La ICR Lisabona iarna se numără prietenii

La ICR Lisabona iarna se numara prietenii

În data de 11 februarie 2014 a avut loc, în auditoriul Institutului Francez din Portugalia, a şasea ediţie a „Ceremoniei de decernare a titlurilor onorifice Amicus Romaniae 2014”.

În ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, sala auditoriului a reunit un public de aproximativ 200 de persoane. Serata a debutat cu discursul în portugheză al directorului ICR Lisabona, Daniel Nicolescu, care a dorit să sublinieze că, în pofida numărului de aproximativ 90 de premii „Amicus Romaniae” oferite de la prima ediţia a ceremoniei până în ziua de azi, „prietenii României, de fapt ai culturii române în Portugalia, sunt mult mai mulţi. Se numără cu sutele, ba chiar cu miile”. „Graţie acestor persoane de înaltă calitate umană şi profesională ni s-au deschis porţile unor importante teatre, săli de cinematograf, galerii de artă, festivaluri, unde cultura română de azi a putut arăta ce are ea mai bun.” A urmat o cuvântare, tot în portugheză, a Ambasadorului României în Portugalia, E.S. Dl Vasile Popovici, în viziunea căruia, dacă ar fi să consultăm listele premiaţilor Amicus Romaniae din 2009 până în 2014, am vedea că acestea conţin o elită a lumii culturale portugheze, motiv de mândrie, atât pentru Portugalia cât şi pentru România. „Când ne vom încheia misiunea la Lisabona, numele acestea ne vor însoţi pe drumul de întoarcere şi vor rămâne în lista ce va fi depăşit cu mult limita profesionalului pentru a intra cu totul în memoria durabilă a sufletelor noastre.”

După scurta prezentare alternată a fiecărui premiat în parte de către cele două referente ICR Lisabona, „Prietenii României” 2014 au urcat pe scena auditoriului pentru a primi din partea dlui Ambasador şi a directorului ICR Lisabona, diploma Amicus Romaniae. Primul premiat al serii, Adriano Jordão, administrator OPART, organism de producţie artistică în gestiunea căruia se află teatrul de operă „São Carlos”, a ţinut un emoţionant discurs de mulţumire în limba română. Francisco Corrêa de Barros, director al Hotel Palácio de Estoril şi André Dourado, director coordonator al Centro Cultural de Belém, şi-au exprimat de asemenea mulţumirea pentru titlul acordat. A urmat un discurs marcat de emoţie al dlui José da Fonseca e Silva, traducător al lui Ion Creangă în limba portugheză, care a povestit cum a luat pentru prima dată contact cu limba şi literatura română. Din cauza unui accident, João Mota, directorul artistic al Teatrului Naţional „Dona Maria II”, nu a putut fi prezent la ceremonie, reprezentanta sa, dna Carla Ruiz, directoare de producţie, a ţinut să urce pe scenă pentru a transmite cele mai calde mulţumiri din partea dlui Mota, manifestându-şi în acelaşi timp deschiderea pentru colaborări viitoare. Preşedintele consiliului administrativ al EGEAC, firmă autonomă responsabilă pentru organizarea de activităţi culturale în oraşul Lisabona şi aflată sub tutela primăriei acestui oraş, dl. Miguel Honrado, a evocat prima colaborare cu instituţia noastră. Domnia sa a menţionat calitatea artistică excepţională a corului Theoforus, care i-a încântat pe cei aproape 1000 de spectatori prezenţi în bazilica de Estrela în deschidere festivalului „Natal em Lisboa/Crăciun în Lisabona”. Olga Maia, director municipal cultural în cadrul primăriei oraşului Porto, s-a adresat întregii echipe ICR Lisabona, mulţumind fiecărui membru pentru excelenta colaborare, precum şi pentru calitatea expoziţiilor prezentate în oraşul Porto. Domnia sa a încheiat anunţându-şi intenţia de a colabora în continuare cu instituţia noastră într-un proiect concret programat pentru anul 2015. Paulo Braga, membru al Cabinetului „Lisboa Encruzilhado de Mundo/Lisabona intersecţie a lumii”, din cadrul primăriei din Lisabona, nu a putut fi prezent la decernare, numele său şi colaborarea cu ICR Lisabona fiind însă amintite. Manuel Frias Martins, profesor universitar la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Lisabona, şi-a arătat disponibilitatea în viitor pentru noi colaborări cu instituţia noastră. Ultimul premiat al serii, António Monteiro, ambasador şi preşedinte al Consiliului administrativ al Fundaţiei Millennium bcp, a amintit succesul proiectului „Jurnalul unei călătorii spirituale: José Saramago în România” şi onoarea de a primi premiul „Amicus Romaniae”, unica distincţie de acest fel din cariera sa.

A urmat un recital de pian şi vioară în interpretarea artiştilor români stabiliţi în Portugalia Constantin Sandu şi Radu Ungureanu cu piese ale compozitorilor George Enescu, Sabina Ulubeanu, Sorin Lerescu, Paul Constantinescu şi Pascal Bentoiu. În ciuda gradului ridicat de dificultate al pieselor interpretate, pentru a căror înţelegere era nevoie de o cultură muzicală solidă, publicul serii, alcătuit preponderent din tineri, s-a arătat receptiv şi chiar entuziast. Serata s-a încheiat cu un vin d’honneur.

La eveniment au participat laureați „Amicus Romaniae” din anii precedenți, membri ai corpului diplomatic, directori de institute culturale etc. Menţionăm vizita, cu această ocazie, a unui grup de elevi din localitatea Alter do Chão, prezenţi la Lisabona pentru a cunoaşte institutul nostru. Serata s-a încheiat cu un vin d’honneur.