LISABONA. Colinde românești, interpretate de muzicieni portughezi

Un concert de colinde românești, susținut de soprana Alexandra Bernardo acompaniată de pianistul Pedro Baião, sub direcţia scenică a sopranei de origine română, stabilită în Portugalia, Elena Dumitrescu-Nentwig, va fi difuzat joi, 24 decembrie, ora 19.00, pe paginile de Facebook ale Institutului Cultural Român de la Lisabona și Ambasadei României în Republica Portugheză.

În repertoriul prezentat de cei doi muzicieni portughezi se vor afla piese precum „O, ce veste minunată“, „Domn, Domn să-nălțăm“, „Steaua sus răsare“, „Trei păstori“, publicul portughez având astfel ocazia să cunoască și să aprecieze colindele românești. Această difuzare largă, în format online, va oferi în același timp publicului, grație fidelilor paginii Ambasadei României, preponderent români, din diaspora sau din țară, să trăiască surpriza unei „lecturi“ inedite a unor pagini de repertoriu muzical tradițional românesc.

Alexandra Bernardo, soprană, este absolventă a conservatorului Escola de Música Nossa Senhora do Cabo, Lisabona (2012) la clasa Joanei Levy. A participat la atelierele lui Jill Feldman, Nico Castel, João Lourenço, Pierre Mak și João Paulo Santos. Din 2013 este eleva sopranei Elena Dumitrescu-Nentwig. Sub îndrumarea sa, a câştigat Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul Naţional de Canto Liric al Fundaţiei Rotary din Portugalia (2014). Tot în acel an, a participat la Concursul Internaţional de Canto „George Enescu“ de la Paris, unde a ajuns până în finală. În 2015, a primit Premiul Publicului şi locul II în cadrul „Festival Estoril Lisboa“ (prima clasată la secţiunea Canto).

Pedro Baião a început studiul pianului la 11 ani. A cântat sub bagheta dirijorului Joana Carneiro la Aula Magna și s-a alăturat Școlii Superioare de Muzică de la Lisabona, la clasa profesorului Jorge Moyano, obținând licența în 2012.Până în 2016 a îndeplinit sarcini didactice, an în care a început masteratul în Performance Jazz la Royal Welsh College of Music and Drama, Cardiff, Țara Galilor. La finalizarea cursului s-a întors în Portugalia și în prezent lucrează ca profesor și, în același timp, compozitor, aranjor și pianist în mai multe grupuri.