Liliana Țuroiu, Președintele ICR, distinsă cu diploma de excelență la Gala Premiilor UNESCO 2018

În cadrul unei ceremonii organizate de Comisia Națională a României pentru UNESCO, președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, a primit diploma de excelență în semn de înaltă recunoaștere a contribuției remarcabile la împlinirea și afirmarea idealurilor și obiectivelor UNESCO.

Evenimentul a avut loc cu ocazia celei de-adoua ediții a programului bienal „Porți deschise la CNR UNESCO”, care a omagiat Centenarul Marii Uniri de la 1918 și a celebrat Anul European al Patrimoniului Cultural 2018.

În prezența membrilor corpului diplomatic acreditat la București, a reprezentanților unor ministere și instituții cu competențe pe linie UNESCO, precum și a unor personalități din domeniile educație, știință, cultură, comunicare și informare, au primit distincțiile înmânate de dl Ani Matei, secretarul general CNR UNESCO, doamna Ecaterina Andronescu, doamna academician Maya Simionescu, domnul academician Răzvan Theodorescu, domnul Mihai Constantinescu, managerul Festivalului Enescu, domnul Sabin Stoica –Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară-„Horia Hulubei” (IFIN-HH), domnul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, domnul Mircea Dumitru, rectorul Universității București.

„Fiecare colaborare dintre Institutul Cultural Român și Comisia Națională a României pentru UNESCO mă duce cu gândul la un titlu binecunoscut din opera lui Goethe, Afinitățile elective.Și pentru noi, ca și pentru UNESCO, valorile culturale reprezintă un mijloc pentru edificarea unei lumi mai bune dar și, deopotrivă, însăși substanța unei asemenea lumi. O cale, așadar, dar și un scop în sine. Văd în această distincție acordată astăzi – care mă onorează nespus – o confirmare a acestei convergențe instituționale(…).Colaborarea dintre ICR și UNESCO s-a concretizat, în perioada recentă, în parteneriate pentru realizarea unor evenimente relevante, printre care amintesc ”Academia Tinerelor Femei”, Proiectul ”Future Folk” sau expoziția ”Dăruire” a Almei Redlinger”, a subliniat președintele ICR.

Cu același prilej a fost lansată o serie de proiecte educațional – culturale, organizate în parteneriat cu entități UNESCO: expoziții de fotografie și sculptură, lansări de carte, proiecții de filme, dezbateri, conferințe, momente artistice.

În cadrul Galei, a fost lansat proiectul „Să iubim România!”. Participanții la eveniment au vizionat filmul și expoziția foto „Sighișoara”, care prezintă imagini-simbol din singurul oraș-cetate locuit din Europa, intrat în Patrimoniul Universal UNESCO în 1999.

Gala CNR UNESCO s-a încheiat cu un moment artistic susținut de maestrul Marin Cazacu și ansamblul Violoncellissimo.