Lansarea volumului „Procesele economice ale funcționarilor evrei din Comerțul Exterior 1960-1964”, la Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă organizarea de evenimente culturale din cadrul seriei „Cafeneaua Românească”, cu lansarea volumului „Procesele economice ale funcționarilor evrei din Comerțul Exterior 1960-1964”, autor Veronica Rozenberg, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2018.

Volumul reprezintă traducerea tezei de doctorat, din limba ebraică, a Veronicăi Rozenberg, fiind un omagiu adus tatălui ei, Adalbert Rosinger, fost director la întreprinderea de Comerț Exterior „Românoexport” și arestat de Securitate, în anul 1961. Lucrarea analizează șase procese intentate unui număr de funcționari superiori evrei, din câteva întreprinderi de comerț exterior, din vremea respectivă.

Evenimentul, în limbile română și ebraică, are loc în data de 26 iulie 2018, ora 18:00 la sediul ICR Tel Aviv.

Program:

Moderator: Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv

Participanți: dr. Veronica Rozenberg, autor, dr. Lucian Zeev Herșcovici, Biblioteca Națională a Israelului de la Ierusalim, prof. Rafael Vago, Universitatea din Tel Aviv.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

„Funcţionarii din comerţul exterior au luat decizii strategice importante în perioada anilor 1950-1961. Acesta a fost deceniul investigat de Securitate în scopul de a demonstra poziţia lor infracţională faţă de statul român. Contextul economic real în care a avut loc activitatea acestora nu poate fi pe deplin cunoscut şi înţeles prin citirea exclusivă a materialului arhivistic existent pe care l-am putut dobândi în timpul anilor investiţi în aceasta cercetare. Anchetatorii au ales în mod conştient să se oprească în exclusivitate asupra câtorva contracte care să reflecte o fracţiune mică din activitatea inculpaţilor. Ei au ignorat contribuţia lor la economia naţională, care şi-a găsit pe larg exprimarea în cele mai multe dintre contractele derulate în decursul aceluiaşi deceniu de activitate. (...) Cu toate aceste limite informaţionale, sper că lucrarea reușește prin intermediul documentelor folosite și a interpretării lor, să elimine din mistica ce a însoţit desfăşurarea proceselor din comerţul exterior şi astfel să realizeze o contribuţie semnificativă la cunoaşterea acestora.”  - Veronica Rozenberg