Lansarea cărţii „Destinul unui evreu comunist într-o democrație populară. O lume care se prăbușește – Adalbert Rosinger, Veronica Rozenberg (Rosinger)”

ICR Tel Aviv va organiza și găzdui, în data de 22 iunie, de la ora 18:00, prezentarea volumului „Destinul unui evreu comunist într-o democrație populară. O lume care se prăbușește – Adalbert Rosinger, Veronica Rozenberg (Rosinger)” apărut la Editura Ratio et Revelatio, în anul 2022.

La eveniment, desfășurat la sediul ICR, în limba română, vor participa:
E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Statul Israel;
Mihaela Gligor, de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca;
Raluca Lazarovici Vereș, Editura Ratio et Revelatio din Oradea – intervenție on line;
Lucian-Zeev Herșcovici, istoric, Biblioteca Națională de la Ierusalim;
Veronica Rozenberg, autoare.

Cartea este concepută ca un dialog, în care Adalbert Rosinger, tatăl autoarei Veronica Rozenberg, a încercat să îi răspundă fiicei sale la unele întrebări privind motivaţia şi dedicaţia sa faţă de o ideologie care în timp s-a dovedit falimentară – ideologia comunistă.

„Destinul unui evreu comunist într-o democrație populară este o carte alcătuită sub forma unui dialog care transcende decenii și reunește un tată, Adalbert Rosinger – autorul – cu fiica lui Veronica Rozenberg Rosinger, un dialog excepțional care se transformă într-o structură de rezistență a unei construcții de adevăr și istorie trăită, suferită. Subtitlul cărții este „O lume care se prăbușește” și se referă la prăbușirea lumii ideilor marxist-leniniste, dar cititorul realizează faptul că însăși lumea lui Adalbert Rosinger s-a prăbușit chiar de câteva ori pe parcursul vieții lui. El a fost deținut de mai multe ori, din postura de comunist, din cea de evreu și, mai apoi, din cea de acuzat pe nedrept, fiind silit să-și ia mereu viața de la capăt. Este meritul extraordinar al fiicei lui, Veronica Rozenberg Rosinger, de a fi păstrat, cercetat și publicat aceste memorii.” Anca Laslo

Iată ce afirmă jurnalistul Tudor Călin Zarojanu: „e foarte interesant ca – după numeroase cărți care vorbesc despre gulagul românesc din perspectiva celor care au ajuns în el fiind anticomuniști – să cunoaștem și experiența cuiva care a crezut în comunism. Concluziile sunt similare, ceea ce confirmă și completează imaginea pușcăriilor politice.”

Cartea a fost redactată de Raluca Lazarovici Vereş, co-fondator al Editurii Ratio et Revelatio, căreia i se datorează succesul de care s-a bucurat lansările de la Bucureşti, Cluj şi Oradea.