„La români” în Spania

Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării şi ICR Madrid, în parteneriat cu asociaţii româneşti din Madrid şi împrejurimi, organizează la Alcala de Henares, în data de 29 noiembrie 2008, o serie de evenimente culturale cu prilejul Zilei Naţionale a României.
La sfârşitul lui noiembrie 1918, drumurile spre Alba Iulia erau pline de români din toate colţurile ţării. Mulţimea entuziastă se îndrepta cu trenul, căruţa sau pe jos spre oraşul ce avea să devină capitala Marii Uniri, la 1 Decembrie 1918.

La nouă decenii de la acel moment, românii stabiliţi în Spania sunt invitaţi să participe la un inedit spectacol de stradă cu marionete, susţinut de trupa Teatrului Masca. Marionete reprezentând ţărani din diverse zone ale României dansează şi invită la dans spectatorii. Bazat pe discursul nonverbal, spectacolul „La români" evocă momente semnificative din viaţa satelor româneşti: mersul la biserică, hora de la prânz, nunta, dansul tradiţional de purificare – „căluşul". Coloana sonoră cuprinde melodii populare cunoscute, care invită publicul să ia parte la sărbătoare.

Programul zilei va începe cu muzică şi dansuri populare în interpretarea Ansamblului Doina Moţului din Câmpeni
, judeţul Alba. De asemenea, în standuri special amenajate, patru meşteri populari vor expune lucrări de artă populară (olărie, ţesături, lemn).

Comunitatea românilor din Spania ajunge la aproape un milion de persoane, situându-se în acest moment pe locul doi, din punct de vedere numeric, printre comunităţile străine din peninsula iberică. În regiunea Madridului locuieşte cea mai numeroasă comunitate de români, care se ridică la peste 150.000 de persoane. În Alcala de Henares locuiesc peste 15.000 de români.