Liliana Țuroiu, președinte ICR: „Standul ICR de la Bookfest 2018 este un spațiu situat la granița dintre literatură și artă plastică“

Institutul Cultural Român se afirmă la ediția din acest an a Târgului de Carte Bookfest, desfășurat la Romexpo, în perioada 30 mai – 3 iunie 2018, printr-un stand care face o notă cu totul aparte – atât prin conceptul inedit ce pune în valoare titluri recent publicate, cât și prin opera celebrului artist român Mihai Țopescu, operă de artă contemporană integrată firesc în peisajul târgului de carte.


La standul ICR de la Bookfest 2018, cititorii pot găsi lucrări recente publicate de Editura Institutului Cultural Român, extraordinare apariții dintre care amintesc doar câteva: «Gigi Căciuleanu – Omul dans» de Ludmila Patlanjoglu, «Geta Caragiu. Sculptura» de Elena Dumitrescu, «Desenul din atelier», volumele I si II, de Iolanda Malamen, «Hurezi Monastery» / «Mânăstirea Hurezi», lucrare realizată de Corina Popa și Ioana Iancovescu, «Mănăstirile Olteniei. Artă și spiritualitate», ediția a doua, de Elisabeta Negrău și Vlad Bedros.

Sperăm că standul ICR să surprindă publicul și la această ediție – după un binemeritat loc întai la Livre Paris – nu numai prin cărțile extraordinare pe care le expune și prin programul dens de dezbateri și lansări, ci și prin piesa de referință a expoziției «Manifest», semnată de artistul plastic Mihai Țopescu, o piesă cu un mesaj puternic ce a generat întreg conceptul standului. Ne-am dorit un stand la granița dintre literatură și artă plastică, o abordare diferită a spațiului expozițional, care să pună într-o lumină cât mai bună autorii celor mai recente titluri de la editura ICR“, a declarat Liliana Țuroiu, președinte ICR.

Opera maestrului Mihai Ţopescu a generat un concept modern al standului: la exterior, de jur împrejur, sunt imprimate imagini cu pădurea colorată pe care artistul a realizat-o anul trecut, la Dumbrava, şi pentru care au fost colorati peste 600 de copaci, ca o formă de protest împotriva defrişărilor abuzive. Arhitecta Andreea Macău a creat un adevarat înveliş, ca o cămaşă albă, protectoare, care să pună în valoare „Cuibul“ creat de Mihai Ţopescu.

„Într-o descompunere a culorilor spectrului solar, în interiorul pavilionului ICR, atârnă din tavan un cuib-simbol al perenităţii cărţii. Cuibul pe care l-am folosit ca element principal este ca un semn de carte, natură şi viaţă. Cuibul expus în pavilionul Institutului Cultural Român este un preambul al viitoarei mele expoziţii care va fi realizată în Munţii Parâng, unde alte cuiburi colorate vor trona în sute de copaci, un manifest-strigăt al zborului şi al vieţii îndreptat către cer”, a subliniat artistul Mihai Ţopescu.

Andreea Macău, arhitectul standului, remarcă: „Povestea standului Institutului Cultural Român are ca temă centrala călătoria. Obiectele de design modern, în alb-negru, pe care sunt expuse cărți de poezie, proză, istorie şi artă, te invită să te oprești, să alegi, să citești, să îţi ridici privirea şi să vezi cuibul, situat exact în inima pădurii“.

Lansările Editurii ICR la Bookfest:

- Vineri, 1 iunie, de la ora 16.30, Institutul Cultural Român organizaeză, în prezența autoarei, o lansare extraordinara a albumului „Costumul de teatru. De la schiță la miracol“ de Doina Levintza. Vor vorbi despre album doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, și regizorul Andrei Șerban.

- Sâmbată, 2 iunie, de la ora 12.00, va avea loc la standul ICR dezbaterea „Text și imagine“ organizată cu prilejul lansării albumului „Desenul din atelier“ (volumele I și II) de Iolanda Malamen, în prezența și cu participarea autoarei, a doamnei Ruxandra Garofeanu și a publicistului Adrian Mihalache. De asemenea, domnul Ion Bogdan Lefter, eseist și critic literar, va fi prezent la dezbaterea in jurul lansarii albumului doamnei Iolanda Malamen.

- Duminică, 3 iunie, de la ora 14.00 va avea loc la standul ICR lansarea versiunii în limba română albumului „Les Roumains de Paris“ de Basarab Nicolescu și Louis Monier - apărut la editura Editions Michel de Maule cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul Publishing România -, publicată de editura Vremea. Vor participa domnul Mirel Taloș, vicepreședintele ICR, doamna Silvia Colfescu, directoarea editurii Vremea, și traducătorul Lucian Dindirică.

Standul ICR se află poziționat central, chiar la intrarea Pavilonului B2 de la Romexpo, întinzându-se pe o suparafață de 40 metri pătrați. Titlurile editate de ICR sunt disponibile la standului Institutului (nr. A16, pavilionul B2) cu o reducere de 30%.