Lansare manual „Învățând să Trăim Împreună”

Asociația Sol Mentis, Comisia Națională a României pentru UNESCO și Arigatou International au lansat luni, 16 iunie 2014, versiunea în limba romănă a manualului „Învățând să Trăim Împreună” și au oferit detalii privind implementarea programului cu același nume în România.
Manualul „Învățând să Trăim Împreună” a fost dezvoltat de către organizația non-guvernamentală Arigatou International, cu sprijinul UNESCO și UNICEF, și cuprinde teorii și activități pentru dezvoltarea valorilor etice la copii, cu accent pe respect, empatie, responsabilitate, reconciliere, rezolvarea pașnică a conflictelor, disponibilitate pentru dialog.
„Învățând să Trăim Împreună” este un instrument prin care pedagogii pot cultiva valorile etice ale copiilor, toleranța acestora față de diferențele dintre oameni și simțul responsabilității individuale și colective. De asemenea, prin acest program, dorim să stimulăm pedagogii să transforme activitatea lor didactică într-un proces mai motivant și incluziv, și să se dezvolte ca modele și facilitatori ai experiențelor transformative ale copiilor și tinerilor”, a explicat Maria Lucia Uribe Torre, director al Arigatou International Geneva.
În ultimii 12 ani, manualul a fost folosit cu succes pe cinci continente, în peste 30 de țări. El a fost testat în diferite contexte religioase și culturale, dovedindu-și relevanța atât la nivel național, cât și local. A fost propus ca model pentru dezvoltarea curriculelor școlare și recomandat ca model de bune practici de către specialiștii în domeniu.

Programul „Învățând să Trăim Împreună”, dezvoltat pe baza manualului, este implementat în România de către Asociația Sol Mentis, atât prin cursuri de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar - acreditate de Ministerul Educației Naționale, cât și prin workshop-uri de educație etică în școli, pentru elevi.
„Estimăm ca în următorii doi ani, mai multe sute de profesori vor beneficia de cursurile de formare și vor începe să implementeze componente ale programului în scoli. Câteva mii de elevi vor beneficia, de asemenea, direct de workshop-uri organizate de facilitatorii Sol Mentis în școli. Pe termen lung, ne dorim ca programul să devină un proiect semnificativ și permanent de educație non-formală, implementat la nivel național”, a declarat Laura Molnar, coordonator al programului Învățând să Trăim Împreună în cadrul Sol Mentis.
„Trăim într-o societate complexă, cu valori aflate în conflict și adevăruri relative. Dorim ca programul să contribuie la o educație de calitate în România, care dezvoltă gândirea critică, relațiile responsabile și tolerante cu oamenii și cu mediul înconjurător, capacitatea de a lua decizii pe baza unui sistem de valori etice”, a adaugat Molnar.

La evenimentul de lansare al manualului au participat invitați din media, reprezentanți ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, ai Ministerului Învățământului, ai Casei Corpului Didactic, cadre didactice, reprezentanți ai ONG-urilor și ai asociațiilor etnice. În cadrul evenimentului au fost prezentate detalii legate de manual, de organizațiile implicate în dezvoltarea și implementarea acestuia, și de impactul inițial al programului în școlile din România.

Despre Sol MentisSol Mentis (www.solmentis.ro) este o organizație non-guvernamentală și non-profit, care desfășoară programe de educație etică – Învățând să Trăim Împreună, de educație parentală – Aware Parenting și programe de suport emoțional pentru copii din medii defavorizate - Sandwork. Programele sunt oferite gratuit, iar principalele categorii de beneficiari sunt părinții, pedagogii și elevii din mediul pre-universitar, asistenții sociali, copii din mediile defavorizate. Toate programele sunt dezvoltate și testate la nivel internațional.
Despre Arigatou InternationalArigatou International (www.arigatouinternational.org) este un ONG internațional al cărui scop declarat este de a construi o lume mai bună pentru copii. Programele și inițiativele desfășurate de Arigatou sunt orientate către protejarea drepturile copilului, asigurarea bunăstării acestora și către implicarea activă a copiilor și tinerilor în societate. Printre programele internaționale principale se numără Învățând să Trăim Împreună, Ziua Internațională a Acțiunii pentru Copii și Inițiativa Interreligioasă pentru Eradicarea Sărăciei la Copii.