Lansare de carte „Pilgrim på Athos - Munkarnas rike", la Stockholm

ICR Stockholm organizează pe data de 19 octombrie, începând cu ora 18.00, lansarea cărţii  „Pilgrim på Athos- munkarnas rike" - Călătorie pe muntele Athos- regatul călugărilor- (editura Carlsson, 2017) a autorului român George Cristea. Evenimentul este organizat în parteneriat cu editura suedeză Carlsson.

Cartea realizată de profesorul George Cristea este o incursiune fotografică în lumea exotică, misterioasă şi exclusivistă a Muntelui Athos, un teritoriu destinat călugărilor. Autorul este unul dintre puținii care au avut acces în această regiune cu statut special, iar prin cartea sa dorește prezinte publicului, din experiența sa, ce se află dincolo de zidurile unei lumi nevăzute.

Conferința va fi completată de proiecția unei serii de fotografii aparținând profesorului George Cristea.

Republica monastică a muntelui Athos, aflată în peninsula Chalkidiki, din nordul Greciei, a stimulat de-a lungul timpului deopotrivă imaginaţia credincioşilor cât şi a celor care nu practică religia. Este o lume în sine, cu reguli proprii, un teritoriu destinat călugărilor şi în care este interzis accesul femeilor. Bărbaţii cărora li se permite accesul au nevoie de un permis special de intrare. Muntele Athos este un loc ce se autoguvernează parțial, sub autoritatea statului grec, însă, mai presus de toate, este un centru spiritual pentru bisericile ortodoxe. În prezent, aici trăiesc aproximativ 1400 de călugări care au păstrat modul de viață al primilor asceți creștini stabiliți pe acest teritoriu.Din 1988, locul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și este format din 20 de mânăstiri ortodoxe.

Profesorul George Cristea este unul dintre puținii bărbați care, deși aparțin lumii laice, a reușit să câștige încrederea călugărilor, primind astfel permisiunea de a-i vizita de mai multe ori. Prin intermediul cărții „Pilgrim på Athos- munkarnas rike" acesta face o introducere generală în lumea monahală a muntelui Athos, de la începuturi până astăzi și povestește cum acești călugări trăiesc în secolul 21. În același timp, cartea este un jurnal de călătorie dintr-o zonă cu o istorie și peisaje uluitoare. Cartea a apărut în acest an, în limba suedeză, la editura Carlsson,  iar prefața este semnată de Erland Sellberg, profesor în istoria ideilor, la Universitatea din Lund.