Lansarea documentarului „Marea Unire - România la 100 de ani” şi vernisajul expoziţiei „România. Evoluţie”, realizate de Agerpres, la Chişinău - în cadrul Programului CENTENAR

Lansarea documentarului Marea Unire - Romania la 100 de ani si vernisajul expozitiei Romania Evolutie, realizate de Agerpres, la Chisinau - in cadrul Programului CENTENAR

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Ambasada României în Republica Moldova şi Agenţia Moldpres organizează, pe data de 28 februarie 2018, o serie de evenimente organizate cu ocazia Anului Centenar: lansarea filmului documentar Marea Unire - România la 100 de anişi vernisajul expoziţiei de fotografie „România. Evoluţie”.

Înainte de proiecţie, Cvartetul Naţional de Cameră a Sălii cu Orgă va susţine un recital de muzică de cameră. Evenimentele vor avea loc la Centrul Cultural „Odeon” din Chişinău.


Marea Unire - România la 100 de ani
Producţie: AGERPRES 2018
Regie: Marilena Stănescu, Mihuț Nastasache şi Sergiu Olteanu
Durata: 1h.20 min.

Marea Unire - România, la 100 de ani, documentarul video produs de AGERPRES, este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat.
AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Acum, prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Expoziția de fotografie AGERPRES cuprinde imagini de arhivă, care ilustrează cele mai importante momente surprinse de fotoreporterii AGERPRES. Este vorba despre: fotografii din Bucureștiul interbelic, fotografii ce i-au surprins pe membrii Casei Regale a României, pe Maria Tănase cântând pe front în fața soldaților (1942), pe Ion Țiriac în timpului meciului de Cupă Davis în 1972. De asemenea, expoziţia va cuprinde şi cele mai bune imagini realizate în ultimii ani de către fotoreporterii AGERPRES. Autorii fotografiilor sunt fotoreporterii AGERPRES.
Expoziția de fotografie va fi prezentată pe sisteme tip spider textile cu dimensiuniel 3,5 x 2,3 m. Vor fi, cel mai probabil, 5 spidere (un spider conține fotografii de arhivă, iar celelalte patru fotografii realizate recent). Fotografiile au legendele în limba română, fiind menționați autorii acestora la finalul legendelor. Autorul conceptului expoziției: AGERPRES.


Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informaţii echilibrate, cu caracter imparțial şi de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii şi instituțiile din țară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informație. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, cât şi fluxul documentare.