Lectură și dezbatere cu scriitoarea Iuliana Alexa la Noaptea Literaturii Europene, Amsterdam – proiect EUNIC Netherlands

Institutul Cultural Român de la Bruxelles susține participarea poetei și scriitoarei Iuliana Alexa la 'Noaptea Literaturii Europene - Amsterdam', proiect organizat de EUNIC Netherlands, în data de 2 iunie 2023, la Centrul Cultural „De Balie”.


Noaptea Literaturii Europene (NLE) – punct culminant al calendarului EUNIC Netherlands – reunește, atât autori celebri, cât și talente literare promițătoare, din toată Europa.Scriitorii sunt invitați să abordeze o temă centrală în paneluri mici, conduse de un moderator: dezbateri, lectură, monologuri și note-cheie. ENLeste un spațiu pentru explorare, pentru înțelegerea diferențelor și recunoașterea asemănărilor, atât pentru autori, cât și pentru public, pentru a reimagina „europenitatea”. În fiecare an, Noaptea Literaturii Europene schițează un tablou impresionist, fragmentat și dinamic al peisajului literar european.

Ediția 2023 a NLE a fost inclusă în Forum on European Culture.

„Cea de-a patra ediție a acestui Forum se concentrează pe semnificația și viitorul democrației în Europa. De la războiul din Ucraina, a devenit din ce în ce mai clar că democrația nu mai este o dovadă abstractă, ci o construcție fragilă sub presiune. Cum abordează Europa evoluțiile tehnologice, istoria sa de colonialism, imperialism și influențe autocratice? Și dacă Europa vrea să fie o democrație, ce acțiuni sunt necesare? De Balie reunește artiști, activiști și intelectuali pentru a explora democrația ca o expresie culturală mai degrabă decât politică.” (comunicat organizatori)

Tema aleasă pentru 2023 este "Dystopia and Utopia" și va fi dezbătută de scriitori și poeți reprezentând Belgia, Estonia, Germania, Italia, Lituania, Republica Cehă, România, Spania, Ucraina.

„Europa are o lungă tradiție de romancieri utopici și distopici. „Utopie” din secolul al XVI-lea de Thomas More sau „Brave New World” din secolul XX de Aldous Huxley. Dar ce viitor își imaginează autorii contemporani? Ar trebui literatura să ne alerteze, să ne felicite sau să ne inspire speranță? Prin discuții, recitaluri și schimburi, zece scriitori europeni explorează oglinzile utopice și distopice pentru societatea actuală.”(comunicat ELN)

Reprezentanța ICR Bruxelles a propus-o pe Iuliana Alexa, profilul ei literar fiind selectat în urma analizei facută de organizatori.

Iuliana Alexa lucrează în prezent la Parlamentul European, în domeniul comunicării politice. Este absolventă a Facultății de Litere din București, promoția 2002, și a unui Masterat de Teoria Literaturii.

Iuliana Alexa are în spate o carieră de peste 20 de ani în jurnalism și comunicare. Și-a început cariera în presa culturală, apoi a continuat în presa comercială. A condus o revistă de turism între 2005-2006, timp în care a realizat reportaje în Asia de Sud-Est, Africa, Europa, și între 2007 și 2019 a fost redactorul șef al prestigioasei reviste Psychologies România, perioadă în care a realizat multiple materiale despre sănătatea psihică, dar și interviuri cu prestigioși intelectuali români și din alte spații culturale. A fost trainer de comunicare și coach. Vorbește fluent engleză, franceză și spaniolă.

Iuliana Alexa a editat 3 cărți de publicistică: „De ce am plecat din România” (Corint, 2021), „Creierul de Homo Sapiens – mod de întrebuințare” (ed. Eikon 2016), „Românii la psiholog” (ed. Trei, 2015), la care se adaugă „Baronul Beau și alte foitaje” (poezie, editura Eikon, 2020).

Despre poemele Iulianei Alexa din „Baronul Beau și alte foitaje”, Radu Paraschivescu scria:

„Scamatorul literar e de cele mai multe ori un om care scrie fiindcă citeşte şi citeşte fiindcă vrea să urce treaptă cu treaptă scara. Spre ce ? Spre sus. Spre platouri alpine, cu aer tare şi respiraţie limpede. Spre un loc din care vezi şi pricepi mai bine. Şi poate să-l cheme oricum pe scamatorul nostru. De pildă, Carmen Tiderle. Sau Şerban Foarţă. Sau Iuliana Alexa. Aceasta din urmă e o apariţie recentă în lumea giuvaiergiilor de silabe. Vine aici dinspre psihologie, ceea ce înseamnă că ştie bine cu ce se mănâncă ludicul şi care-i sunt foloasele. Când se satură să citească, să asculte şi să întrebe, Iuliana Alexa se joacă. Ia cuvinte, le duce pe ring şi acolo le învârte după cum dictează disc-jockey-ul pe care doar ea îl aude: foxtrot şi vals, swing şi polcă, tarantelă şi blues. Şi nu-i deloc simplu să faci aşa ceva în rigoarea unor versuri cu ritmică precisă şi silabe puţine.”

Desfășurarea evenimentului: după introducerea despre tradiția europeană a utopiei și distopiei, Meelis Friedenthal (Estonia) va susține o prelegere despre rolul ficțiunii utopice și distopice, din secolul al XVII-lea până astăzi.Evenimentul este organizat în seturi distincte de dezbateri: *Meelis Friedenthal (Estonia) și Franco Tirletti (Italia) vorbesc despre amestecarea elementelor istorice și profetice în romanele lor „Albinele”, respectiv „Oglinda indoneziană”; *Împotriva apocalipsei: Găsirea speranței în poezia utopică - Iuliana Alexa (România) și Indrė Valantinaitė (Lituania) citesc poezii proprii și, analizând munca celuilalt, vorbesc despre puterea scrierii utopice; *IA și literatura: prieteni sau dușmani? - Berit Glanz (Germania), Klara Vlasakova (Republica Cehă), Carmelo Rodrigues și Willy Lomana (Spania) discută relația dintre literatură, creativitate și inovațiile tehnologice; *Este viziunea occidentală asupra lumii prea utopică? -Haska Shyyan (Ucraina) și Dallila Hermans (Belgia) discută despre care sunt punctele ’moarte’ pentru viitorii gânditori și scriitori occidentali.

Autorii vor citi texte în limbile materne respective, traducerea lor în limba engleză și, concomitent, vor fi proiectate traducerile în neerlandeză.După lectură, vor avea loc dezbateri care se vor desfășura în limba engleză.

Seara se va încheia cu un spectacol și o reflecție de Aafke Romeijn (Olanda)

De Balie – Amsterdam, cel mai important loc din Țărilor de Jos pentru arte contemporane, politică și cultură, proiecții de film și prelegeri ale invitaților străini în seria ’De Balie Icons’, va găzdui ediția din 2023 a ELN. Moderator va fiIsabel Sheridan, realizatoare de programe și moderatoare la De Balie. Cu mare interes pentru cele mai recente evoluții din domeniul artei, culturii, tehnologiei și societății, ea creează programe pentru un public larg și variat. Isabel a studiat Sociologie și Științe Politice la Colegiul Universității din Amsterdam și la Universitatea din Copenhaga, înainte de a-și termina MA în Sociologie Culturală la Universitatea din Amsterdam.

Prin acest proiect, Reprezentanța ICR Bruxelles continuă să sprijine scriitorii români sa participe la evenimente culturale de amploare. Noaptea Literaturii Europene este un eveniment literar european cu o tradiție îndelungată care se desfăşoară simultan în mai multe capitale și are ca obiectiv punerea în lumină a autorilor europeni consacrați și emergenți.

Proiectul se înscrie în strategia ICR Bruxelles de promovare a literaturii române, promovând prezența scriitorilor români în cadrul parteneriatului european al institutelor naționale de cultură care cooperează în proiecte transnaționale.