LISABONA. Bijuterii realizate de șase artiști români, prezentate în cadrul expoziției „You are Here”

Vernisajul expoziției „You are Here”, din cadrul primei Bienale Internaționale de Bijuterie Contemporană de la Lisabona „Suor Frio”, va avea loc marți, 14 septembrie, ora 19.00, la galeria ICR Lisabona(Rua do Barão no. 10). Expoziția va fi deschisă până marți, 19 octombrie.

Expoziția beneficiază de o punere în scenă neconvențională, înscrisă în tendințele actuale din domeniu, și se desfăşoară în cadrul unui mai amplu partenariat cu asociațiile bijutierilor contemporani din România (Assamblage) și Portugalia (PIN), cea din urmă fiind și organizatoarea Bienalei.

„Sudoare Rece”, tema căreia i se subscriu atât bienala cât și expoziția celor șase artiste promovațe de Assamblage, este o invitație la reflecție asupra corpului uman, asupra fricii atavice a omului în fața marilor fenomene ale naturii (unul dintre ele fiind chiar pandemiile) precum și a mijloacelor prin care acesta încearcă sau speră să se protejeze. „Pandemia pe care o traversăm ne-a obligat să ne schimbăm stilul de viață, iar teama și insecuritatea care s-au instalat ne-au determinat să alegem ca temă un aspect marcant din istoria bjuteriei – protecția fizică și spirituală pe care aceasta ne-o asigură – și să dezbatem care este menirea podoabelor în secolul XXI” – se arată în documentul programatic al organizatorilor bienalei.

Lucrările celor șase autoare din expoziție, Magdalena Pelmuș Andreia Gabriela Popescu, Ramona Popescu, Madalina Spiridon, Diana Toboșaru și Gena Tudor, vor fi prezentate de bijutierii și curatorii Cristina Filipe și David Sandu, președinții asociaților PIN și, respectiv, Assamblage.