Institutul Cultural Român de la StockholmÎn limba suedeză. Intrarea liberă!
Cu ocazia expoziţiei sale de la sediul ICR Stockholm, artista Ligia Podorean-Ekström va prezenta o istorie personală a acuarelei, pornind de la arta marilor acuarelişti care au influenţat-o. Artista va prezenta tehnica culorilor de apă, povestind despre o parte din lucrările expuse la Institut. Cu alte cuvinte, vă invităm la un tur al expoziţiei în care însăşi artista vă va fi ghid către arta sa. Totodată Ligia Podorean-Ekström va face referiri la cartea sa O istorie povestită a culorilor de apă, un studiu de referinţă pentru toţi cei pasionaţi de acuarelă apărut în 2009 la Editura Universitară „Ion Mincu” Bucureşti şi aflat în curs de retipărire.
Arhitectă de meserie, Ligia Podorean-Ekström este o maestră în arta acuarelei, tehnică pe care nu doar a practicat-o cu dăruire, dar a şi predat-o în Suedia, Finlanda, Elveţia şi România, oferind cursuri inclusiv arhitecţilor. În perioada 1987-1989, când a lucrat ca profesor de artă la Facultatea din Närpes, Finlanda, Ligia Podorean-Ekström a cercetat arta şi tehnica marilor acuarelişti, scriind un curs ilustrat de istoria acuarelei. Cursurile sale s-au bucurat de o mare apreciere în Scandinavia, iar în 2007 Podorean-Ekström a iniţiat cursuri de acuarelă şi la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.
Cartea O istorie povestită a culorilor de apă a apărut din dorinţa artistei de a completa un gol în studiul artelor plastice – lipsa unei publicaţii critice sau cel puţin istorice despre acuarelă. Cartea povesteşte despre marii creatori în această tehnică, pe baza unei selecţii personale, dar obiective a autoarei, ghidată în alegerile sale de gustul şi preferinţele dobândite într-o viaţă de practicantă a picturii în culori de apă. De la începuturile acuarelei, până la Andy Warhol, autoarea scrie despre acuarelele lui Ingres, Delacroix, Van Gogh, Picasso, Mondrian, Klimt sau Brâncuşi, pentru a numi doar câţiva artişti incluşi în acest studiu.