr.

Trei parale este un grup revivalist bucureștean, ai cărui membri (Florin Iordan - cobză, cimpoi, caval; Daniel-Mircea Pop - voce, fluiere, percuție, drâmbă; Marina Balabaş - vioară; Beatrice Iordan - cobză) fac uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti și conducător al formației. În alcătuirea repertoriului și conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei au pornit de la audierea unor înregistrări vechi de teren, documentarea din volume de folclor muzical și studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea. Formația a participat la numeroase festivaluri în țară și străinătate: Hradne HukyBanska Bystrica, Slovacia, London Book Fair, Europe in Langenfeld, Langenfeld, Germania, The Culture of Peace Festival,Tel Aviv, Israel, Kocsonya Fesztival,Miskolc - Ungaria, Intercultural Art Dialogues Days, Istanbul - Turcia, Duna Party, Budapesta, Ungaria, „Mikołajki Folkowe” International Folk Festival, Lublin - Polonia. Muzica Trei Parale este prezentă pe coloana sonoră a filmelor Aferim! (Marele Premiu al Festivalului IndieLisboa, 2015) și Chira Chiralina (2014).