Koen Clement: „Arta conectează oamenii”

Koen Clement Arta conecteaza oamenii Koen Clement Arta conecteaza oamenii Koen Clement Arta conecteaza oamenii

Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017). Festivalul acoperă, pe o rază de 400 km, un public potențial de peste 50 de milioane de locuitori.


Arta conectează oamenii. Începând din anul 1969, Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA organizează bienale de artă, fiecare ediție concentrându-se asupra unei țări invitată de onoare. Fiind unul dintre cele mai mari Festivaluri de acest gen, suntem mândri să contribuim, prin intermediul artelor, la o mai bună înțelegere între țări, popoare și persoane. Ediția cu România din 2019 nu doar că marchează cea de-a cincizecea aniversare, dar are toate datele să fie un Festival grandios“a declarat recent Koen Clement, Manager General EUROPALIA International.

Institutul Cultural Român (ICR) a preluat, în conformitate cu prevederile OUG nr. 16/2018, pregătirea și organizarea implementării proiectelor specifice participării României ca Țară invitată de onoare. Alături de ICR, Ministerul Afacerilor Externe asigură sprijin și facilitează cooperarea pe diverse planuri, iar Ministerul Culturii și Identității Naționale sprijină demersurile de implementare a evenimentelor culturale, facilitează eliberarea de avize sau autorizații pentru exportul temporar de artă din România.

Astfel, participarea României la EUROPALIA 2019 va fi pregătită sub coordonarea unui Grup de lucru format din câte un reprezentant, la nivel de secretar de stat sau director general/director, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale ș iSecretariatul General al Guvernului, condus de reprezentantul Institutului Cultural Român.


De asemenea, pe durata pregătirii și desfășurării Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA 2019, Guvernul a decis constituirea Echipei EUROPALIA România, care va face selecția propunerilor de acțiuni și evenimente culturale relevante pentru realizarea programului cultural al României în cadrul festivalului, propuneri care vor fi supuse aprobării Comitetului director al Institutului Cultural Român. Un alt rol al Echipei EUROPALIA România va fi de a elabora și transmite către EUROPALIA International, spre consultare și aprobare comună, programul de participare a României la această ediție.


Cheltuielile aferente pregătirii și participării României la Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA, în perioada 2018-2019, vor fi suportate din bugetul Institutului Cultural Român.

Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume și este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei și a Președintelui țării invitate de onoare, a corpului diplomatic străin acreditat în Belgia, precum și a reprezentanților ministerelor sau înalți oficiali invitați din cele două țări, dar și a altor țări precum: Franța, Olanda, Luxemburg și Germania. Ediția din 2019 va avea loc în perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020.

Suntem foarte încântați de oportunitatea de a lucra direct cu ICR și echipa română, deoarece am constatat că are profesionalism, dedicare și, probabil cea mai importantă calitate, un entuziasm autentic“, declara după o întâlnire recentă între cele două echipe Koen Clement, Managerul General al EUROPALIA International.

În demersul său, ICR va colabora cu specialiști de vârf ai domeniilor artistice, urmărind un program coerent, reprezentativ și de anvergură. Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA nu este o „vitrină“ sau un amestec de evenimente culturale, prefabricate în manieră clasică, ale țării invitate de onoare, ci mai curând o ocazie pentru evidențierea în plan artistic a creativității românești contemporane. Un atu important este faptul că Institutul Cultural Român va lucra cu parteneri de tradiţie din Belgia, iar proiectele vor avea loc în instituții europene faimoase: Palais des Beaux-Arts(BOZAR), Universitatea Liberă din Bruxelles, Muzeul de Arte Frumoase din Ghent, Colegiul Europei de la Bruges, Muzeul „Idel Ianchelevici“ din La Louviére. Parteneri naționali precum Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu“– pentru Complexul Monumental „Constantin Brâncuși“ s-au raliat deja demersului de pregătire a participării României la această manifestare grandioasă. Demersuri de cooptare ale altor parteneri și sponsori au fost demarate, de asemenea la nivelul ICR și al instituțiilor publice implicate.

Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA reprezintă pentru România o oportunitate de dialog cultural şi diplomaţie, cu numeroși parteneri, instituţii de cultură publice și private din țară dar și din străinătate. La Palais des Beaux-Arts din Bruxelles va avea loc și cel mai important moment festiv și anume ceremonia de deschidere, organizată în mod tradițional în prezența Familiei Regale a Belgiei, corpului diplomatic străin acreditat în Belgia precum și a Președintelui țării invitate de onoare și a reprezentanților ministerelor sau înalților oficiali invitați.

„EUROPALIA are o mare însemnătate pentru România, nu doar prin prisma anvergurii în sine a acestui festival internațional, ci și prin poziționarea sa în timp. În anul 2019, această manifestare va fi o continuare a exercițiului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă o prezență foarte puternică a țării noastre în capitala Belgiei. Cu siguranță, 2019 va fi «Anul României» la Bruxelles, fapt care ne motivează să avem o strategie care să creeze un echilibru între promovarea patrimoniului românesc și promovarea artiștilor contemporani“, apreciază președintele ICR, Liliana Țuroiu.

Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA, Sezonul cultural Franța - România, aniversarea Centenarului Marii Uniri și Războiului pentru Întregirea Neamului, alături de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, conturează un cadru prielnic pentru promovarea culturii române prin importante manifestări de diplomație culturală.

În perioada imediat următoare vor fi anunțate adresele oficiale la care se vor putea înainta propunerile de proiecte precum și oportunitățile de promovare pentru finanțatori/sponsori. Echipele de lucru ale EUROPALIA România și Belgia sunt în permanentă consultare iar Grupul de lucru interinstituțional va avea prima întrunire de lucru la sfârșitul acestei luni.