Lansare de carte la ICR: volumul ”Basme pentru familia mea”, de Petre Crăciun, dedicată aniversării a 210 ani de la nașterea lui Hans Christian Andersen

Joi, 2 aprilie, ora 17.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc lansarea volumului Basme pentru familia mea de Petre Crăciun, Editura Zorio. Vor participa: acad. Gheorghe Vlăduțescu, profesor de filozofie la Facultatea de Filozofie, Universitatea din București, acad. Sabina Ispas, folclorist, Director al Institutului de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, scriitorul Victor Gh Stan, președintele Filialei pentru Copii și Tineret – Uniunea Scriitorilor și dr. Marian Nencescu, Institutul de Filosofie. Va partipa și ilustratorul volumului, artistul Anca Smărăndache.

Evenimentul este dedicat Zilei internaţionale a cărţilor pentru copii (care se organizează din anul 1967) și aniversării a 210 ani de la nașterea lui Hans Christian Andersen, scriitorul danez născut la 2 aprilie 1805, la Odense, cel care a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: Hainele împăratului, Fetiţa cu chibrituri, Răţuşca cea urâtă sau Micuţa sirenă.

Basme pentru familia mea este al treilea volum de gen publicat de autor, după Basme (Editura Zorio 2013), care a primit Premiul Cartea anului pe 2013 din partea Uniunii Scriitorilor din România - Filiala pentru Copii și Tineret și Floarea Înțelepciunii și Iarba Puterii, 2002, povești (Marele premiu la Concursul de povești Ion Creangă, Iași 1997).

Volumul Basme pentru familia mea conține 11 basme: Ţara Scriitorilor de Noroc, Drumul Curcubeului, Zmeul Pierde-Vară, Palatul din pădure, Omul-Ceaţă, prietenul Măriei Sale, Odaia Fericirii, Ţara Balaurului Beteag, Povestea unui om sărac, Împărat în ţară străină, Soarele deocheat și Călătorie în Spicul de Grâu. Sunt basme românești, cu teme și personaje noi, neîntâlnite în basmele tradiționale: țara unde norocul fiecaruia era scris pe tăblițe de lut (Ţara Scriitorilor de Noroc), balaurul cu dizabilități care fusese cândva sfetnic împărătesc (Ţara Balaurului Beteag), omul care primește darul de a aduce ceața (Omul-Ceaţă, prietenul Măriei Sale), șarpele casei, păstrătorul unității familiei în jurul casei părintești (Odaia Fericirii), deocherea Soarelui de către Oamenii-Lupi, în înțelegere cu Vârcolacii (Soarele deocheat), reabilitarea Cățelului Pământului, care, după ce fusese pedepsit să stea mai mult pe sub pământ de către Dumnezeu (pentru că nu îl recunoscuse), ajunge în Împărăția Zmeului cel Bătrân (Palatul din pădure).

Petre Crăciun este membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala pentru Copii și Tineret și inițiator al portalului Literatură Copii (www.literaturacopii.ro). A publicat până acum volumele pentru copii: Floarea Înțelepciunii și Iarba Puterii, 2002, povești, Taina ghemului de ață, 2011, versuri, Cândva mă chema Codiță, 2012, povestiri, Cruciada pisicilor, versuri, 2013, Basme, 2013, Robert cel Cuminte, roman pentru copii, părinți și bunici, 2014, Primul zbor, poezii pentru copii, 2014, Basme pentru familia mea, 2014, Fetița din Floare, povestire pentru copii, 2014 și Cu Moș Crăciun în Țara Copiilor Neîncrezători, 2014.

http://www.radioromaniacultural.ro/basme_pentru_familia_mea_de_petre_craciun-29954