La Londra continuă seria evenimentelor dedicate marelui Constantin Silvestri, la 100 de ani de la naştere

Cea de-a şaptea stagiune a Seriei „Concertelor Enescu” se deschide, la sediul ICR Londra din Belgrave Square, pe data de 3 octombrie 2013, cu un concert aflat sub semnul muzicii lui Constantin Silvestri, sărbătorit la 100 de ani de la naştere.

Un adevărat regal pianistic, concertul este susținut de pianiştii Anda Anastasescu şi Alberto Portugheis, oboistul Aurel Marc și doi dintre foştii Bursieri “Silvestri”, Octavia Marc Răceu și Daniel Ciobanu. Publicul va savura un program care explorează farmecul, culoarea şi expresivitatea muzicii lui Silvestri, dar și a lui Enescu, Mozart, Debussy, Ravel și Strauss. De asemenea, vor fi interpretate și câteva lucrări compuse de tineri muzicieni special pentru acest eveniment.

Evenimentul este organizat de ICR Londra în parteneriat cu Fundația Internațională „Constantin Silvestri”. Bursa “Silvestri” a fost fondată de pianista Anda Anastasescu, în colaborare cu Pocklington School (York) și Stewart’s Melville and Mary Erskine School (Edinburgh).

Marele Constantin Silvestri a fost, pe rând, dirijor principal al Filarmonicii din Bucureşti, al Operei Naţionale Române, al Orchestrei Naţionale Radio şi al Orchestrei Simfonice din Bournemouth (1961-1969), căreia i-a conferit faimă internaţională. Silvestri a dirijat cele mai mari orchestre ale lumii şi multe dintre înregistrările pe care le-a realizat au fost recunoscute pe plan mondial. În plan componistic, muzicianul este considerat al doilea cel mai mare compozitor român după Enescu. La fel ca şi în cazul acestuia din urmă, valoarea inestimabilă a operei sale este rezultatul lipsei de compromis şi sincerităţii, a magiei şi pasiunii limbajului său muzical complex. Enescu a apreciat compoziţiile lui Silvestri, i-a conferit Premiul Enescu şi i-a dirijat multe dintre compoziţii, iar Silvestri a dirijat în premieră multe dintre lucrările enesciene, inclusiv monumentalul Oedipe.

De la câştigarea Concursului Internaţional de Pian „Debussy” de la Paris, Anda Anastasescu a cântat în toată lumea, în cadrul celor mai prestigioase festivaluri şi în cele mai mari săli de concert. Vestitul critic muzical francez Antoine Goléa spunea despre ea: „Poate vă gândiţi: ‹Iată încă o pianistă! ›. Nu, la acest nivel, nu sunt niciodată prea mulţi muzicieni.” Anda Anastasescu este Comandor al Ordinului Meritul Cultural, distincţie oferită de statul român şi preşedinta Fundaţiei Internaţionale „Constantin Silvestri”. În anul 2013, pianistei i-a fost acordată Diploma Ambasadorului pentru „Contribuţii deosebite la promovarea culturii române în Marea Britanie”. Concertele susţiunte pe plan mondial şi cele peste 11 CD-uri înregistrate în cariera sa au fost în mod constant apreciate pentru arta, pasiunea şi imaginaţia de care dau dovadă.

Organizate începând cu anul 2007 de ICR Londra și Societatea Enescu din Londra, concertele seriei care se desfăşoară la sediul din 1 Belgrave Square au transformat sala de concerte într-una dintre scenele camerale cele mai interesante din centrul Londrei.

Reamintim că, pentru a marca atât personalitatea lui Silvestri, cât şi contribuţia decisivă pe care acesta a avut-o la crearea faimei internaționale a Orchestrei Simfonice din Bournemouth, ICR Londra a dedicat compozitorului român şi concertul de închidere a stagiunii 2012-2013 a Seriei „Concertelor Enescu”, care a avut loc pe 6 iunie 2013.