Lansare de carte la Tel Aviv: „ După colț” de Carol Feldman

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Hasefer din București și Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română, vă invită luni, 22 mai 2017, ora 17:00 la sediul ICR Tel Aviv, la o seară literar-artistică dedicată lansării în Israel a volumului „După colt” de Carol Feldman.

În prezentarea volumului Alexandru Marinescu, directorul Editurii Hasefer și redactor-șef al ziarului „Realitatea Evreiască”, scrie: „În rest, ce pot spune despre povestirile care țâșnesc de după colțurile imaginației scriitorului? Personajele sunt toate gingașe și puternice, în același timp. Și mai au o trăsătură comună: cu ajutorul unei tehnici deosebite a detaliului și a zugrăvirii unei atmosfere specifice unei epoci, fiecare caracter evocat, sensibil și delicat, este nu numai un portret ”la minut”, ci un arhetip al unei atitudini, posturi sau relații profund umane. Carol Feldman nu ne-o zugrăvește pe mama sau bunica sa, ci întruparea imaginii Mamei și a Bunicii, în care fiecare ne recunoaștem mama și bunica. Zeida și Baba Sura nu sunt personaje, ci atitudini și calități umane universale. Și până și un baston, în care un copil ar vedea un cal înaripat, devine un personaj și o cheie a unui Sesam dincolo de care trebuie văzut tot un tip uman și o epocă.

M-aș mai opri o clipă asupra umorului lui Carol Feldman, fiind, savuros și capabil să creioneze un portret, ca în „Grandmama”, „Tanti Motea”, sau dureros, ca în „Dorel și ghioceii”, când copilul trebuie să învețe că după flori nu se plânge, desi ele mor atât de repede.” (Alexandru Marinescu, directorul Editurii Hasefer și redactor-șef al ziarului „Realitatea Evreiască”)

Carol Feldman s-a născut la Tulcea, pe 10 februarie 1937. A absolvit Școala medie cu Diploma de Merit în 1954. Este absolvent al Studioului de Teatru TES din București și a activat ca actor la Teatrul Evreiesc de Stat din București până în anul 1965, când s-a stabilit în Israel, unde a jucat și regizat piese de teatru în special în limba idiș, dar și în limbile ebraică și română. A interpretat peste 50 de roluri, a regizat și a prelucrat peste 20 de spectacole, luând parte și la turnee teatrale în America, Africa de Sud, Rusia și Marea Britanie. În perioada 1965-1994 a colaborat la publicațiile israeliene de limbă română „Viașa noastră”, „Lectura” și „Facla”.

De asemenea, este colaborator permanent la „Jurnalul Săptămânii”. Din 2001 este și conferențiar de literatură idiș, traducând în limba idiș trei piese pentru Teatrul Evreiesc de Stat din București. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, printre volumele publicate fiind: schițe, nuvele și povestiri - „Copilul din mine” (2002), „Inimi deshise” (2003), „De unde am venit...” (2004), „D-ale lui Unu’ Moise” (2005), „Povestiri de aici și de acolo” (2005), „Trifoi cu patru foi” (2008), „Pe malul Dunării” (2010), „După colț” (2017); romane – „Domnișoara” (2007, 2013), „Maria. Mozaicul unei vieți” (2009), „A doua primăvară” (2011).

Programul evenimentului:

Prezentarea cărții „După colț” de Carol Feldman cu participarea autorului și a criticului literar Dr. Ioan Holban.

Lecturi din volum în interpretarea actorilor Tricy Abramovici și Bebe Bercovici

Moderator: Doina Meiseles, redactor-șef al ziarului „Jurnalul Săptămânii” și vicepreședinte AZOCLR

Dr. Ioan Holban, critic literar, scriitor și directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași: Scriitori israelieni de limbă română- proza omului de teatru Carol Feldman

Proiecția unor fragmente din cadrul evenimentelor de lansare a cărții organizate în România în luna aprilie 2017

Evenimentul, în limba română, va avea loc, luni, 22 mai 2017, ora 17:00 la sediul ICR Tel Aviv (B-dul Shaul HaMelech nr.8, etaj 6, Beit Amot Mishpat).

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.