„La Vida Loca” – Concerte susţinute de Matei Ioachimescu (flaut) şi Alfredo Ovalles (pian) în Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia susţine prezentarea în Polonia a proiectului muzical de succes „La Vida Loca”, inițiat de flautistul Matei Ioachimescu, acompaniat de pianistul Alfredo Ovalles.

Cei doi muzicieni propun o premieră în abordarea repertoriului pentru flaut și pian, o redescoperire a lirismului și virtuozității explozive a muzicii Americii Latine, într-un proiect cross-over, ce îmbină stiluri camerale clasice cu elemente de jazz sau pop-rock contemporane. Proiectul „La Vida Loca” își dorește să fie o celebrare a muzicii și a „vieții nebune” din America Latină, într-un spectacol de primă mărime, presărat cu umor și multă energie.

În data de 23 martie, muzicienii se vor afla în Polonia pentru un prim concert, în cadrul Festivalului Crossover de la Bielsko-Biała. Crossover este o adevărată sărbătoare muzicală dedicată melomanilor aflați în căutarea unor sonorități neconvenționale, a fuziunilor de genuri și stilistici dintre cele mai diferite, a spectacolelor muzicale originale. Este un festival al artiștilor de renume european și mondial, care caută și urmează căi artistice inovatoare.

În data de 25 martie, ICR Varşovia organizează un al doilea concert al muzicienilor la Otwock, un oraș aparținând zonei metropolitane varșoviene, cunoscut pentru tradiția artistică, aristocratică, cu rădăcini în secolul al XIX-lea. În perioada interbelică, Otwock a fost destinația preferată a boemei varșoviene, dezvoltând un stil arhitectonic unic în Polonia („świdermajer”), intrat în patrimoniul cultural, reprezentând un important reper turistic până azi.

Flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinaţi muzicieni ai generaţiei sale. Născut la Bucureşti, într-o familie cu bogată tradiţie muzicală, a studiat flautul la celebra Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, pe care a absolvit-o cu merite deosebite, la clasa de solistică a renumitei profesoare Barbara Gisler Haase. S-a perfecţionat cu profesori celebri: Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle şi Renate Armin Greiss. Este Magister Artium al Universităţii din Viena, artist al Fundaţiei „Yehudi Menuhin” din Viena şi laureat al mai multor premii şi burse internaţionale. Numit în anul 2013 „Ambasador al integrării" de Ministerul de Externe al Austriei pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor derulate, flautistul Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă, prezentând programe de mare succes în Europa şi Asia, fiind recunoscut pentru interpretările sale ale repertoriului baroc, dar şi modern şi pentru proiecte cross-over. CD-ul său de debut, intitulat „Lumière”, se bucură de o mare apreciere din partea publicului şi a criticilor de specialitate deopotrivă.

Pianistul Alfredo Ovalles a studiat pianul în Caracas, la Baylor University din Statele Unite ale Americii și la Universitatea de Muzică din Viena. Cariera internațională importantă l-a purtat deja pe multe scene renumite ale lumii, precum Berliner Philharmonie, Wiener Konzerthaus, Musikverein sau King’s Place din Londra. Pe lângă recitaluri solo, Alfredo Ovalles colaborează cu Orchestra „Fryderyk Chopin” din Gdańsk, cu Filarmonica din Minsk sau cu Orchestra Simfonică a Republicii Dominicane. Este câștigător al unor competiții internaționale importante, precum Osaka International Music Competition sau “Franz Schubert” Competition. Alfredo Ovalles este un artist în permanentă dezvoltare și un avocat al muzicii noi, colaborând intens cu compozitori și ansambluri precum Green Thing sau Black Page Orchestra.

Înaintea concertelor poloneze, Matei Ioachimescu și Alfredo Ovalles au susținut un important turneu în România (28 februarie-18 martie), format din 12 concerte, în 12 orașe din întreaga țară. Turneul „La Vida Loca” s-a bucurat de sprijinul Ambasadei Austriei în România, a Institutului Cervantes din București, Primăriei Capitalei și Centrului ARCUB, și a fost asistat mediatic de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură.