„La Gomera ” participă la Festivalul Internațional „The Foreigners of the Oscars” de la Istanbul

Producția „La Gomera ”- „The Whistlers”, semnată de Corneliu Porumboiu, va participa la a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Film The Foreigners of Oscars, de la Istanbul. Producția va fi prezentată de două ori în perioada festivalului internațional. Organizatorul principal este Istanbul Modern / Muzeul de Artă Modernă din Istanbul, care și-a înscris în portofoliul activităților și programe educaționale şi sociale, conferințe, colocvii sau seri de film, proiectând cele mai apreciate și noi producții cinematografice internaționale.

Istanbul Modern este singurul muzeu public de artă contemporană, de talie națională, inaugurat în anul 2004 și redeschis în toamna anului 2019 și care prezintă, cu precădere, creații ale artiștilor turci. Clădirea este situată pe malul Bosforului, fiind ridicat pe ruinele unui fost depozit și se întinde pe două etaje, găzduind expoziții permanente, temporare, dar și magazine, librării, restaurante și o sală de cinema.

Astfel, în perioada 16 - 30 ianuarie 2020, Istanbul Modern organizează Festivalul „The Foreigners of Oscars”, unde vor fi prezentate pelicule premiate, producții provenind din următoarele țări: Spania, Suedia, Coreea de Sud, Cehia, Brazilia, Columbia, Macedonia, Palestina, Israel, Franța, Germania, Romania, Mexic, Grecia, Argentina.

Cu o selecție de filme reprezentative realizată pe un segment de 87 de țări candidate în cursa pentru Oscarul de anul acesta, programul reprezintă o platformă care reunește producții din culturi și limbi diverse, bine cotate pe plan mondial, care au avut deja mare succes în festivalurile lumii, dar care se găsesc încă în afara peisajului și aspiră la o victorie notabilă la Hollywood.

România, prin susținerea ICR Istanbul, va fi prezentă cu producția extrem de nouă, dar care are deja premii și o serie de aprecieri importante în presa de specialitate, „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu: duminică, 19 ianuarie 2020, ora 15.00 și joi, 30 ianuarie 2020, ora 13.00.

„La Gomera” a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes 2019 și premiera nord-americană în secțiunea Masters a Toronto International Film Festival de anul trecut. Filmul îi are în distribuție pe Vlad Ivanov, Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Julieta Szönyi, George Piştereanu, István Teglas, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl.

Vlad Ivanov este Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. El ajunge în insula La Gomera (Spania) pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt (Tambrea), un traficant aflat în arest la Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

Filmul este scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnată de Tudor Mircea. Scenografia a fost realizată de Simona Pădureţu, designer de costume - Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a semnat direcţia artistică.

Filmul lui Corneliu Porumboiu este inclus în secţiunea competițională Awards Buzz: Best International Film în cadrul Festivalului din Palm Springs.

Catalogat de către celebra publicație americană IndieWire drept „un amestec șlefuit de motive ale genului care sugerează ce s-ar fi întâmplat dacă echipa «Ocean’s 11» se forma în Insulele Canare”, „La Gomera" s-a bucurat de cronici favorabile, fiind caracterizat drept un film noir cu accente comice și minunate răsturnări de situație.

Și cum demult nu mai este un secret pentru nimeni faptul că cinematografia românească este apreciată la cote maxime și recompensată pe măsură în cadrul marilor evenimente de gen, în context regional sau internațional, filmul care bate la ușa pentru bătălia la Premiile Oscar - propunerea României pentru o nominalizare la categoria Cel mai bun lung metraj internațional, „La Gomera” ajunge pe pământ turcesc, la Istanbul.