Limbă, Literatură şi Cultură Română la IRCCU Veneţia


La IRCCU Veneţia se predau cursuri de limbă, literatură şi cultură română în cadrul Convenţiei cu Universitatea Ca' Foscari din Veneţia, încheiată în anul 1998 şi care se reînnoieşte din trei în trei ani. Actuala Convenţie este în vigoare inclusiv pentru anul universitar 2014-2015.
Cursurile se adresează studenţilor Universităţii Ca' Foscari care aleg româna ca prima, a doua sau a treia limbă, precum şi celor interesaţi să descopere cât mai multe despre limba, literatura, istoria şi cultura ţării noastre.
Din ianuarie 2010, cursurile se desfăşoară atât în sala "Marian Papahagi" a IRCCU Veneţia, cât şi în sediile Universităţii Ca' Foscari, fapt care oferă un plus de vizibilitate limbii, literaturii şi culturii române şi duce la o mai strânsă colaborare cu mediul universitar italian.
Cursurile sunt frecventate de aproximativ 40 de studenţi în fiecare an. În anul academic 2014-2015 cele trei cursuri de Limba română, fiecare cu durata de un an universitar şi cu o frecvenţă de 2 ore/săptămână, precum şi cursurile de Literatura română, cu durata de un semestru şi frecvenţă de 2 ore/săptămână sunt predate de lect.univ.dr. Aurora Firţa, iar cursul de Istoria culturii şi civilizaţiei române, cu durata de un semestru şi o frecvenţă de 2 ore/săptămână, de conf.univ.dr. Rudolf Dinu, ambii profesori fiind implicaţi şi în coordonarea tezelor de licenţă ale studenţilor interesaţi să se specializeze într-una din disciplinele mai sus menţionate.
În urma unor noi reglementări instituite de Universitatea Ca' Foscari în toamna 2010, începând cu anul universitar 2010/2011, numărul orelor săptămânale de limba română s-a dublat, iar oferta educaţională s-a diversificat, existând în prezent şi un curs de traducere specializată destinat studenţilor de la Masterat.
IRCCU Veneţia vine în întâmpinarea celor care doresc să studieze limba română cu o listă minimală de materiale didactice şi ştiinţifice utile.
Bibliografie:

Kohn, Daniela PULS. "Manual de limba română pentru străini", 4 vol. (A1-B2), Polirom, Iaşi 2009.
Negriţescu, Valentina & Neşu, Nicoleta "Grammatica d'uso della lingua romena, teoria ed esercizi", Hoepli, Milano 2014.
Negriţescu, Valentina & Arrigoni, Davide "Grammatica romena. Morfologia, sintassi ed esercizi", Hoepli, Milano 2009.
Negriţescu, Valentina & Arrigoni, Davide "I verbi romeni", Hoepli, Milano 2014.
Bunget, Ileana "Comunicare in romeno. Corso di lingua romena per italiani (A1-A2)", Hoepli, Milano 2010.
Tarantino, Angela & Dascălu Jinga, L. "La lingua romena. Morfologia ed esercizi", Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti 1996.
Platon Elena, Sonea Ioana & Vîlcu Dina, "Manual de limba română ca limbă străină (RLS). A1-A2", Editura Casa cărţii de ştiinţă, Cluj-Napoca 2012.
"Dicţionarul explicativ al limbii române", Editura Univers Enciclopedic, orice ediţie sau http://dexonline.ro/.
"Dicţionar italian-român", coord. Alexandru Balaci, Ed. Gramar, Bucureşti 2008 (sau ediţii mai recente).
"Dicţionar român-italian", coord. Doina Derer şi Roxana Utale, Ed. Gramar, Bucureşti 2008 (sau ediţii mai recente).