„Lăutarii nobili de la periferia orașului” sau Mahala Rai Banda - concerte explozive pe scenele de la EUROPALIA

Mahala Rai Banda, una dintre cele mai cunoscute trupe din România care cântă în limba romani, va susține în perioada 16-20 octombrie 2019  cinci concerte în mai multe localități din Belgia, în cadrul Festivalului European de artă EUROPALIA România.

„Ne bucurăm să fim din nou în Belgia, unde am avut primul nostru succes în 2002, cu ocazia lansării primului album Mahalageasca. Belgia este a doua noastră casă”, afirmă liderul trupei Aurel Ioniță. Melodia Mahalageasca este astăzi cunoscută publicului atât în versiunea sa originală, cât și în forma de rework creat de DJ-ul german Shantel și care a apărut în filmul Borat.

Trupa compune o „excelentă muzică țigănească românească ce a renăscut plecând din două sate: Clejani, care a trimis în lume Taraful Haiducilor și satul Zece Prăjini, de unde a răsărit Fanfara Ciocârlia”, scria în publicația online un cronicar al ziarului britanic The Independent în 2009, imediat după lansarea celui de-al doilea album al trupei, Ghetto Blasters.

Concertele Mahala Rai Banda cuprind un mix de stiluri și genuri muzicale, un beat modern, într-un stil ce merge de la muzică tradiţională romani până la pop și Buddha Bar. Henry Ernst, impresarul trupei susține că participarea la un festival de artă precum EUROPALIA este o ocazie de a prezenta cultura și tradiția romani ca parte importantă a culturii europene de mai bine de 800 de ani: „Muzica romani a fost o nesecată sursă de inspirație pentru foarte mulți artiști precum Béla Bartok, Maurice Ravel, Franz Liszt dar și pentru artiști contemporani precum Goran Bregovic sau Gogol Bordello, iar Mahala Rai Banda se prezintă ca una din vocile și ambasadorii poporului romani, mândri că pot reprezenta muzica poporului lor de suflet la EUROPALIA. Muzica este unul din cele mai importante poduri ce leagă numeroasele și diversele culturi ale Europei iar Mahala Rai Banda speră să fie una din aceste cărămizi din marea familie europeană” conchide Henry Ernst.

Spectacolele trupei se țin cu casa închisă, melodiile lor făcându-se auzite în toate colțurile lumii, în săli cunoscute precum: Cosmopolite din Oslo, Adelaine Royal Theatre din Australia, Opera Garnieri din Paris ori Arts Center din Moscova, Opera din Viena. Trupa a mai cântat și în deschiderea unor concerte susținute de Lenny Kravitz, Scorpions, Mariah Carey, Jimmi Cliff și a participat la nenumărate festivaluri precum NYC Summerstage în USA, Pop Montreal în Canada, Womad Festival în UK, Malmö Festivalen în Suedia.

„O noua comoară muzicală din Est” după cum au fost prezentați la RADIO BBC sau „Noua bombă a Balcanilor” cum i-a etichetat ziarul „Le Parisien” , Mahala Rai Banda a compus piese ce au fost remixate de Nouvelle Vague, Balkan Beat Box , Shantel și mulți alții.

Muzicienii care fac parte din trupă sunt zece la număr și sunt virtuozi ai instrumentelor lor : Sumănariu Robert, trompetă, Florin Iani Ioniţă – acordeon, Aurel Ioniţă – vioară, Cătălin Gheorghe – chitară, Ciprian Partenie – trombon, Daniel Creţu – voce, Gabriel Ioniţă - clarinet, saxofon, Mihai Mărgean – percuţie, Marian Tudor - electric bass, Vlad Niţă – trompetă.

Formaţia Mahala Rai Banda are în jur de 80 de concerte pe an, numai în Occident, 354.000 de rezultate ale căutării pe Google MahalaRaiBanda, cu peste 600 de concerte în 26 de ţări.

Primul lor album a fost lansat la cel mai mare târg de muzică din Europa, „Festivalul WOMEX din Germania” și a ocupat locul trei în topul „World Music Charts Europe” în anul 2004.

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țară invitată de onoare.

Programul spectacolelor Mahala Rai Banda din Belgia este următorul:

Centrul Cultural De Borre din localitatea Bierbeek - 16/10/2019

Centrul Cultural de Ploter din localitatea Ternat - 17/10//2019

Sala de spectacole De Centrale din localitatea Ghent - 18/10/2019

Spațiul Cultural De Warande din localitatea Turnhout - 19/10/2019

Centrul Cultural Ter Vesten din localitatea Beveren - 20/10/2019