Muzică
Loc: Laboratorium, Wagenburgstraße 147, 70186 Stuttgart
Ora: 20.30
Seria de concerte Karpaten Jazzy își propune prezentarea pe teritoriul Germaniei a unor proiecte de jazz contemporan reunite sub cupola unor importanți muzicieni ai genului din România. ICR Berlin îşi propune prezentarea unor nume cu rezonanţă din muzica jazz şi tradiţională românească într-o serie de concerte, care vor activa un public încă neaccesat de către institut.
Al treilea concert al seriei prezintă trupa Mindchange și are loc la Stuttgart în cooperare cu asociația Deutsch-Rumänisches Forum Stuttgart și cu Laboratorium Stuttgart.
Mindchange este un proiect muzical fluid, care propune un teritoriu muzical nou, având bazele stilistice în jazz. Combinaţia oferită de contrabasistul și bandleader-ul Arthur Balogh (Germania), îi include pe chitaristul și violonistul George Dumitriu (Olanda) și doi bateriști, Tavi Scurtu (România) și Luca Marini (Germania). Cei patru muzicieni s-au hotărât să prezinte publicului poveștile lor, aducând fiecare un complex de ingrediente personale, dezvoltate în medii diferite, puternice influenţe din muzica clasică europeană, jazz, minimalism, electronică, drum&bass și orice culoare, sunet, cuvânt, idee care li se pare că merită explorată. Având la dispoziție vioara, chitara și contrabasul, combinate cu elemente electronice, adăugându-se aici cei doi bateriști, vor crea împreună momente atât lirice, poetice, cât și extrem de dinamice.
Contrabasist al Orchestrei de Cameră Würtemberg, Heilbronn, Arthur Balogh a început studiul pianului la vârsta de șase ani ca elev al Liceului de Muzică ediţia „Ion Vidu" din Timișoara. Contrabasistul este prezent pe scena națională de jazz în diverse formule: Mircea Tiberian, Aura Urziceanu, Nicolas Simion și mulți alţii. Ajuns în Germania în anul 2007, continuă studiile la Facultatea de Muzică Nürnberg, la clasa profesorului Dorin Marc. După obținerea masteratului, Arthur Balogh obţine postul de contrabasist, la Orchestra de Cameră Würtemberg. Chitaristul și violonistul băcăuan, George Dumitriu, rezident în Amsterdam, a studiat arta jazz-¬ului în Olanda și în New York cu muzicieni recunoscuţi internațional: Adam Rogers, Mike Moreno, David Gilmore, Ben Monder, Jesse van Ruller. A susținut turnee și concerte numeroase pe teritoriul european, în săli de concert prestigioase, precum Bimhuis, Muziekgebouw, Concertgebouw (Amsterdam), Porgy&Bess (Viena), Flagey Hall (Bruxelles). Colaborări importante: Peter Herbolzheimer, Brussels Jazz Orchestra, Francesco Bearzatti. Tavi Scurtu activează ca baterist şi programator alături de diverse formații şi artişti încă din anul 1995. Studiile muzicale le-a început ca autodidact, urmând apoi cursurile Facultății de Muzică „Richard Oschanitzky”din Timișoara. Tavi Scurtu face parte din mai multe proiecte de renume internațional, printre care Brigada Artistică Urbană (BAU), Aievea, Electric Brother, Lucian Ban & Alex Harding. Bateristul de origine germano-italiană, Luca Marini a urmat studiat muzică la Paris, Montreal, Amsterdam și New York, activând în prezent ca muzician în Berlin. Concertele și turneele sale au acoperit teritoriul Europei și pe cel al Americii de Nord, cântând în proiecte de pop, jazz, electro și muzică experimentală, alături de muzicieni ca Jure Pukl, Ab Baars, Tomomi Adachi, Andy Moor, ș.a. Proiectele de bază în care activează în prezent sunt Ack Beauregard, Badbooshband, Luca Vasta, Kamma şi Tatum G. Rush.
Laboratorium Stuttgart este un centru cultural și un club de muzică live, înființat în 1972. Aici au loc cu regularitate concerte de world music și jazz. Laboratorium este inițiatorul și gazda renumitului festival de muzică „Lab-Festival" din Stuttgart. De asemenea, este cunoscut pentru concerte de jazz și indie-rock, bucurându-se de un numeros public fidel.