Lipovenii din Delta Dunării, în fotografii expuse la Muzeul Imaginii în Mișcare din Leiria

Expoziția „Khozyain/ Amfitrionul“ a fotografului român Mircea Albuţiu va fi prezentată de Institutul Cultural Român de la Lisabona, la Muzeul Imaginii în Mișcare din Leiria (MIMO),  în perioada 27 aprilie - 14 iulie 2019.

Vernisajul va avea loc sâmbată, 27 aprilie, la ora 16.00.

Sfistofca e o localitate izolată din Delta Dunării. Este locuită de lipoveni, o minoritate etnică de origine rusă care s-a refugiat în zonă pentru a scăpa de persecuțiile împărătesei Ecaterina a II-a. Viitorul Sfistofcăi (a cărei biserică este singura clădire/ instituție semnificativă a locului, fiind și una dintre primele construite de lipoveni în Delta Dunării) este nesigur, satul fiind în pericol să dispară cu totul în următorii 30 de ani și, împreună cu el, un mod de viață arhaic. În acest sat trăiește Vasile Serghevici Servov, pescar, dar de asemenea tâmplar și crescător de animale. Totuși, ce îl deosebește pe Vasile de ceilalți locuitori este dragostea sa pentru șah, acesta fiind și motivul pentru care a organizat deja șapte ediții ale unei competiții numită „Pescărușul alb“. Viața sa cotidiană este subiectul central al expoziției „Khozyain/ Amfitrionul“.

Fotograful și realizatorul de film Mircea Albuțiu s-a născut la Cluj, un oraș care l-a marcat prin poveștile și istoria sa, și spune că „își folosește camera fotografică precum un vânător“. Mircea Albuțiu se află la a doua expoziție prezentată în Portugalia (după „New Energy - Amor Amores“ la Teatrul José Lúcio da Silva din Leiria și la Institutul Cultural Român de la Lisabona, în anul 2017).