- 20 December 2017 - 20 December 2017
- Etichete Icr Institutul cultural roman Presedinte icr Liliana turoiu
Institutul Cultural Român a organizat, în 2017,
evenimente culturale cu puternic impact intern și internațional, promovând artiști români contemporani, dar și creații
din patrimoniul național.
Unul dintre succesele internaţionale importante a fost expoziția Apariții”, semnată de Geta Brătescu, la Bienala de Artă de la Veneția.
Celebrul The Solomon R. Guggenheim Museum din New York a găzduit, cu susținerea ICR New York, o noua prezentare a operelor lui Constantin Brâncuși. Tot din zona artelor vizuale, s-au pus bazele organizării în România a unei expoziţii semnate de celebra artistă portugheză Joana Vasconcelos, care a reprezentat Portugalia la Bielana de la Veneția în 2005.
Interpretarea, în concert, a operei „Oedipe” de George Enescu în luna septembrie, în deschiderea stagiunii London Philharmonic Orchestra, cu sprijinul nemijlocit al ICR, a ridicat în picioare rafinatul public londonez, care a aplaudat la scenă deschisă concertul condus de Vladimir Jurowsky, dirijorul Filarmonicii londoneze și director artistic al Festivalului „George Enescu”. Alături i-au fost maestrul Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” şi Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio. În luna octombrie 2017, ICR a lansat, la Sinaia, proiectul Luna Enescu la ICR, în prezența unor oaspeți de seamă din mediul cultural, academic, științific și diplomatic.
La întâlnirea bianuală a Consiliului Internațional al Creative Industries Federation (CIF), din luna octombrie 2017, Institutul Cultural Român s-a afiliat la Creative Industries Federation. La scurt timp după acest succes, boardul CIF a validat prezența preşedintelui ICR, doamna Liliana Ţuroiu, ca membru în structura de conducere a federației. ICR intenţionează să organizeze la București, în 2018, o conferință româno-britanică a industriilor creative.
Preşedintele ICR doamna Liliana Ţuroiu a fost prezentă recent la Paris, cu prilejul Reuniunii Comitetului Mixt de Organizare pe Sezonul Franța-România, conducerea institutului acordând o atenție sporită acestui eveniment. Relația de strânsă colaborare cu partenerii francezi s-a reflectat, în cursul anului 2017, și în România, unde E.S. doamna Michèle Ramis a devenit un foarte bun prieten al Institutului Cultural Român, participând la unele dintre cele mai importante evenimente ale ICR: Mesageri Identitari, Festivalul Filmului Francofon, Luna Enescu la ICR. La rândul său, ICR a fost unul dintre partenerii seminarului internațional „Identificarea, definirea și eliminarea violențelor împotriva femeilor”, organizat de Ambasada Republicii Franceze.
Pentru 2018, programele pe care Institutul Cultural Român le propune coincid cu agenda prioritară a României:Programul Centenar, Sezonul Franța – România, EUROPALIA, precum și preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. România va participa în 2018, în calitate de țară invitată, la cea de-a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Retiro. LaTârgul de Carte de la Leipzig, care are loc anul viitor, țara noastră va avea din nou, după 20 de ani, statutul de țară invitată de onoare. Pentru participarea la acest eveniment de mare prestigiu conducerea ICR a reușit o suplimentare consistentă a bugetului alocat traducerilor.
O importanță deosebită este acordată relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și România. În 2018 vor avea loc acțiuni comune în vederea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, care includ manifestări precum: Ziua Culturii Naționale, Salonul Internațional de Carte „BookFest” de la Chișinău, reuniunea Teatrelor Naționale Românești, Organizarea – în cadrul „Lunii Enescu la ICR” – a unui concert la Chișinău, eveniment ce va avea loc cu prilejul Concursului Internațional „George Enescu” din capitala Moldovei.
„ICR a realizat performanţe notabile în 2017. A fost un an al deschiderii și al lansării de oportunități, un an ce a adus creșterea salariilor personalului ICR, al căror cuantum rămăsese la nivelul anului 2009. Am reușit încadrarea personalului ICR în Familia Ocupațională Diplomație, acolo unde consider că este locul acestei instituții. De asemenea, a fost foarte importantă completarea echipelor ICR din străinătate, prin numirea directorilor și directorilor-adjuncți, ceea ce va duce implicit la dinamizarea activității Institutului Cultural Român în reprezentanţe”, a declarat doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.
„Ne aşteaptă provocări majore în continuare.În 2018 România va fi prezentă la unele dintre cele mai importante evenimente culturale europene și mondiale. Sezonul Franța – Româniava întări relația dintre cele două culturi, având în vedere reperele și obiectivele pe care România și Franţa le împărtășesc în promovarea valorilor europene. De asemenea, 2018 este anul Centenarului și dorim să-l marcăm așa cum se cuvine în contextul implicării ICR în marile proiecte internaționale. O mare provocare este participarea României la Europalia, o continuare a exercițiului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă o prezență foarte puternică a țării noastre în capitala Belgiei. Ne bucurăm de realizările din 2017, privim cu încredere spre 2018”,subliniază preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu.
Mai multe aici:
Interviul Președintelui Institutului Cultural Român doamna Liliana Țuroiu pentru Rador