Limba şi dialectul în realitatea lingvistică europeană - IRCCU - VENEŢIA

Vineri, 27 aprilie 2007, ora 18:30, Palazzo Correr sediul IRCCU - VENETIA

Masa rotunda: Limba si dialectul in realitatea lingvistica europeana

Prezentarea volumului Lectii de lingvistica friulana al dr. Federico Vicario (Universitatea din Udine)

Moderatoare a mesei rotunde si traducatoare a volumului in limba romana: prof. Elena Pirvu (Universitatea din Craiova, preda limba italiana si istoria limbii italiene)

Participa: dr. Federico Vicario (Universitatea din Udine, preda lingvistica romanica si lingvistica friulana), prof. Francesco Bruni (Universitatea Ca' Foscari din Venetia, istoria limbii italiene), prof. Teresa Ferro (Universitatea din Udine, preda limba si literatura romana) si prof. Carla Marcato (Universitatea din Udine, preda lingvistica italiana)

Volumul Lectii de lingvistica friulana tradus in romana cu titlul Introducere in lingvistiva friulana isi propune sa ofere cercetatorilor de lingvistica romanica in general si lingvistilor romani o sinteza a principalelor aspecte care au contribuit la formarea identitatii lingvistice a limbii friulane.
Temele tratate privesc, in principal, aspectele descriptive ale limbii, adica fonetica, morfosintaxa, lexicul, dar nu sunt neglijate nici problemele de incadrare generala a realitatii istorice si teritoriale a regiunii Friuli.