Liliana Ţuroiu: Pentru ICR, cultura este genul proxim, iar diplomaţia - diferenţa specifică

Liliana turoiu Pentru ICR, cultura este genul proxim, iar diplomatia - diferenta specifica

Valorile culturale reprezintă un instrument strategic şi un element constitutiv pentru diplomaţia românească, a declarat luni, 27 august, preşedintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Ţuroiu, în prima zi a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Președintele ICR s-a adresat diplomaților prezenți la Reuniunea Anuală a Diplomației Române 2018, în cadrul sesiunii plenare în care a luat cuvântul și președintele Academiei Române, dl. Acad. Prof. Dr. Ioan Aurel Pop, și în care au fost dezbătute subiecte de interes major privind politica externă a României.

Pentru Institutul Cultural Român, cultura este genul proxim, iar diplomaţia - diferenţa specifică faţă de alte instituţii şi actori de pe piaţa culturală. Pentru Ministerul Afacerilor Externe, diplomaţia este mediul definitoriu. Un mediu în care valorile culturale pot reprezenta un instrument strategic, dar şi un mediu pentru care cultura nu este mai puţin un element constitutiv”, a declarat preşedintele ICR, în cadrul sesiunii „Responsabilităţi de actualitate în activitatea diplomatică – cooperarea economică, diplomaţia culturală şi ştiinţifică, cooperare descentralizată”, moderată de secretarul din stat în Ministerul Afacerilor Externe, Maria Magdalena Grigore.

Doamna Liliana Ţuroiu le-a prezentat ambasadorilor şi şefilor de misiuni din străinătate proiectele pe care institutul le-a derulat în reprezentanţele sale din afara ţării şi a oferit amănunte despre programele complexe în care ICR este angrenat în calitate de partener sau coordonator alături de Ministerul Afacerilor Externe: Sezonul cultural România-Franţa şi Europalia.

„Fiecare dintre domniile voastre, fiecare dintre noi, fiecare dintre oamenii de cultură ai României sunt chipuri ale României. Dumneavoastră, diplomaţii, ne reprezentaţi, noi promovăm cultura română. Aceste chipuri pot deveni mai puternice, mai cuceritoare, mai influente”, le-a transmis doamna Liliana Ţuroiu diplomaţilor români şi invitaţilor străini prezenţi.

Preşedintele ICR a subliniat, în cadrul sesiunii, că influența culturală depinde de abordarea echilibrată cu care gestionăm pe de o parte tezaurul moștenit de la generațiile trecute, iar pe de altă parte resursele de creativitate contemporană.

La 100 de ani de la Marea Unire, putem invoca, alături de importanţi oameni de stat, personalitatea Reginei Maria a României, care, dincolo de curajul şi de hotărârea arătate în timpul Primului Război Mondial, mai ales în timpul negocierilor de pace de la Paris pentru recunoaşterea României Mari, a arătat limpede că nu doar forţele oarbe ale istoriei sau cifrele, ori forţa brută, conduc destinele umanităţii şi că un singur om, un om cultivat şi fermecător, poate schimba cursul istoriei”, a afirmat doamna Liliana Ţuroiu.

Sesiunile Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române au fost deschise de ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Meleșcanu, în prezenţa președintelui Senatului României, domnul Călin Popescu–Tăriceanu, a vicepreședintelui Camerei Deputaților, domnul Florin Iordache, și a președintelui Academiei Române, domnul academician Ioan-Aurel Pop.

Ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române a stat sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri, având tema „Diplomația – un pilon al României Centenare”.