Lansare de carte „Dragoste și revoluție. Amintirile unei românce în Turcia lui Kemal Atatürk”

Joi, 8 iunie 2017, la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” a avut loc lansarea romanului epistolar „Dragoste și revoluție. Amintirile unei românce în Turcia lui Kemal Atatürk” de Florin Țurcanu și Enis Tulça. Evenimentul organizat în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Asistenţă şi Solidaritate Socială și cu Consulatul General al României la Istanbul s-a bucurat de atenția unui public divers, de la profesori universitari, oameni de cultură, membrii ai consulatului până la foștii locuitori ai insulei Adakale și membrii comunității de români.

Scrisă în românește și publicată în noiembrie 2016 de Editura Corint, București, cartea poartă pașii cititorilor către timpurile de început ale regimului kemalist turcesc, dar mai ales către prietenia necunoscută până acum dintre românca Anișoara Tulça și Kemal Atatürk. Pe lângă amintirile Anișoarei conturate sub formă de scrisori, care constitutie adevărate fragmente de istorie româno-turcă, cartea conține un studiu introductiv semnat de Florin Țurcanu, istoric și profesor la Universitatea din București, o postfață scrisă de Enis Tulça și un album cu ilustrații din arhiva familiei Tulça, din Arhivele Militare Române Pitești și fotografii intrate în domeniul public.

Romanul a fost prezentat de Enis Tulça, istoric și profesor la Universitatea Galatasaray din Istanbul, iar Asociația Română pentru Asistenţă şi Solidaritate Socială a oferit servicii de interpretariat simultan, traducătorul invitat la eveniment fiind Alina Gerez Feyrouz. Lansarea de carte a fost moderată de Nadia Tunsu, director ICR Istanbul, care a făcut o scurtă prezentare a cărții și a dat citire câtorva pasaje din roman, un text„extrem de personal, menit să limpezească o istorie familială” șiîncare Mustafa Kemal Atatürk este unul din personajele principale ale istoriei Anișoarei, iar celălalt este Sabri Tulça.

Enis Tulça a mulțumit Editurii Corint pentru publicarea cărții și pentru trimiterea unor exemplare gratuite oferite invitaților la eveniment, a adresat mulțumiri profesorului Florin Țurcanu pentru colaboare, rudelor sale care au contribuit la elaborarea documentației fotografice a cărții și Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” pentru găzduirea lansării de carte.

Proiectul și-a propus întărirea bunelor relații deja existente între ICR Istanbul și românii trăitori în Turcia prin promovarea importanței rolului avut de personajul principal, Anișoara Tulça, care în anii ’20 a făcut parte din rândul comunității românești din Istanbul și al căresi destin s-a intersectat cu unul dintre cei mai mari lideri politici ai secolului XX. De asemenea, evenimentul a prilejuit întâlnirea cu unul dintre descendenții familiei Tulça, susținerea colaborării dintre istoricii din ambele țări, dar și promovarea publicațiilor românești cu caracter științific.