Lansarea volumului „Un uomo bruciato vivo“ de Dario Fo și Florina Cazacu la Accademia di Romania

Lansarea volumului Un uomo bruciato vivo de Dario Fo si Florina Cazacu la Accademia di Romania

Vineri, 9 octombrie 2015, Ambasada României în Republica Italiană și Accademia di Romania in Roma organizează lansarea volumului Un uomo bruciato vivo/ Un om ars de viu de Dario Fo (premiul Nobel pentru literatură, 1997) și Florina Cazacu, Editura Chiarelettere, 2015. Evenimentul va avea loc in Sala de Conferințe de la Accademia di Romania (Piazza Jose de San Martin, 1), de la ora 18.30.

Cartea prezintă povestea tragică a lui Ion, emigrant român, inginer, ars de viu în 2000. Pentru omor a fost condamnat Cosimo Iannece, fostul său angajator, acum în libertate după zece ani de închisoare. Dario Fo împreună cu fiica victimei, Florina Cazacu, reconstruiesc această poveste.

Vor lua cuvântul: autorii Dario Fo și Florina Cazacu, ES Dana Manuela Constantinescu, Ambasadorul României în Republica Italiană, Daniela Crăsnaru, director de programe, Accademia di Romania. Moderator: Miruna Căjvăneanu (jurnalistă, Asociația Europaeus)

Actorul Marius Bizău va da citire unor fragmente din carte.

Dario Fo (n. 24 martie 1926, Sangiano, Italia) este un scriitor, scenograf, dramaturg, pictor, actor și regizor italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1997. E autorul a sute de texte de comedie scrise împreună cu soția sa, Franca Rame. Între februarie și martie 2015, pe canalul italian de televiziune Rai, a prezentat L'arte secondo Dario Fo (Arta în viziunea lui Dario Fo), un ciclu de zece lecții de la Michelangelo la Picasso. Este faimos atât pentru textele teatrale de satiră politică și socială, cât și pentru implicarea în viața politică. Fo, ca actor, regizor, scenograf, dramaturg, costumist, impresar al propriei companii teatrale (dar și ca pictor) este, cu siguranță, un om de teatru complet.

Florina Cazacu este născută în România în 1982. A venit în Italia în 2000, urmare a tragediei tatălui său, cu speranța de a obține dreptate și de a se întoarce imediat în țară. Dar nu a fost așa. Acum locuiește la Gallarate, în același oraș unde tatăl ei a fost omorât.