„Le Musical – un art complet” de Alexandre Diaconu, la „Scena virtuală a ICR Bruxelles”

„Scena virtuală a ICR Bruxelles” continuă vineri, 10 septembrie, cu al doilea eveniment al seriei, „Le Musical – un art complet”, în care Alexandre Diaconu prezintă legătura profundă dintre toate artele scenei în interiorul acestei forme artistice, ilustrând cum s-au consolidat pe parcursul diferitelor etape istorice și culturale de la Epoca de Aur a Musical-ului până la Broadway-ul perioadei moderne.

Filmul este amplu ilustrat cu fragmente din cele mai reprezentative spectacole de Musical, atât din Europa, cât și din Statele Unite, spectacole care au evoluat în timp ca tematică, decoruri, costumație și punere în scenă, aducând mii de spectatori în cele mai mari scene ale lumii.

Alexandre Diaconu realizează acest film ‘en connaisseur’ al Musical-ului, acest domeniu captivant, care unește trei dintre cele mai frumoase arte: teatru, muzică, dans.

Alexandre Diaconu, invitat în premieră la ICR Bruxelles, explică ce înseamnă să pregătești studenți pentru genul Musicalși subliniază importanța tot mai mare pe care acest gen teatral o are în rândul evenimentelor culturale, având un public din ce în ce mai numeros, mai ales în mediul online.

După studii muzicale și teatrale la București, Alexandre Diaconu își desăvârșește formarea profesională laUniversitatea Sorbona din Paris. Este profesor de teatru, voce și interpretare scenică, fondatorul și directorul Școlii Broadway, prima Școală Superioară de Comedie Muzicală din Belgia, unde pregătește elevi în Musical.A compus muzica pentru 35 de spectacole de teatru și pentru 9 Musical-uri, colaborând cu actori de primă mărime ai scenei românești. În paralel a compus muzică de film pentru scurt metraje, animație și lung metraje. Ca regizor, a îmbinat și alternat constant teatrul clasic cu Musical-ul. Astfel, printre piesele regizate se numără: Hamlet, Richard III, Romeo și Julieta, Macbeth, Julius Caesar, Lecția de Eugen Ionescu și a semnat regia altor spectacole de Musical: Sunset Boulevard, Chicago, The WItches of Eastwick, Ragtime și L'Ile de Tulipatan de Offenbach.

ICR Bruxelles continuă strategia de promovare a culturii române și a artiștilor români care trăiesc și creează în Benelux.În cadrul proiectului „Scena virtuală a ICR Bruxelles”, este prezentată o serie de lansări de carte, conferințe și interviuri în spațiul virtual, având ca invitați cercetători, curatori, istorici de artă, artiști, regizori de teatru și film, muzicieni, reprezentanți ai mediului academic din România și Belgia.